Összetett egyetemi ökoszisztémát kívánnak létrehozni a Műegyetemen

forrás: Prím Online, 2023. június 15. 14:06

Karokon átívelő egyetemi ökoszisztémát hoz létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, amely az intézmény széleskörű kutatási tevékenységére épül. A BME a hazai egyetemek közül nemcsak a Horizon Europe pályázatok elnyerésében kiemelkedő, de kiemelten foglalkozik inkubátor tevékenységgel is. Az egyetem legújabb spinoffjai az önvezető járművek tesztelésében és szoftveres irányításában hozhatnak áttörést. 

Zöld átállás, új generációs megoldások, egészségügyi technológiák, katasztrófaálló épített infrastruktúrák, korszerű járműtechnológiai megoldások szerepeltek a Műegyetem - FIEK (Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ) által idén is megrendezett kétnapos Innovációs Nap és II. Kompetenciavásáron. Czigány Tibor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora köszöntőjében kiemelte, hogy a Műegyetem nyeri el a legtöbb Horizon Europe pályázatot a hazai egyetemek közül, az elmúlt egy évben a BME kutatói közül ketten is megkapták ERC grantet, az Európai Unió kutatói kiválósági programjának támogatását. Verseghi-Nagy Miklós kancellár arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire fontos a kutatási eredmények oltalmazása, amely nem csak védi az elért eredményeket, hanem a tőke bevonást is segíti. 

 

 

„Összetett egyetemi ökoszisztémát szeretnénk létrehozni, hiszen a BME kutatási potenciálja nagyon kiterjedt. A karokon átívelő tevékenységeket összefogó FIEK osztályait is ennek a szellemében alakítottuk át, fő céljaik az innovációk ipari hasznosítása és a technológiai transzfer tevékenység. A BME University Spinoff Startup Stúdió, a BME U[S]³ pedig azért jött létre, hogy  a piac számára értékesíthetővé tegye a kutatási eredményeket” – fejtette ki előadásában Joó Attila, a FIEK igazgatója.

 

Két új egyetemi spinoffját mutatta be a BME az idei Innovációs napon. A DriveByCloud Kft. fő terméke egy olyan keretrendszer, amelyben a szakemberek a valóságos járművezetési környezet digitális ikerpárját (digital twin) hozzák létre. Ennek segítségével az önvezető járművek oly módon tesztelhetők, hogy bizonyos feltételeket nem kell a valóságban létrehozni – elegendő azokat a virtuális térben megjeleníteni, a jármű ezeket valóságosnak fogja érzékelni. A megoldás egyik előnye, hogy a veszélyes tesztszituációk biztonságosan megvalósíthatók. Vincze Zsolt, a DriveByCloud Kft. ügyvezetője prezentációjában bemutatta a vállalkozást és a digital twin koncepciót, és ezek lehetséges piacait is.

 

Az iMotionDrive Kft. spinoff vállalkozás az önvezető járművek irányításához kínál szoftvertermékeket. Az egyetem kutatói által kifejlesztett mesterséges intelligencia alkalmazásával készülő önvezető autó képes felülmúlni egy professzionális pilóta vezetési képességeit is. Egy olyan szituációban, amikor például a jármű eléri a tapadás határait, egy átlagos sofőr gyakran elveszti uralmát a járműve felett, és könnyen baleset következhet be. A vállalkozás az alapját, és egyben a piaci pozícióját a BME által korábban benyújtott nemzetközi szabadalmi bejelentésnek köszönheti. 

 

 

A Living Lab – Zöldülő FIEK projektek című előadásban az egyetemi zöld átállás lehetőségeiről beszélgettek a résztvevők, míg a program másik panel beszélgetésében az egyetem ipari partnereit képviselve Dormán József (vállalkozási és beruházásért felelős vezérigazgató-helyettes, ZÁÉV),  Goldfárth József (Olajipari Vegyianyagok és Technológiák Vezetője, MOL-Csoport), Naszádos László (site manager, thyssenkrupp) a mindennapokat érintő K+F+I tevékenységekről és a Kompetencia Központ jövőbe mutató megoldásairól beszélgettek. Többek közt azt is hangsúlyozták, hogy mennyire fontos az egyetem és az ipari partnerek által közösen elért kutatási eredmények publikációja és védelme is egyben.

 

BME U[S]³ Business Express Programjának legjobbjai a rendezvényen is bemutatták pitch-eiket. A résztvevők megismerhették többek közt az EVA-t (Extended Visual Assistant), egy olyan viselhető közlekedési döntéstámogató rendszert látássérülteknek, amely segít a navigációban, a fej védelmében és az orientációban. Bemutatkozott a GrapeAI projekt is, amely  borászatoknak és szőlészetek számára kínál növényvédelmi drón szolgáltatást, ami szőlő betegségek mesterséges intelligenciával történő diagnosztizálására és lehetséges légi beavatkozásra ad megoldást. Török Balázs, a Xylem üzletágvezetője a regionális vállalati portfólió-bővítésről szóló előadásában az elöregedő csőinfrastruktúrából adódó vízveszteség problémájára kifejlesztett SmartBall és PipeDiver  technológiáikat mutatta be. 

 

A BME  Innovációs Napon és II. Kompetenciaváráson részt vett Nagy Péter, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar tudományos munkatársa is, aki 2022-ben egyetlen magyarként nyerte el az ERC grantet. Előadásában bemutatta a pontos kvantumkémiai módszereket a molekuláris tulajdonságok valósághű számítógépes szimulációjához, amelyekért a rangos elismeréssel is kitüntették. Az idei évben is volt már BME-s siker a programban, Makk Péter, a BME szilárdtest fizikával foglalkozó kutatója januárban nyert uniós támogatást az ERC pályázatán.

 

A rendezvény második napja az angol nyelvű Kompetenciavásár is sűrű programmal várta az érdeklődőket. A nyitó előadásában Schenk Borbála, EU pályázati szakértő bemutatta a magyarországon egyedülálló, a FIEK égisze alatt az egyetem által fejlesztett Kompetenciatérkép új funkcióit, amely immár új laborkompetenciák bemutatását és kereshetősgét biztosító résszel, valamint matchmaking funkcióval is bővült. Ezután 3 perces pitch-ekben mutatták be kutatási eredményeiket a résztvevő kutatók, akik olyan témakörökben adtak elő, mint a korszerű anyagok, új generációs számítástechnikai és adattechnológiák, egészségügyi technológiák, városok és közösségek, katasztrófaálló épített infrastruktúrák, energia, tiszta és egészséges levegő, víz és talaj. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már 250 SafeCross okoszebra védi a magyar gyalogosok biztonságát

2024. április 13-án, Debrecenben ünnepélyes családi rendezvényen adta át a Pearl Enterprises Kft. az általa fejlesztett 250. SafeCross okoszebrát.

2024. április 16. 18:10

Májusban indul az első SMP Marketing Masters kurzus!

A Magyar Marketing Szövetség elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat. Az SMP Masters magyar nyelvű, programsorozat összesen 5, egyenként 2 napos tematikus kurzusból áll.

2024. április 16. 11:41

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09