Planet Budapest: a Széchenyi István Egyetem bemutatta a fenntarthatóságért végzett tevékenységét

forrás: Prím Online, 2023. október 4. 17:15

A fenntarthatóság támogatását stratégiai célként meghatározó győri Széchenyi István Egyetem saját standdal és előadásokkal mutatta be a témában végzett oktatási, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét a Planet Budapesten, Közép-Európa egyedülálló fenntarthatósági rendezvényén. Az intézmény több, nemzetközi szinten is jelentős projektje szolgálja az élhető jövőt.

A Planet Budapest a fenntarthatósági fordulat fontosságára, valamint a klímaváltozás hatásaira hívta fel a figyelmet. A legújabb megoldásokat közérthetően bemutató rendezvény nemcsak szakmai fórumként szolgált, de gyakorlati, kézzelfogható megoldásokat is kínált az érdeklődők számára. A Széchenyi István Egyetem a Planet Budapest keretében megrendezett konferencián bemutatta témával kapcsolatos törekvéseit és eredményeit.

 

A Planet Budapest látogatói körében népszerűnek bizonyult a Széchenyi István Egyetem standja. (Fotó: Bankó József)

 

„A fenntarthatóság központi szerepet tölt be egyetemünk stratégiájában, amelynek kimondott célja, hogy aktívan hozzájáruljon a városban, a régióban, az országban, sőt nemzetközi viszonylatban is ahhoz, hogy a környezeti terhelések visszaszoruljanak, a fenntartható megoldások minél szélesebb körben elérhetőek legyenek, ezáltal az emberek jólléte növekedjen” – fogalmazott dr. Torma András, a Széchenyi István Egyetem Alkalmazott Fenntarthatóság Tanszékének vezetője. Hozzáfűzte, ezen a területen kiemelt szereplő a tanszék mellett a Fenntarthatósági Kompetenciaközpont is, de a jövőnket szolgáló törekvés az intézmény minden szintjén megjelenik. „Az egyetemen belül a különböző szervezeti egységekkel szoros együttműködésben dolgozunk azon, hogy ez a szemlélet érvényesüljön az oktatásban, a kutatásban, valamint a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységekben egyaránt” – húzta alá.

 

A fenntarthatósági expón nagy érdeklődés övezte a Széchenyi István Egyetem innovációit. (Fotó: Bankó József)

 

A tanszékvezető kifejtette, a témában olyan jelentős projekteket valósít meg a Széchenyi-egyetem, mint a Szigetköz–Csallóköz térség fejlesztését szolgáló Insula Magna – Komplex Vízgazdálkodási és Fenntartható Fejlesztési Program vagy a hulladékgazdálkodás és a körforgásos gazdaság területét érintő szemléletformáló program. Kiemelkedő a H2 és EFuels projekt is, melyek közül az utóbbi a megújuló alapú szintetikus üzemanyagok fejlesztésében való részvételről, illetve azok gépjármű motorokban való használatának teszteléséről szól. „Ezek mellett még számos fenntarthatósági témájú kutatás fut az egyetemen, többek között a precíziós mezőgazdaság, a vízgazdálkodás vagy a nemzetközi kapacitásépítés területén. Intézményünk fontos szerepet vállal magára fenntarthatósági stratégiák készítése terén is önkormányzatok, kormányzati intézmények részére” – sorolta.

 

A Planet Budapestet kísérő konferencián a Széchenyi István Egyetem részéről dr. Buruzs Adrienn egyetemi docens a körforgásos gazdaság és iparágak kapcsolatáról tartott előadást, míg dr. Kalocsai Renátó egyetemi docens kerekasztal-beszélgetésen az élelmiszer-ellátás és a fenntarthatóság összefüggéseiről beszélt. Az előadások mellett az intézmény saját standdal vett részt az expón.

