Megéri-e az elektromos autózás?

forrás: Prím Online, 2023. június 19. 09:31

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

Egyszerűbb karbantartás

 

Az elektromos autók választása számos előnnyel jár, amelyek közül az egyik a karbantartási költségek csökkenése. Az elektromos autók kevesebb mozgó alkatrészt tartalmaznak a hagyományos belső égésű motoros járművekhez képest, így kevesebb kopás, karbantartás és javítás szükséges. 

 

Már van ilyen autód és szeretnéd minél nagyobb biztonságban tudni? Az online köthető, elektromosautó-biztosítási csomagok között biztosan Te is megtalálod majd a számodra legnagyobb megnyugvást hozó összeállítást!
 


 

Nincs szükség olajcserére, hűtőfolyadékra, légszűrőre vagy gyújtógyertyára, amelyek jelentős költségeket jelenthetnek hagyományos autóknál. Emellett az elektromos autók fenntartása is egyszerűbb lehet. Nincs szükség olajcserére, és a fékek is kevésbé kopnak, mivel az elektromos autók visszatöltő fékezést alkalmaznak, ami a motor generátorfunkcióját használja a fékek helyett. Ez hosszabb élettartamot eredményezhet a fékek számára.

 

Ami egyezik

 

Ugyan az elektromos autókban kevesebb a kopóalkatrész, mint a hagyományos meghajtásúakban, de azért itt is akad jócskán olyan dolog, ami a gondatlan használat közben tönkremehet. A rossz minőségű utak ezeknél az autóknál is kárt tehetnek a lengéscsillapítóban vagy akár a kerekek felfüggesztésében. Ilyen tekintetben tehát hasonlóképpen tanácsos időnként szervizben átnézetni őket, különösen, ha zajokat tapasztalunk.

 

Olcsóbb tankolás és parkolás

 

Az elektromos autók energiaköltsége is alacsonyabb lehet a hagyományos üzemanyagokhoz képest. Az elektromos autók töltése általában olcsóbb, mint a benzin vagy a dízel tankolása, és az elektromos áram ára általában stabilabb és kiszámíthatóbb, mint az üzemanyagok ára, amely gyakran változik. Ezenkívül sok országban különböző adókedvezmények, támogatások és csökkentett parkolási díjak érhetők el az elektromos autók tulajdonosainak, ami további megtakarításokat eredményezhet.

 

Fontos megjegyezni azonban, hogy az elektromos autók beszerzési költsége általában magasabb lehet a hagyományos járművekhez képest. Az elektromos autók technológiája még viszonylag új, és a fejlesztések költségei is magasak. Azonban a hosszú távú megtakarítások és az alacsonyabb üzemeltetési költségek sok esetben kompenzálhatják a kezdeti befektetést.

 

Az elektromos autók választásakor figyelembe kell venni az egyéni igényeket, az infrastruktúrát, az autó akkumulátorának hatótávját és a töltési lehetőségeket is.

Kulcsszavak: e-autó elektromos autó

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bridgestone abroncsokon gurul a Maserati első teljesen elektromos SUV-ja

A prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások terén világszinten vezető Bridgestone-t választotta a Maserati, hogy egyedi 20"-os gumiabroncsokat fejlesszen első teljesen elektromos SUV-ja, a Maserati Grecale Folgore számára.

2024. április 24. 18:12

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

A Continental SportContact 7 nyerte az Auto Bild sportscars kiadványának tesztjét

A Continental SportContact 7 gumiabroncs első helyezést ért el az Auto Bild sportscars kiadványa által végzett UHP nyári gumiabroncs-teszten (24/4. szám), melyen „tesztgyőztes” és „példamutató” minősítést kapott. A nagy teljesítményű autógumi hat nemzetközi gyártó modelljével szemben győzött: 1,2-es összpontszámmal a teszt első helyezettje lett. A szerkesztők a 265/35 R 19-es méretű autógumit egy Mercedes AMG GT első-, míg a 295/30 R 20-as méretű modellt annak a hátsó tengelyén tesztelték, összesen kilenc tesztszakaszban, vizes és száraz utakon egyaránt.

2024. április 13. 10:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50