Kkv-k százai fejleszthetik térítésmentesen digitális tudásukat

forrás: Prím Online, 2023. június 28. 15:46

A hazai kis- és középvállalkozások uniós versenytársaikkal összehasonlítva továbbra sem teljesítenek jól a digitális megoldások alkalmazása terén. A digitális gazdaság és társadalom index (DESI) alapján hazánk csupán 25. az EU vállalkozásait digitális integráltság szempontjából összevető rangsorban. Az Európai Bizottság által létrehozott Európai Digitális Innovációs Központok (EDIH-ek) hálózata a kkv-k és a közszféra szervezeteinek digitális felzárkóztatását hivatott elősegíteni. Hazánkban a most induló DigitalTech EDIH kkv-k százai számára nyújt térítésmentes támogatást kiberbiztonsággal, blockchain technológiával, edtech és fintech megoldásokkal, valamint üzletfejlesztéssel kapcsolatos kihívásaik megoldásában. 

Az Európai Unióban tagállami szinten a digitalizáció terén jelentős egyenetlenségek mutatkoznak, amelyeket a digitális gazdasági és társadalmi fejlettséget mérő ún. DESI index is tükröz. Ez a mutató 2014 óta rangsorolja a tagállamokat digitalizációs szintjük szerint és vizsgálja előrehaladásukat. Hazánk ebben a rangsorban összesítésben a 22. helyen áll, annak ellenére, hogy az elmúlt néhány évben a fejlődés üteme megközelítette az uniós átlagot. A felmérés szerint a vállalkozások digitális érettsége szempontjából még rosszabb a helyzet: alig 21%-uk használ például erőforrás-tervezési szoftvereket, és kevesebb mint 15%-uknak van aktív közösségimédia-jelenléte. A kkv-k le vannak maradva olyan fejlett digitális technológiák alkalmazásában is, mint a big data (7 százalék, EU 14 százalék), vagy a felhőszolgáltatások (21 százalék, EU 34 százalék), vagy a mesterséges intelligencia (3 százalék, EU 8 százalék). A 2030-ig tartó digitális évtized céljainak elérése érdekében a hazai vállalkozásoknak egyre nagyobb szükségük van a hatékonyságot növelő, versenyképességet javító digitális fejlődésre. 

 

 

A digitális átálláshoz az Európai Bizottság és az uniós országok kormányzatai is segítséget nyújtanak többek között a közelmúltban alakult Európai Digitális Innovációs Központok hálózatán keresztül, amelyből már több mint 150 található szerte Európában. A hazánkban működését most kezdő DigitalTech EDIH  azon vállalkozások, szervezetek számára nyújt térítésmentes szolgáltatásokat - képzést vagy személyes tanácsadást -, melyek számára fontos a digitális biztonság, az adatok és a hálózatok védelme a kibertámadásoktól. Azon vállalkozások számára is segítséget jelent, akik pénzügyeik, oktatási tevékenységük digitalizálásához szeretnének tanácsot kapni, vagy blockchain technológiával optimalizálnák működésüket. A vállalatokat a DigitalTech EDIH ezeken túlmenően komplex üzletfejlesztési tanácsadással is ellátja. A szolgáltatásokat az ország egész területén térítésmentesen vehetik igénybe a kkv-szektorban, illetve a közszférában működő szervezetek. 

 

A hazánk meghatározó egyetemei, vállalkozásfejlesztési szervezetei és az IT-iparág vezető képviselői által létrehozott DigitalTech EDIH mostantól alap, közép és haladó szinten kínál képzéseket, hogy segítse a résztvevőket saját szervezetük igényeinek megfelelő szakmai tudás megszerzésében. A kurzusokon a résztvevők megismerhetik többek között az üzletfejlesztés főbb elemeit, melyek a forrásbevonás, a hatékonyság, az innováció segítségével maximalizálják a profitot a változó gazdasági környezetben. Megerősíthetik vagy felépíthetik vállalatuk kibervédelmét, hogy az esetleges támadásokat hárítani, az általuk okozott kárt minimalizálni tudják. Tudásra tehetnek szert korszerű pénzügyi digitalizációs megoldások alkalmazásában saját szervezetüknél, és olyan modern oktatási technológiákat is megismerhetnek, melyek segítségével hatékonyabban tudják képezni munkavállalóikat. A képzések keretében továbbá megismerkedhetnek a blockchain technológiával, mely a kkv-k számára is biztonságos megoldásokat kínál akár fizetési szolgáltatások lebonyolításához, akár az ún. „okos szerződések” működtetése területén, melyek tovább növelik a stabilitást, valamint a hatékonyságot. 

 

A DigitalTech EDIH célja, hogy képzéseivel és egyéni tanácsadással több száz kkv és a közszféra szervezeteinek digitális átállását támogassa az elkövetkező években. A DigitalTech EDIH szolgáltatásai már elérhetőek a https://digitaltechedih.hu/ oldalon, ahol a nyáron induló képzésekre már lehet is jelentkezni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50