Fenntarthatóság: már a világranglisták is visszaigazolják a Széchenyi István Egyetem eredményeit

forrás: Prím Online, 2023. december 6. 11:28

A győri Széchenyi István Egyetem elkötelezett a fenntarthatóság iránt, amely áthatja oktatási és kutatás-fejlesztési tevékenységét, valamint a partnereivel kialakított együttműködéseit. Az intézmény e területen elért eredményeit támasztja alá, hogy már mindkét nagy nemzetközi minősítő szervezet – a Quacquarelli Symonds (QS) és a Times Higher Education (THE) – fenntarthatósági világranglistájára is felkerült.

Korunk legnagyobb kihívása a fenntarthatóság, amely jelentősen meghatározza, hogy a bolygó és az emberi társadalmak mennyire maradnak élhetők a jövőben. A Széchenyi István Egyetem nem véletlenül tűzte ki egyik stratégiai céljának, hogy hozzájáruljon ennek eléréséhez. A képzési és kutatási palettán ezért is kapnak nagy hangsúlyt olyan rendkívül korszerű technológiák, mint az elektromobilitás, a precíziós gazdálkodás vagy a digitalizáció. Az intézmény környezettel való harmonikus együttélését szintén számos tevékenység szolgálja, így például az a tudatos törekvés, hogy az épületek energiatakarékossági felújítása révén csökkenjen az energiafelhasználás.

 

A fenntarthatóság fontosságát a felsőoktatási világranglistákat készítő legnevesebb nemzetközi minősítő szervezetek is felismerték, s ezek elismerik a Széchenyi-egyetem eredményeit. A THE Impact Rankings elnevezésű, az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz való hozzájárulás alapján készülő rangsorán több éve szerepel a győri intézmény, és jelenleg „a fenntartható városok és közösségek”, a „tisztességes munka és gazdasági növekedés”, valamint a „béke, igazságosság és erős intézmények” kategóriákban a világ 400 legjobb egyeteme között található.

 

A Széchenyi István Egyetem Mosoni-Duna partján fekvő győri kampusza – az intézmény nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra. (Fotó: MTI /Krizsán Csaba)

 

A legfrissebb hír, hogy a QS december 5-én közzétett fenntarthatósági világranglistájára is felkerült a Széchenyi-egyetem, Magyarországon a hatodik legjobbként. Ez a rangsor az intézmények fenntarthatósághoz való hozzájárulását veszi górcső alá, a vállalatoknál is alkalmazott normarendszert alapul véve a környezeti és a társadalmi hatásra, valamint az irányítás minőségére összpontosítva. A Széchenyi-egyetem különösen kiemelkedően teljesített az utóbbi kategóriában – amelyben a 273. legjobbnak találták a lista készítői –, illetve a környezeti fenntarthatóság és az egyenlőség biztosítása terén.

 

„Egyetemünk arra törekszik, hogy tevékenységével hozzájáruljon a korszerű technológiák kifejlesztéséhez, a térség fejlődéséhez és a fenntarthatósághoz. E három szegmens nemcsak összefügg egymással, hanem erősíti is egymást. Emiatt számít rendkívül fontos visszaigazolásnak, hogy már két fenntarthatósági világranglista is elismeri intézményünk e téren elért teljesítményét. Magyar és nemzetközi hallgatóinknak egyre inkább sarkalatos szempont, hogy olyan egyetemen tanuljanak, amely tesz a fenntartható, élhető jövőért” – hangsúlyozta dr. Filep Bálint, az egyetem elnöke. 

 

„Az elmúlt évek erőfeszítéseinek, az intézményünk által elért eredményeknek köszönhetően egyre erősebb nemzetközi láthatóságunk. A Széchenyi István Egyetemet ma már hat jelentős felsőoktatási világranglistán jegyzik, amelyből négyre az idén került fel először. A két fenntarthatósági rangsor mellett négy olyan világranglistán is szerepelünk, amelyek a legnagyobb súllyal a képzések és a kutatások minőségét veszik figyelembe. Ilyen a QS világranglistája és európai ranglistája. Az utóbbi alapján Európában a legjobb tíz százalékba, míg a THE világranglistája alapján pedig a világ egyetemeinek top öt százalékába tartozunk. Emellett mérnöki területen is a világ legjobbjai között található intézményünk” – összegzett dr. Lukács Eszter, az egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59