 

Dr. Buruzs Adrienn, a Széchenyi István Egyetem egyetemi docense a körforgásos gazdaság és iparágak kapcsolatáról tartott előadást. (Fotó: Bankó József)

 

„Pályaorientációs és oktató kollégáink mellett a környezetmérnök hallgatók és doktoranduszok is kivették a részüket az egyetem szerepvállalásának bemutatásából. Standunkon az érdeklődők intézményünk általános képzései mellett megismerhették speciális, a fenntarthatóságot különösen előtérbe helyező szakképzéseinket, mint az ESG – környezeti, társadalmi és irányítási szakértő mesterképzés, a precíziós mezőgazdasági szakmérnök szakirányú továbbképzés vagy az energetikai veszteségfeltáró auditor szakirányú továbbképzés. A látogatók a Széchenyi-egyetem fenntarthatósággal kapcsolatos kutatásairól is képet kaphattak. Bemutatkozásunk új hazai és nemzetközi partnerkapcsolatok kialakításához is hozzájárulhat” – mondta el dr. Pécsinger Judit, az intézmény adjunktusa, a kiállításon való egyetemi megjelenés szervezője. 

 

Végezetül kiemelte, a megfelelő fenntarthatósági megoldások megtalálása egyre több szakterület számára kulcskérdés, ezért a Széchenyi-egyetem képzései a jövő szakemberei számára kínálnak értékes, piacképes ismereteket, az intézmény kutatásai pedig a fenntarthatósággal kapcsolatos globális tudás gyarapításához járulnak hozzá.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Különleges kedvezményekkel indítja a nyarat a Samsung

A nyár beköszöntével több sportesemény is elrajtol, itt az ideje a közös szurkolásnak. Ezzel párhuzamosan, 2024. június 3-án 10 órakor indul a Samsung fesztivál, a vállalat háromhetes promóciója, amely során a felhasználók 2024. június 24-én 9 óráig kedvezményekkel válogathatnak a Samsung legújabb zászlóshajó mobilkészülékei, tévéi és csatlakoztatható háztartási gépei közül*, hogy az új eszközökkel még magával ragadóbb szurkolói élményt élhessenek át a nyári meccsnézések alkalmával.

2024. május 27. 20:27

Már Magyarországon is elérhető az eMAG Genius hűségprogram

Az eMAG elindította Magyarországon a Genius nevű előfizetéses hűségprogramját, amelyen keresztül többek között ingyenes szállítást és heti dedikált kedvezménykampányokat kínál. Az eMAG Genius előfizetői több mint hatmillió – Genius jelvénnyel ellátott – termékre vonatkozóan vehetik igénybe az előfizetést, amelyek az eMAG, és a Marketplace platformon működő partnerkereskedők kínálatában érhetők el.

2024. május 27. 19:05

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

Exkluzív budapesti esemény keretében mutatták be a hazai szakmai közönségnek május 23-án, az Everguest Intelligence-t. A mesterséges intelligencia a szemünk előtt alakítja át és forgatja fel a turizmus és a vendéglátás mindennapjait. Az Everguest legújabb fejlesztése pedig már a piaci bevezetése előtt jelentős figyelmet kapott, mostanra pedig már több mint 250 szálláshely iratkozott fel a várólistára. Azóta a szoftvert már nemzetközi környezetben, Bécsben, Barcelonában és Amszterdamban is bemutatták, mindenhol kitörő sikert aratva. Az eseményen szó esett az AI emberi vonatkozásairól is.

2024. május 27. 17:30

Magyarországon lép az európai piacra a díjnyertes amerikai felhőszolgáltató

Magyarországon és Romániában terjeszkedik az Intuitive.Cloud, amely a térség diverz és tapasztalt tehetségbázisát veszi célba, hogy továbbra is csúcsminőségű szolgáltatásokat nyújthasson ügyfeleinek. A felhőszolgáltató a következő egy évben több, mint 10 pozíciót tervez nyitni és 200 IT-szakembert venne fel a toborzással foglalkozó Hays segítségével, ezzel pedig életjeleket mutathat az utóbbi időszakban visszaeső IT-piac. 

2024. május 27. 15:56

Eredményes évet zárt a CETIN Hungary

A CETIN Hungary Zrt. sikerrel zárta harmadik teljes üzleti évét. A független, integrált távközlési infrastruktúraszolgáltató beruházásait, árbevételét és nyereségét is jelentősen növelte. A vállalat idén közel 23 milliárd forintot tervez hálózatfejlesztési beruházásokra fordítani.

2024. május 27. 14:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17