Az Epson támogatásával tör előre az űrrobotikai startup

forrás: Prím Online, 2023. július 4. 11:22

A sokoldalú űrrobotokat fejlesztő japán startupot, a GITAI-t érintő újabb befektetési körről döntött az Epson azok után, hogy két éve már bizalmat szavazott a világűrben munkaképes, biztonságos és megfizethető munkaerőt fejlesztő cégnek. Ezzel a GITAI egyenrangú partnere lesz a világ vezető űrhajózási vállalatainak.

Mivel a GITAI továbbra is lenyűgöző teljesítményt és jelentős technológiai fejlődést mutat, az Epson úgy döntött: kiszélesíti a kezdeti, 2021-es együttműködést: az Epson X Investment Corporation további befektetést hajtott végre az általános célú űrrobotokat fejlesztő cégbe. Az alábbi linken elérhető videó bemutatja GITAI robotokat munka közben.

 

 

A várakozás megalapozott: az űrfejlesztés felgyorsulása – beleértve a holdi erőforrások fejlesztését, a Mars feltárását, vagy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) kereskedelmi hasznosítását – a világűrben végzett különféle munkák gyors növekedését eredményezi. Az új űrállomások, holdi és marsi bázisok építésében megjelenő munkák potenciálisan veszélyesek, ráadásul jelenleg csak űrhajósok képesek elvégezni őket, akiket óriási költséggel kell kiképezni és a helyszínre szállítani.

 

A GITAI ehhez képest sokoldalú űrrobotokat fejleszt és értékesít, amelyek biztonságos és megfizethető munkaerőként szolgálnak majd az űrállomásokon belüli és kívüli feladatokhoz, a Föld körüli pályán, valamint a Holdon és a Marson. Ezzel jelentősen mérsékelhetők az űrhajósok terhei és a rájuk leselkedő veszélyek, miközben az űrmunkával kapcsolatos szállítási és képzési költségeket is kordában lehet tartani. A japán robotépítő startup 2021 óta folyamatosan remek eredményeket ér el: holdi munkarobotokat és űrhajón kívüli robotokat fejlesztett, valamint sikeresen végzett fedélzeti kísérleteket az ISS-en lévő demonstrációs modellekkel.

 

 

„A mostani befektetés nagyon erős hozzájárulás a jövőképünk megvalósításához” – mondta Fábián Miklós, az Epson Magyarország kereskedelmi vezetője, utalva az Epson 25 Renewed vállalati vízióra: ennek ugyanis része, hogy a környezeti hatásokat csökkentő termelési rendszerek támogatásával vagy együttműködésben történő megalkotásával ösztönözzék az innovációt a gyártásban. Márpedig a GITAI űrrobot-technológiája potenciális felhasználója az Epson robotikai üzletága alkalmazásainak. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Csaknem ötven munkaadó várta a hallgatókat a Széchenyi-egyetem Állásbörzéjén

Nagy népszerűségnek örvendett a győri Széchenyi István Egyetem áprilisi Állásbörzéje az intézmény hallgatói körében, akik közel ötven vállalkozással és intézménnyel kerülhettek közelebbi kapcsolatba. A fiatalok közül sokan találják meg gyakorlati helyüket, sőt állásukat is a félévente megrendezett programon.

2024. április 12. 11:55

Körforgásos gazdaság az adatközpontokban is

Jelentős mértékben csökkenő CO2-kibocsátás, a berendezések élettartamának meghosszabbítása, fenntarthatóbb működés – többek között ezekkel az előnyökkel jár a Digital Realty párizsi adatközpontjában a Schneider Electrickel való együttműködés. A két cég célja, hogy kidolgozzanak egy olyan programot, amely a Digital Realty többi európai telephelyén is lehetővé teszi a körforgásos gazdaság elveire épülő fejlesztések alkalmazását. 

2024. április 11. 20:18

Magyar tudósok, akik nélkül ma teljesen más lenne az űrkutatás

1961. április 12-én indult útjára a Jurij Gagarin repülő őrnagyot szállító űrhajó, aki így első emberként jutott el a világűrbe. Habár ez már önmagában is óriási evolúciós ugrás volt a történelemben, az azóta eltelt 60 évben is rengeteg jelentős előrelépés történt az űrkutatás területén, melyben a magyaroknak is nagy szerepük volt. Nélkülük ma teljesen máshogy nézne ki a Holdjáró, kevesebbet tudnánk a napszél jelenségről vagy a vízről a Marson, többük munkásságára pedig a NASA is felfigyelt. Az április 12-i Űrhajózás Világnapja alkalmából a National Geographic – a teljesség igénye nélkül – összegyűjtött 5+1 olyan kiváló magyar tudóst és felfedezést, amik előremozdították az űrkutatást.

2024. április 11. 18:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09