Megéri-e az elektromos autózás?

forrás: Prím Online, 2023. június 19. 09:31

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

Egyszerűbb karbantartás

 

Az elektromos autók választása számos előnnyel jár, amelyek közül az egyik a karbantartási költségek csökkenése. Az elektromos autók kevesebb mozgó alkatrészt tartalmaznak a hagyományos belső égésű motoros járművekhez képest, így kevesebb kopás, karbantartás és javítás szükséges. 

 

Már van ilyen autód és szeretnéd minél nagyobb biztonságban tudni? Az online köthető, elektromosautó-biztosítási csomagok között biztosan Te is megtalálod majd a számodra legnagyobb megnyugvást hozó összeállítást!
 


 

Nincs szükség olajcserére, hűtőfolyadékra, légszűrőre vagy gyújtógyertyára, amelyek jelentős költségeket jelenthetnek hagyományos autóknál. Emellett az elektromos autók fenntartása is egyszerűbb lehet. Nincs szükség olajcserére, és a fékek is kevésbé kopnak, mivel az elektromos autók visszatöltő fékezést alkalmaznak, ami a motor generátorfunkcióját használja a fékek helyett. Ez hosszabb élettartamot eredményezhet a fékek számára.

 

Ami egyezik

 

Ugyan az elektromos autókban kevesebb a kopóalkatrész, mint a hagyományos meghajtásúakban, de azért itt is akad jócskán olyan dolog, ami a gondatlan használat közben tönkremehet. A rossz minőségű utak ezeknél az autóknál is kárt tehetnek a lengéscsillapítóban vagy akár a kerekek felfüggesztésében. Ilyen tekintetben tehát hasonlóképpen tanácsos időnként szervizben átnézetni őket, különösen, ha zajokat tapasztalunk.

 

Olcsóbb tankolás és parkolás

 

Az elektromos autók energiaköltsége is alacsonyabb lehet a hagyományos üzemanyagokhoz képest. Az elektromos autók töltése általában olcsóbb, mint a benzin vagy a dízel tankolása, és az elektromos áram ára általában stabilabb és kiszámíthatóbb, mint az üzemanyagok ára, amely gyakran változik. Ezenkívül sok országban különböző adókedvezmények, támogatások és csökkentett parkolási díjak érhetők el az elektromos autók tulajdonosainak, ami további megtakarításokat eredményezhet.

 

Fontos megjegyezni azonban, hogy az elektromos autók beszerzési költsége általában magasabb lehet a hagyományos járművekhez képest. Az elektromos autók technológiája még viszonylag új, és a fejlesztések költségei is magasak. Azonban a hosszú távú megtakarítások és az alacsonyabb üzemeltetési költségek sok esetben kompenzálhatják a kezdeti befektetést.

 

Az elektromos autók választásakor figyelembe kell venni az egyéni igényeket, az infrastruktúrát, az autó akkumulátorának hatótávját és a töltési lehetőségeket is.

Kulcsszavak: e-autó elektromos autó

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A fejletlen töltési infrastruktúra lassítja az autóipar elektromos átállását

Sikeres évet zárt a MAGE és a hazai járműipar. Az elmúlt évben a MAGE intenzíven tartotta a kapcsolatot az Európai Autógyártók Szövetségével (ACEA). Ma már az európai szövetséggel egyetértésben az a vélemény, hogy az autóipari vállalatok dekarbonizációs elkötelezettsége mellett, minden tagországi szövetségnek lobbiznia kell, hogy kormányaik támogassák az átállást segítő feltételek biztosítását az EU-ban. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó elvárások teljesítéséhez szükség van egy európai szintű egységes töltési infrastruktúra kiépítésére. Interjú Krisztián Róberttel, a MAGE elnökével.

2024. május 28. 20:16

Harmadszor is világcsúcs: a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata nyerte Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyét

A kontinens legnevesebb egyetemeit megelőzve ismét az első helyen végzett a győri Széchenyi István Egyetem elektromos járművet fejlesztő hallgatói csapata, a SZEnergy Team Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén önvezető és elektromos meghajtású városi kisautó kategóriában. Utóbbiban saját világcsúcsát másodszor megdöntve szerezte meg az első helyet.

2024. május 25. 16:17

Matchbox lett az elektromos Mercedesből

A Mattel leleplezte  a Mercedes-Benz G 580 EQ technológiás öntött kisautóját, ami az ikonikus Mercedes-Benz G-osztályt és a nemrégiben bemutatott, új elektromos modellváltozatot ünnepli. A prémium kategóriás kisautó újrahasznosított fémből és legalább 81%-ban ISCC-minősítésű műanyag felhasználásával készül*. A Matchbox exkluzív, 1:64 méretarányú, öntött replikája élethű részletekkel idézi meg az ikonikus G-osztályt és egyedi, texturált papír csomagolással rendelkezik.

2024. május 23. 10:25

Tökéletesre csiszolt autóval döntené meg világrekordját a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata

A SZEnergy Team tavaly májusban az energiahatékonysági és az autonóm kategóriát is megnyerve, kettős győzelemmel és saját korábbi világcsúcsát megdöntve zárta a világ legnagyobb energiahatékonysági versenyét, a Shell-Eco Marathont. A győri Széchenyi István Egyetem csapata idén a szokásosnál is magasabbra tette a lécet: a cél a dupla címvédés, ha lehet, újabb világrekorddal. Mielőtt elutaztak volna a verseny helyszínére, bemutatták elkészült fejlesztéseiket.

2024. május 20. 12:34

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52