A mátrixtól a Hollywood Multiplexig

, 2001. március 4. 23:02
Nem véletlen, hogy a Star márkanevű nyomtatókról minden magyarországi felhasználó a HRP névre asszociál. Az ok egyszerű: a HRP Hungary Kft. több mint tíz esztendeje forgalmazza a japán cég printereit. Kezdetben a mátrixnyomtatók értékesítése terén értek el egyedülálló sikereket, a tűs nyomtatók iránti kereslet visszaesésével párhuzamosan azonban egyre nagyobb igény mutatkozott a kiskereskedelemben és szolgáltatóiparban használatos (szakmai berkekben a Point Of Sales rövidítése után POS-ként ismert) blokknyomtatók iránt, amelyek többsége egyébként kiválóan alkalmas vonalkódok megjelenítésére is.
A Star Micronicsról tudni kell, hogy az indulását követő években elsősorban más fejlesztőcégektől vásárolt technológiák felhasználásával építette nyomtatóit, azonban kifinomult üzletpolitikával csakis olyan eljárásokat vásárolt meg, amelyek már bizonyítottak a piacon - azaz kikristályosodott technológiákat alkalmazott. Ennek köszönhetően nem kényszerült arra, hogy áraiba beépítse a drága fejlesztések költségeit, ugyanakkor a világ minden pontjára kiterjedő disztribúciós hálózata lehetővé tette, hogy óriási sorozatokban állítsa elő modelljeit. Mindezek eredményeként olcsó és kitűnő teljesítményű mátrixprintereket szállítottak - és az ár/teljesítmény mutató azóta is bizonyítottan a legkedvezőbbek közé tartozik.

Amióta azonban a tűs nyomtatók helyét az irodai, illetve az otthoni alkalmazások területén sok helyen a tintasugaras elven működő készülékek vették át, a cég palettáján a POS-nyomtatókra helyeződött át a hangsúly, s az utóbbi években egyre több saját fejlesztésű és sikeres technológiát használnak printereikben. Ebben a piaci szegmensben legnagyobb versenytársuk az Epson - a meccs pillanatnyi állása a Star elsőségét mutatja. A leggyorsabb POS-hőnyomtatót a Star gyártja, és az elsőség értékét csak emeli, hogy ebben a készülékben teljesen új fejlesztésű thermofej dolgozik. A TSP-800-as hőnyomtató másodpercenként akár 150 milliméternyi papírszalagra is képes nyugtát vagy akár vonalkódot printelni - ami azt jelenti, hogy két másodpercenként egy A/4-es oldal hosszúságú papírcsík hagyja el a készüléket.

Mielőtt azt hinnénk, hogy ezek a nyomatok csakis az ipar vagy a kereskedelem speciális területein használhatók, következzen egy hétköznapi példa: a Duna Plaza Hollywood Multiplex mozijaiban is ilyen eszközökkel nyomtatják a belépőjegyeket, kihasználva azon tulajdonságait, miszerint képes kartonvastagságú (150 grammos) papírra is printelni, illetve megfelelő hőérzékenységű papír esetén piros-fekete vagy kék-fekete nyomatok előállítására is alkalmas. De ugyancsak láthatunk Star-nyomtatót az utak mentén: blokk- és vonalkódnyomtatóik mobil munkahelyeken (akár személyautóban) is használhatók, mivel 12-24 voltos tápfeszültségről is működtethetők.

A Star esetében azonban nemcsak az újdonságok nyújtanak érdekességet - az állandóság ugyanolyan fontos számukra. Az SP-300 modellcsaládot például már tíz éve gyártják, és a jelenlegi igények azt mutatják, hogy öt esztendeig még mindenképpen szerepel a termékportfólióban.

A 76 milliméter szélességű papírcsíkkal dolgozó nyomtató a magyarországi kereskedelemben minden bizonnyal a legszélesebb körben használt, hiszen a gyógyszertáraktól kedve az Aral-benzinkutakon keresztül a kis és nagy bevásárlóközpontokig számos helyen találkozunk velük - a tízezres nagyságrendű eladások tökéletesen bizonyítják széles körű alkalmazhatóságukat.

A Star-nyomtatók strapabírását kitűnően példázza az a 17 éve működő, DP8340 jelű blokknyomtató, amelyben a festékszalagon kívül minden alkatrész eredeti.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50