Ezekre a készségekre lesz szükségük a munkavállalóknak az MI-korszakban

forrás: Prím Online, 2023. július 20. 14:21

Az  AI Skills Needs Analysis tanulmány eredményei szerint a mesterséges intelligenciát használó fejlesztésekhez nem elég, ha csak a szoftverfejlesztők értenek, MI-stratégákra, MI-etikusokra és MI-minőségbiztosítókra lesz szükség a vállalatoknál, valamint a projektmenedzsertől a pénzügyi vezetőig a munkatársaknak el kell sajátítaniuk az új típusú készségeket, de a felsővezetők sem vonhatják ki magukat a továbbképzésből.

Magyarországról az IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vesz részt az ARISA projektben (Artificial Intelligence Skills Alliance; Mesterséges Intelligencia Készségek Szövetsége), amely azért jött létre, hogy felgyorsítsa a munkavállalók, munkakeresők, üzleti vezetők és jogalkotók mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos át- és továbbképzését. 

 

Az ARISA keretében egy hiánypótló tanulmány készült AI Skills Needs Analysis (MI-készségek szükségletelemzése) címmel tizenkét országban* működő több mint négyszáz vállalat – köztük 45 magyar cég –  bevonásával.  Ez a felmérés biztosítja az alapot egy európai uniós szintű MI-készségekről szóló stratégia létrehozásához, amelyet az ARISA-projekt következő fázisában állítanak össze a konzorciumi partnerek. A stratégiára építve a projekten belül a megfelelő képzéseket is kidolgozzák, majd pilotokon keresztül tesztelik a partnerek, hogy azok ezután a szakképzésben széles kör számára elérhetővé váljanak, így segítve a munkavállalók mesterségesintelligencia-készségeinek fejlesztését.

 

Ezek a legkeresettebb MI-hez kapcsolódó szakmák

 

A kutatás eredményei alapján jelenleg egyértelműen az adatmérnökök, gépi tanulás mérnökök (Machine Learning Engineers) és adattudósok a legkeresettebb technológiai munkakörök a megkérdezett cégeknél, de a közeli jövőben egyre több NLP-mérnökre (Natural Language Processing Engineer, vagyis természetesnyelv-felismerésre szakosodott mérnök), illetve gépi látásra specializálódott mérnökre (Computer/Machine Vision Engineer) lesz szükség.

 

A kutatásban a szervezetek által leginkább igényelt MI-készségek körét is felmérték, az eredmények alapján összességében nagyon keresettek azok a munkavállalók, akik képesek megérteni a mesterséges intelligencia bevezetéséből adódó üzleti lehetőségeket. Az a képesség, hogy felismerjék és kihasználják a mesterséges intelligencia technológiák potenciális előnyeit szervezeti kontextusban, kiemelkedő fontosságúnak tekinthető a stratégiai döntéshozatal és a versenyelőny fokozása szempontjából. 

 

Egy másik kiemelkedően fontos készség a kiváló minőségű adatok begyűjtése, hiszen precíz források, helyes adatkezelés és feldolgozás nélkül az MI algoritmusok és modellek sem tudnak hatékonyan működni, és döntéseket megfelelően előkészíteni a vezetés számára. Ugyancsak elengedhetetlennek tartják a vállalatok, hogy az MI különböző szakterületein egyaránt átfogó ismeretekkel bíró munkavállalókat toborozzanak, vagy neveljenek ki.

 

 

Nem csak a fejlesztőknek kell érteniük az MI-hez

 

A felmérés eredményeiből egyértelműen kiderül az is, hogy a mesterséges intelligenciához közel sem csak a szoftverfejlesztőknek kell érteniük: a szervezeten belül jelenleg a projektmenedzsereknek, termékmenedzsereknek és üzletági menedzsereknek van a leginkább szüksége MI-készségekre a válaszadó cégek szerint.

 

Ugyanakkor a közeljövőben a felsővezetőknek, az auditoroknak és a pénzügyi vezetőknek is fel kell vértezniük magukat ezzel a tudással, és olyan támogató feladatkörök megjelenésére lehet számítani, mint az MI-stratégák, az MI-etikusok és az MI-minőségbiztosítók – e munkakörökről manapság nem sokan hallottunk még. Ezek a válaszok azt jelzik, hogy a vállalatok egyre inkább elismerik a döntéshozói pozíciók kritikus szerepét a mesterségesintelligencia-stratégiák pénzügyi műveletekbe,  ellenőrzési folyamatokba és vezetői szintű döntéshozatalba történő integrálásában.

 

Képzéseket indít az ARISA a legjobban hiányzó készségek elsajátításához

 

A megkérdezett szervezetek válaszai  nyomán a felmérés készítői azonosították azokat az MI-vel kapcsolatos készséghiányosságokat, amelyek megszüntetéséhez azonnali cselekvésre van szükség – az ARISA 2023 végéig célzott képzési programokat tervez elindítani a három olyan témában, amelyek esetében a legégetőbb szükség van a képzettségi szint emelésére:

● alapvető MI-készségek a szakpolitikusok és döntéshozók számára: néhány órás kurzusokban sajátíthatják el a döntéshozók az MI alapismereteket.

● MI tanácsadói készségek: nagyjából egy hetes hosszúságú kurzus kifejezetten a politikai döntéshozók, lobbisták és informatikai igazgatói tanácsadók számára. 

● átfogó prompt engineering kurzus: tanfolyam kifejezetten gyakorlati szakemberek, például szoftverfejlesztők, gépi tanulás mérnökök számára, akik a kurzuson bővíteni tudják a prompt mérnöki technikákkal kapcsolatos szaktudásukat.

 

A fenti területeken való készségek fejlesztésére az ARISA projekt keretein belül új tananyagokat állítanak össze, illetve pilotprojekteket indítanak.

 

“A kutatás eredményeiből egyértelműen látszik, mennyire sürgető fejlődni az MI-készségek tekintetében, és az is, hogy ez nem csupán a szoftverfejlesztők esetében kulcsfontosságú.  A magyar gazdaság számára hatalmas lehetőség az MI-ben rejlő potenciál kihasználása, ha ezt nem tesszük meg, lemaradunk versenytársainktól.  Ehhez szükség lesz átképzési programokra, munkaadók és munkavállalók számára nyújtott célzott támogatásokra annak érdekében, hogy a felkészítsük a jövőre a jelen munkavállalóit. Ez nemzetgazdasági szempontból is fontos érdek: az a gazdaság tud jól teljesíteni, versenyképes maradni ebben az MI által fémjelzett korban, ahol a munkavállalók készségszinten használják a modern technológiát, és képesek arra, hogy a mesterséges intelligenciára építve újabb innovatív megoldások születését támogassák” – kommentálta a kutatási eredményeket  Tajthy Krisztina, az IVSZ főtitkára.

 

______________________

*Spanyolország, Németország, Írország, Olaszország, Szlovénia, Észtország, Görögország, Belgium, Franciaország, Hollandia, Magyarország és Lengyelország

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50