ABB Decoded podcast: Segítség a globális vízhiány-válság megoldásához

forrás: Prím Online, 2023. május 30. 09:58

Az ABB technológiai podcastjának, az ABB Decodednek legújabb epizódja a globális vízhiány problémájával foglalkozik, továbbá azzal, hogy a ma rendelkezésre álló technológia miként segíthet a válságos helyzet megoldásában. Az idei, 2023-as Víz Világnapján az ENSZ "A változás felgyorsítása a víz- és szennyvízkezelési válság megoldása érdekében" címmel vízügyi programot indított, megállapítva, hogy 2,2 milliárd ember nem jut hozzá megfelelően kezelt ivóvízhez, és több mint 4,2 milliárd ember számára nem érhető el a biztonságos szennyvízelvezetés. A szennyvíz megdöbbentő hányada, közel 80 százaléka mindenfajta tisztítás vagy újrahasznosítás nélkül kerül vissza az ökoszisztémába. 

  

• Az ABB Decoded podcast legújabb epizódjában az ABB két szakembere beszélget arról, hogy napjainkban milyen lépések szükségesek a vízhiány okozta válság megoldásához.  

• 2,2 milliárd ember nem jut hozzá megfelelően kezelt ivóvízhez.  

• A szennyvíztisztítás jelentős szerepet játszhat a globális vízhiány kezelésében.   

 

A podcastban a fenntarthatóság és a rendelkezésre álló technológiák két szakértője, Marie Helene Westholm Knebel és Amina Hamidi arról beszél, hogy a globális vízhiány okozta válság kezelése miért fontosabb, mint valaha, valamint arról, hogy a szennyvízkezelés hogyan játszhat szerepet a globális vízhiány kezelésében.  

 

 

„Világszerte fel kell gyorsítanunk a szennyvízkezelési technológiák bevezetését, hogy lehetővé tegyük a víz újrahasznosítását és visszavezetését a vízkörforgásba. Ez egy kiaknázatlan erőforrás, egy nagy fejlődési potenciállal rendelkező terület” – magyarázza Marie Helene Westholm Knebel.   

 

Egy nemrégiben készült jelentésében az ABB gazdasági modellezéssel megállapította, hogy évente 469 víztisztító létesítményt kellene létrehozni vagy kibővíteni ahhoz, hogy az ENSZ vízhiány kezelésére vonatkozó fejlesztési célját teljesíteni lehessen. Ez a beruházási igény mennyiségileg 3,4 millió olimpiai méretű úszómedence létesítésének felel meg.  

 

„Az ABB olyan technológiákat kínál, amelyek elősegítik, hogy egy csepp víz se vesszen el, továbbá hatékonyabbá teszik a vízkezelési folyamatokat, így a víz újra felhasználható öntözésre, ipari célokra, vagy akár ivóvízként is” – teszi hozzá Amina Hamidi. Emellett a vízérzékelő technológia és a mesterséges intelligencia fejlődése segíthet a szennyvíztisztító rendszerek optimalizálásában azáltal, hogy valós időben nyomon követi a szennyvíz minőségét, és ennek megfelelően módosítja a tisztítási folyamatot, hogy az hatékonyabbá váljon. 

 

Jóllehet a szennyvíztisztítási kapacitás növelése prioritást élvez, az üzemek hatékonyságát növelő technológia korai integrálása szintén létfontosságú. Az ABB automatizálási, villamosítási és digitális megoldásai segítenek a szennyvíztisztító telepek működésének nyomon követésében, elemzésében és irányításában. Az ABB rendszerei – a kulcsfontosságú mérési és vezérlési megoldásokkal, amelyek nagy mennyiségű működési és diagnosztikai adatot gyűjtenek és továbbítanak – segítenek optimalizálni az erőforrás-hatékonyságot és csökkenteni az energiafogyasztást. 

 

Az ABB Decoded az ABB csoport podcast-sorozata, amely az ABB globális technológiai tevékenységeinek minden aspektusával foglalkozik. Tudjon meg többet, és ismerje meg a korábbi epizódokat ezen a linken

Kulcsszavak: ABB Decoded podcast ABB

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

Exkluzív budapesti esemény keretében mutatták be a hazai szakmai közönségnek május 23-án, az Everguest Intelligence-t. A mesterséges intelligencia a szemünk előtt alakítja át és forgatja fel a turizmus és a vendéglátás mindennapjait. Az Everguest legújabb fejlesztése pedig már a piaci bevezetése előtt jelentős figyelmet kapott, mostanra pedig már több mint 250 szálláshely iratkozott fel a várólistára. Azóta a szoftvert már nemzetközi környezetben, Bécsben, Barcelonában és Amszterdamban is bemutatták, mindenhol kitörő sikert aratva. Az eseményen szó esett az AI emberi vonatkozásairól is.

2024. május 27. 17:30

Magyarországon lép az európai piacra a díjnyertes amerikai felhőszolgáltató

Magyarországon és Romániában terjeszkedik az Intuitive.Cloud, amely a térség diverz és tapasztalt tehetségbázisát veszi célba, hogy továbbra is csúcsminőségű szolgáltatásokat nyújthasson ügyfeleinek. A felhőszolgáltató a következő egy évben több, mint 10 pozíciót tervez nyitni és 200 IT-szakembert venne fel a toborzással foglalkozó Hays segítségével, ezzel pedig életjeleket mutathat az utóbbi időszakban visszaeső IT-piac. 

2024. május 27. 15:56

Eredményes évet zárt a CETIN Hungary

A CETIN Hungary Zrt. sikerrel zárta harmadik teljes üzleti évét. A független, integrált távközlési infrastruktúraszolgáltató beruházásait, árbevételét és nyereségét is jelentősen növelte. A vállalat idén közel 23 milliárd forintot tervez hálózatfejlesztési beruházásokra fordítani.

2024. május 27. 14:28

Sebészeti robot segíti a Széchenyi-egyetem kutatásait és a győri kórház gyógyító munkáját

Az egészségügyi kutatás-fejlesztéseket és közvetlenül a betegeket szolgálja a győri Széchenyi István Egyetem által a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházzal stratégiai együttműködésben vásárolt, hivatalosan május 25-én bemutatott sebészeti robot. A modern eszközzel már csaknem száz műtétet végeztek a kórház orvosai, s az eddigi tapasztalatok szerint csökkent a páciensek beavatkozások utáni fájdalma, felépülésük pedig gyorsabbá vált.

2024. május 27. 12:59

Az ABB bemutatja „Kőbe zárt zene” sorozatának legújabb részét

Az észak-európai faházakról elsőre egy fjord partján álló színes halászkunyhó vagy egy tóra néző erdei faház juthat az ember eszébe. A svédországi Skellefteå-ban épült Sara Kulturális Központ egy hipermodern technológiával felszerelt, 20 emeletes felhőkarcoló, amely új fenntarthatósági szinteket megcélzó, innovatív megoldásokra épít, ugyanakkor alapjaiban egy faszerkezetes toronyház.

2024. május 27. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17