Újjáalakult és kreatív, új 8bites játékokat vár a HCC szakosztály

forrás: Prím Online, 2023. december 12. 16:04

Több évtized szünet után, december 8-án újjáalakult a Neumann Társaság (NJSZT) HCC Szakosztálya. Az újjáalakult szakosztály játékpályázatokkal, tevékenykedtető programokkal és negyedévenkénti találkozókkal szeretné serkenteni a retró mikroszámítógépek körüli életet, összefogva mindazokat, akik az informatikatörténetre kreatív hobbiként tekintenek. A Neumann Társaság közel 2000 négyzetméteres IT-kiállítást üzemeltet Szegeden – és egy virtuális informatikai adattárat is épít. Az új szakosztály a meglévő Informatikatörténeti Fórum közösség mellett, azt támogatva keresi mindazokat, akik élményalapú retró informatikai programokra vágynak.

A HCC-t eredetileg Simonyi Endre hozta létre az 1980-as évek legelején – az Egyesült Államokból elhozva az ötletet és know-how-t abból a Homebrew Computer Clubból, amelyben Bill Gates és Steve Jobs is ihletet merítettek az otthoni számítógépek kialakítására. Simonyi Endre nemcsak a klubmozgalmat szervezte meg hazánkban a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság égisze alatt, de saját számítógépet is konstruált – és tapasztalatait az Építsünk számítógépet! című, nagy hatású cikksorozatában osztotta meg 40 évvel ezelőtt. Erőfeszítései eredményeként egy egyedülálló klubmozgalom bontakozott ki Magyarországon, segítve az első házi számítógépek elterjesztését. Az ismert, fiatal magyar feltaláló testvérpár, Lukács József és Lukács Endre is az NJSZT HCC szakosztály keretei között terjesztették és élesztették fel úttörő HOMELAB otthoni számítógépeiket, melyek egyes változatait bárki összeforraszthatta az otthonaiban.

 

 

A HCC napjainkban

 

A Neumann Társaság évek óta érzékeli az informatikatörténeti klubmozgalom iránti igényt, hiszen többen nemcsak muzeális tárgyként tekintenek a korai személyi számítógépekre. Az újjáalakult HCC Retró Mikroszámítógépes Szakosztály célkitűzései:

● az eredeti magyar HCC klub és az eredeti NJSZT HCC szakosztály hagyományainak ápolása, a HCC-t Magyarországon meghonosító Simonyi Endre emlékének megőrzése

● a személyi számítógépek hőskorában készült mikroszámítógépekkel kapcsolatos ismeretterjesztés, mikroszámítógépes találkozók szervezése, mikroszámítógépes replikák építése, retró számítógépekkel kapcsolatos kreatív tevékenységek (szoftverfejlesztés, hardverfejlesztés, rendezvények, kiállítások) támogatása, hobbi számítógépépítéssel kapcsolatos tevékenységek támogatása

● informatikatörténeti ismeretterjesztő, örökségvédő tevékenység, együttműködve az NJSZT Informatikatörténeti Fórum szakosztállyal.

 

 

A szakosztály elnöke Tolnai Gábor lett, aki már az eredeti magyar HCC-nek is tagja volt. Alelnökké Lóránth Imre magángyűjtőt, titkárrá Papp Pétert választották. Az alakuló közgyűlésen köszöntötték a Neumann Társaság előző Homelab-2 játékpályázatának nyertesét, Nickmann Lászlót, aki egy koboldlányról szóló, KILDU című erőszakmentes, mászkálós játékkal nyerte meg a pályázatot. Átadták a pleasurebytes.games és a pexy.io (Lóránth Imre, Kolma Kornél) különdíjait Nickmann Lászlónak, Princz Lászlónak és Érdi Gergőnek.

 

Új játékpályázat – új világok, 32 Kilobájtban!

 

A HCC szakosztály újabb pályázatot írt ki, ez alkalommal a magyar Homelab-3 mikroszámítógépekre várnak új játékprogramokat BASIC és gépi kódú kategóriában 2024. március 10-ig. Teljesen új játékokkal és korábbi, legendás játékok átirataival, javításaival is lehet indulni a pályázaton – tájékoztatott Papp Péter, a HCC titkára. Arcade Lunar Lander, Tron autóverseny szimulátor és RoboCop jellegű játékokat is várnak. A pályaműveket elsősorban .wav hangfájl kiterjesztésben várják, a Homelab/Brailab/Aircomp számítógép Facebook-csoportban, a Fájlok közé feltöltve. Memóriakorlát: 32 Kilobájt. 

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Női szakemberekkel mutat példát a fiataloknak az IVSZ és a WiTH

Március 20-án délután második alkalommal adták át az IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége és a Women in Technology Hungary Egyesület (WiTH) együttműködésében meghirdetett 40 év feletti női példaképek a digitális gazdaság területén pályázat díjait. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán megrendezett gálán négy kategóriában hirdettek nyertest, továbbá a szakmai zsűri egy olyan különdíjat is átadott, amellyel minden évben egy, a szakterületén kiemelkedően teljesítő pedagógus munkáját ismerik el.

2024. március 21. 17:55

Napelemes pályázat: ezek az akkumulátorok legnagyobb buktatói

Senki nincs még elkésve, aki igényelni szeretné a napelemekből és energiatárolóból álló rendszerekre kiírt Napenergia Plusz Program vissza nem térítendő támogatását, de elővigyázatosnak kell lenni. Házi Ádám, a Wagner Solar Hungária Kft. fejlesztési igazgatója felhívta rá a figyelmet, hogy nem minden akkumulátor tudja működtetni a rendszert áramszünet esetén, de arra is ügyelni kell, hogy a telepített eszközök kompatibilisek legyenek egymással. A szakértő szerint érdemes olyan kivitelezővel együtt dolgozni, aki a pályázat megvalósítása után is a rendelkezésünkre áll.

2024. március 14. 13:04

Digitális készségek fejlesztését célzó hazai projektek indulhatnak egy rangos európai díjért

Az Európai Digitális Készségfejlesztési Díj keretében öt kategóriában díjazzák a kontinensen élő emberek digitális kompetenciákkal való felvértezése iránt elkötelezett európai, köztük magyarországi projekteket és szervezeteket. Az IVSZ szerint a digitális készségek fejlesztése a gazdaság versenyképessége szempontjából elengedhetetlen – hiszen a hazánkban élő 16-74 év közötti felnőttek fele nem rendelkezik alapszintű digitális kompetenciákkal, pedig ezek nem csak a hétköznapi ügyintézést könnyítik meg, hanem a munkahely megtartásában és megszerzésében is fontos szerepük van. Ezért is különösen fontos összegyűjteni és megmutatni a készségfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi és hazai jó gyakorlatokat minél szélesebb körben. 

2024. március 7. 17:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50