Nem csupán fejlesztők, hanem AI-fejlesztők lehetünk az SAP segítségével

forrás: Prím Online, 2023. november 3. 14:35

Az SAP TechEd 2023 eseményen a generatív AI képességek és fejlesztések változatos tárházával rukkolt elő a német vállalati szoftvercég. Az újdonságok révén az AI korszakban felturbózhatók a vállalkozások, és ugrásszerűen növelhetik tudásukat a fejlesztők.

"A mai dinamikus technológiai és üzleti környezet arra kötelez minket, hogy minden fejlesztő AI-fejlesztő legyen" – mondta Jürgen Müller, az SAP SE technológiai vezetője és igazgatótanácsi tagja. "A TechEd-en bemutatott újításaink azt biztosítják, hogy az AI-forradalom középpontjában álló fejlesztőket ellássuk azokkal az erőforrásokkal, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy átalakítsák a vállalkozások működését; legyen szó az AI-jal átitatott professzionális kódolási eszközökről vagy akár az SAP Business Technology Platformon egy helyen megtalálható generatív AI-bővítmények és alkalmazások tárházáról." 

 

Mivel a szervezetek célja, hogy üzleti értéket nyerjenek a generatív AI-ból, a professzionális és a civil fejlesztők közötti hatékony együttműködés elengedhetetlen. Az SAP elindítja az SAP Build Code-ot, amely felgyorsítja az együttműködést az üzleti szakértőkkel, akik a TechEd 2022-n bemutatott alacsony kódú SAP Build megoldásokat használják. Az SAP Build Code megoldás kifejezetten az SAP-alkalmazásokhoz és az SAP ökoszisztémához készült, a fejlesztők számára AI-alapú hatékonyságnövelő eszközöket kínál, és Java- és JavaScript-fejlesztésre optimalizált. A termelékenység további növelése érdekében az SAP új generatív AI asszisztensének, a Joule-nak – az egyetlen olyannak, amely valóban érti az üzletet – az erejét is felhasználja, beágyazva az adatmodell, az alkalmazáslogika és a tesztszkriptek létrehozására szolgáló kódgenerálási képességeket.

 

Pixabay

 

A jó adatok a jó mesterséges intelligencia alapját képezik, és az SAP HANA Cloud továbbra is úttörő szerepet játszik az innovációban az adattérben, mivel új vektoradatbázis-funkciókkal egészíti ki a sokoldalú kínálatát, további költségek nélkül. A vektoradattárak strukturálatlan adatokat – például szöveget, képeket vagy hangot – kezelnek, hogy hosszú távú memóriát és jobb kontextust biztosítsanak az AI-modellek számára. Ez megkönnyíti a hasonló objektumok gyors megtalálását és visszakeresését. A felhasználók például a szerződések nyelvezete alapján kereshetnek beszállítókra, hogy megvizsgálhassák a fizetési előzményeket és nyomon követhessék az egyes megrendeléseket. Ezek a nagy teljesítményű új vektoradatbázis-funkciók javítják a nagyméretű nyelvi modellek és a szervezet kritikusan fontos adatai közötti interakciókat. Az újítással az SAP fejlesztői élen járnak az adatok radikálisan új szintű megismerésében egy biztonságos, privát keretrendszerben, amely az iparág-specifikus ügyféladatokra támaszkodva képes csökkenteni az esetleg hibás találatok és tipikus AI-hallucinációk számát. 

 

Az „AI Foundation on SAP BTP” egy új, egyablakos rendszer a fejlesztők számára, amellyel AI- és generatív AI-alapú bővítményeket és alkalmazásokat hozhatnak létre az SAP BTP-n, és amely tovább növeli hatékonyságukat. Az „AI Foundation on SAP BTP” mindent tartalmaz, amire a fejlesztőknek szükségük van ahhoz, hogy elkezdhessék az SAP BTP-n az üzletileg használható AI-eszközök létrehozását – a használatra kész AI-szolgáltatásoktól és a legjobb nagy nyelvi modellekhez való hozzáféréstől a vektoros adatbázis-képességekig, valamint az AI-futtatási idő és életciklus-kezelésig.

 

A technológiai innováció gyors üteme megnövelte a képzett fejlesztők iránti globális keresletet – az SAP éppen ezért ezzel párhuzamosan a tanulási lehetőségek, képezések bővítésére is koncentrál. A 2025-ig kétmillió szakember továbbképzésére irányuló kötelezettségvállalás részeként, valamint a már elérhető ingyenes AI-tanulási tartalmak kiegészítéseként az SAP ma új, szerepköralapú tanúsítást és ingyenes tanulási forrásokat indított az ABAP Cloud fejlesztési modellt használó back-end fejlesztők számára. Az SAP BTP-n és az SAP S/4HANA-n futó ABAP fejlesztési eszközökre fókuszáló két új képzési lehetőség az SAP Learning oldalon érhető el. Ezeket az agilis és felhőre optimalizált üzleti átalakuláshoz tervezték, és olyan készségeket biztosítanak a fejlesztőknek, amelyekkel felhőben használható, és az SAP stratégiájához illeszkedő bővítményeket készíthetnek. 

 

Az SAP csatlakozott továbbá a Stanford HAI (Institute for Human-Centered AI) vállalati programjához is. Az SAP kutatói és mérnökei a stanfordi akadémiai közösséggel, annak kutatóival és a hallgatóival – a generatív mesterséges intelligencia és az üzleti élet lehetséges találkozási pontjain dolgoznak majd.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.

2024. április 15. 17:59

2023-ban harmadjára ért el platina minősítést a Bridgestone

A Bridgestone EMEA (Európa, Közép-Kelet és Afrika régió) ismét megkapta a platina minősítést a neves fenntarthatósági értékelő platform, az EcoVadis által. A szervezet 2023-ban már a harmadik egymást követő alkalommal nyerte el az EcoVadis legmagasabb besorolását, amivel a Bridgestone EMEA az EcoVadis által világszerte 220 iparágban értékelt 130 000 vállalat legjobb 1 százalékba került.

2024. április 15. 16:21

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09