Szintet lép az AI és a gépi tanulás

forrás: Prím Online, 2023. június 13. 14:06

Négy újítást vezet be a már Magyarországon is irodát nyitó Amazon Web Services (AWS) a gépi tanulás terén. Egyrészt a Bedrock felhőszolgáltatást a generatív mesterséges intelligencia (AI) alkalmazások fejlesztéséhez, másrészt az AWS Inferentia chipeket, amelyekkel az AI következtetési válnak kezelhetőbbé. Ezek mellett az AWS bemutatja a Trainium chipeket, amelyekkel gyorsabban kivitelezhető a gépi modellek tanulása, valamint az egyéni fejlesztőket segítve a vállalat ezentúl ingyenes hozzáférést biztosít az Amazon CodeWhispererhez.

Az Amazon Bedrock egy új szolgáltatás a generatív AI-alkalmazások fejlesztésére, skálázására. Azaz olyan alkalmazások létrehozására, amelyek szövegeket, képeket, hangokat és szintetikus adatokat képesek megalkotni az adott kulcsszavak alapján. A fejlesztők a Bedrock segítségével szöveggenerálásra képes AI-rendszerekkel bővíthetik a szoftvereiket. A szolgáltatás hozzáférést biztosít az Anthropic és az AI21 startup cégek élvonalbeli nyelvi modelljeihez, valamint a Stability AI Stability Diffusion képeket generáló mesterséges intelligenciamodelljéhez is. Ezek mellett az AWS két generatív nyelvi modellel rendelkezik. A Titan Text képes szöveget előállítani kulcsszavak alapján, a Text Embeddings pedig a szövegek matematikai ábrázolását készíti el a fordításokhoz, keresésekhez.

 

A Bedrock ráadásul anélkül használható, hogy a betáplált információk visszaszivárognának a modellek képzéséhez használt szélesebb adathalmazba. Az érzékeny vállalati információk - például pénzügyi jelentések vagy üzleti tervek – így semmiképp sem kerülnek be a modell képzési adataiba, sem pedig megosztásra más ügyfelekkel.

 

 

Az ultranagyméretű gépi tanulási modellek futtatásához hatalmas számítási kapacitásra van szükség. Ezekhez jelenleg az AWS Inferentia chipek nyújtják a legnagyobb energiahatékonyságot és a legalacsonyabb költségeket. Ugyanakkor a generatív AI-modelleket be is kell tanítani, hogy azok a megfelelő választ, képet, összefüggést vagy egyéb jellegű eredményt biztosítsák. Ehhez mostantól az AWS Trainium chipjei kínálnak bőséges hálózati képességet, ami kulcsfontosságú az ilyen modellek gyors és költséghatékony betanításához.

 

Mindezek mellett az AWS az egyéni fejlesztők számára hozzáférést biztosít az Amazon CodeWhisperer szolgáltatásához is. Ez egy olyan mesterséges intelligenciával működő kódoló segéd, amely minden szoftverfejlesztő számára gyorsabbá és könnyebbé teszi a kódolást. Generatív mesterséges intelligenciát használ, hogy valós időben adjon kódjavaslatokat a felhasználó megjegyzései és korábbi kódjai alapján. Az Amazon CodeWhisperer-t az egyéni fejlesztők díjmentesen, használati korlátozások nélkül vehetik igénybe.

 

Az innovációk bevezetésével az AWS továbbra is kulcsszerepet kíván játszani a gépi tanulás demokratizálásában, hogy az bárki számára elérhetővé váljék, beleértve a vállalat több mint 100 000 különböző méretű ügyfelét, számos iparágban.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jövőbe mutató megoldások a 10. Smart Factory ConnAction konferencián

Az ipar 4.0 koncepciója több mint egy évtizede tartja izgalomban a termelővállalatokat. Ez idő alatt az ipari termelés digitalizálása és automatizálása, valamint az okos gyártás és az innovatív technológiák használata az egyik legnépszerűbb témává vált, amely még a mindennapi beszélgetésekben is megjelenik. 

2024. május 22. 16:05

Globális jelentőségű mérföldkőhöz ért a mesterséges intelligencia szabályozása

Hosszas jogalkotási folyamat lezárásaként a mai napon az Európa Tanács elfogadta a mesterséges intelligenciáról szóló rendelettervezetet, az EU Hivatalos Lapjában való közzétételtől pedig megkezdődik a visszaszámlálás a rendelet alkalmazásáig. A Deloitte szakértői összegyűjtötték, mit is tartalmaz pontosan a rendelet.

2024. május 22. 13:02

A Conrad és a TraceParts: B2B platform szinergia

Egyszerűsített fejlesztés, tervezés és kivitelezés: A Conrad termékkatalógusa mostantól a TraceParts-on is elérhető, lehetővé téve a CAD-adatok letöltését és a termékek megvásárlását egyetlen egérkattintással.

2024. május 22. 11:36

Fókuszban a világűr: a Széchenyi-egyetemen tartották a távközlési világnap országos konferenciáját

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei távközlés világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. Az eseményt 15. alkalommal rendezték meg a győri Széchenyi István Egyetemen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiemelt támogatásával.

2024. május 22. 09:55

Adatvédelem a felhasználók igényeire szabva – így segít a Samsung Knox

Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így az eszközök olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy még otthonunkat is ritkán hagyjuk el nélkülük. Hozzánk tartoznak, és az olyan robbanásszerű, új technológiák, mint az AI vagy a generatív mesterséges intelligencia rendkívül izgalmas lehetőséget kínálnak a készülékek felhasználására – kiszélesítve a lehetőségek tárházát. 

2024. május 21. 20:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17