Az MI támogatására optimalizált adatközpontok kialakításához nyújt segítséget a Schneider Electric

forrás: Prím Online, 2023. október 3. 15:56

A következő években látványosan nő az adatközpontok mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokhoz köthető terhelése, ami egyben az ilyen létesítmények energiaigényének bővülésével is jár. A Schneider Electric új útmutatója segítséget nyújt az adatközpontok üzemeltetőinek ahhoz, hogy az MI-hez köthető igények kiszolgálására optimalizált infrastruktúrát alakítsanak ki.

A mesterséges intelligenciát egyre szélesebb körben alkalmazzák világszerte számos ágazatban, az egészségügytől a pénzügyeken és a gyártáson át a közlekedésig és a szórakoztatóiparig, ami egyben azzal is jár, hogy látványosan nő a technológiát támogató számítási kapacitás iránti igény. Ez komoly kihívást jelent az adatközpontok számára, amelyeknek alkalmazkodniuk a tervezés és üzemeltetés szintjén, hogy ki tudják szolgálni az MI-hez köthető, növekvő igényeket. 

 

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat új, „AI Disruption: Challenges and Guidance for Data Center Design” című útmutatója részletes betekintést ad és hatékony támogatást nyújt az infrastruktúra tervezés folyamatához azon vállalkozások és szervezetek számára, amelyek a lehető legteljesebb mértékben ki akarják használni a mesterséges intelligencia térhódítása által az adatközpontok számára kínálkozó lehetőségeket. 

 

 

Úttörő szerepet az adatközpontok tervezésében

 

Becslések szerint az MI-alkalmazásokhoz kapcsolódó munkaterhelés 2028-ig évente átlagosan 26-36 százalékkal nőhet, ami az energiaigény bővülésével jár mind a már a meglévő, mind az új adatközpontokban. Ahhoz, hogy ezt a kihívást kezelhessék, számos szempontot kell figyelembe venniük az ilyen létesítmények üzemeltetőinek. A Schneider Electric új kiadványa a fizikai infrastruktúra 4 összetevőjének – energiaellátás, hűtés, rackek, szoftvereszközök – tervezéséhez nyújt hasznos segítséget. 

 

A vállalat útmutatója lehetőséget kínál a vállalkozások számára, hogy olyan adatközpontokat tervezzenek, amelyek nem csak képesek támogatni az MI-t, hanem teljesen az MI-re optimalizáltak. A kiadvány innovatív koncepciókat és legjobb gyakorlatokat mutat be. 

 

„Ahogyan az MI tovább fejlődik, egyedülálló követelményeket támaszt az adatközpontok tervezése és irányítása kapcsán. Ezen kihívások kezeléséhez fontos figyelembe venni a mesterséges intelligenciához köthető munkaterhelés főbb jellemzőit és trendjeit, amelyek egyaránt hatással vannak a már meglévő és az újonnan épülő adatközpontokra. Az MI alkalmazások, és különösen a mesterséges intelligencia betanítása rendkívüli számítási kapacitást igényelnek. Ez jelentős terhet ró az adatközpontok energiaellátására és hűtésére. Az energiaköltségek emelkedésével és a környezetvédelmi aggályok fokozódásával az adatközpontoknak az energiahatékony hardverek használatára kell átállniuk, mint például a nagy hatékonyságú elektromos és hűtési rendszerek, illetve célszerű megújuló energiaforrásokra támaszkodniuk, hogy csökkentsék a működési költségeiket és a szén-dioxid-kibocsátásukat” – mutatott rá Pankaj Sharma, a Schneider Electric „Secure Power Division and Data Center Business” üzletágért felelős ügyvezető alelnöke.

 

Az MI-ben rejlő teljes potenciál felszabadítása

 

A Schneider Electric útmutatója az MI és az adatközponti infrastruktúra kritikus kapcsolódási pontjait vizsgál olyan kulcsfontosságú szempontokkal foglalkozik, mint például:

  •  Útmutató a négy kulcsfontosságú MI-jellemzőről és a trendekről, amelyek kihívást jelentenek a fizikai infrastruktúra esetében az energiaellátás, a hűtés, a rackek és a szoftverek kezelése kapcsán.
  •  Ajánlások a mesterséges intelligencia oktatásához használt szerverek szélsőséges rack-teljesítménysűrűségének értékelésére és támogatására. 
  •  Útmutató a léghűtésről a folyadékhűtésre való sikeres átálláshoz. 
  •  Javasolt rack-specifikációk a nagy teljesítményt igénylő, MI-t támogató szerverek hatékonyabb áramellátásához és hűtéséhez.
  •  Útmutatás az adatközponti infrastruktúra-menedzsment (DCIM), az energiagazdálkodási (EPMS) és az épületirányítási (BMS) rendszerek használatához az adatközpontok létrehozása során.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59