Az 500 éves királyi rezidencia az automatizálás, az energiahatékonyság és a kényelem új korszakába lép

forrás: Prím Online, 2024. január 15. 09:57

Az Abbey Strand – ez az edinburgh-i Holyroodhouse-palota közelében, a Royal Collection Trust (brit királyi gyűjtemény) tulajdonában álló ingatlan – gazdag és színes történelemmel rendelkezik. Mára az épület egy részét modern, luxuskategóriás apartmankomplexummá alakították át, és a csúcsminőségű felújításban fontos szerep jutott az ABB inSite energiamenedzsmentnek és az ABB i-bus KNX épületautomatizálási rendszernek.

A III. Károly király hivatalos edinburgh-i rezidenciájától nem egészen 50 méterre fekvő, 500 éves múlttal büszkélkedő Cheval Abbey Strand felújított apartmanjai egy műemléképületben találhatók, a skót főváros szívében. Az ingatlan egy részét a brit székhelyű ingatlanfejlesztő cég, a Chris Stewart Group (CSG) újította fel, és kilenc luxuskategóriát képviselő boutique apartmant alakított ki benne, melyek a kényelem kivételesen magas fokát kínálják vendégeiknek egy olyan épületben, amely a Royal Collection részét képezi, és amelynek átfogó felújítását 2022-es trónra lépése előtt maga a király felügyelte.

A CSG a régi, gyakran műemléki védelem alatt álló épületek felújítására specializálódott, modern, fenntartható, okos épületekké alakítva át azokat. Esetünkben az ABB InSite energiamenedzsment-rendszere és az ABB i-bus KNX rendszer jelenti az épületrehabilitációs beruházás központi elemét.

 

 

A középkor szerzeteseinek és a királyi udvartartás tagjainak otthonából modern, fenntartható és okos szállás vált az előkelő turisták számára

 

A CSG-t komoly kihívás elé állította a feladat: egy régi bérház – mely változatos történelme során hol adósok és szegények, hol pedig középkori szerzetesek és királyi udvaroncok szálláshelyéül szolgált – egyes részeit modern, minden kényelmi szolgáltatással ellátott apartmanokká kellett alakítania. Az apartmanok mindegyikét fel kellett szerelnie egy olyan központi épületmenedzsment-megoldással, amely képes a világítást és a fűtést a KNX nyílt globális épületautomatizálási szabványnak megfelelő módon vezérelni, így biztosítva a szolgáltatások és a technológia átjárhatóságát.

 

 

Ehhez olyan rendszert kellett választani, amelyik egyrészt intuitív és könnyen használható a nemzetközi vendégkör számára, másrészt a távfelügyelet lehetőségét is biztosítja. Az is fontos volt, hogy az épület tulajdonosa valós idejű adatokhoz jusson és értesítést kapjon az egyes apartmanokban észlelt hibákról, a gépészeti elemek működését is ideértve (kazánok és hőszivattyúk)

 

A CSG számára természetes prioritást képező energia- és költséghatékonyság mellett az is fontos volt, hogy minden részletre kiterjedően nyomon tudja követni az apartmanok és a közösségi terek energiafelhasználását. Ezért az adatoknak távolról is hozzáférhetővé kellett tenniük – egy személyre szabható, intuitív irányítópulton keresztül – az ingatlanfejlesztő székhelyén dolgozó pénzügyi- és szervizcsapat tagjai számára.

 

Vimal Mohanan, az ABB villamosítási termékszakértője így nyilatkozott: „az ABB elkötelezetten törekszik az épületek energiafelhasználásának csökkentésére. Termékeink Abbey Strand-beli alkalmazása kiváló példája annak, hogyan érhetjük ezt el utólag beépíthető megoldásokkal anélkül, hogy érintenünk kellene az épület lényegi részét.”

 

 

Az ABB i-bus KNX, az ABB ControlTouch és az InSite energiamenedzsment-rendszer alkalmazása

 

Azzal, hogy az ABB i-bus KNX nyílt protokollal rendelkező platformot biztosít a világítás és a fűtés szoba, illetve emelet szintű kombinálásához, ez a megoldás az apartmanok lakóit és az épület tulajdonosait egyaránt zavartalan felhasználói élményben részesíti.

 

 

A KNX épületautomatizálási rendszert a kifinomult Millenium lámpakapcsoló és aljzat választék teszi teljessé, még inkább kiemelve a helyiségek pompás múltját. A rendszer intelligens kiegészítőivel – például a KNX modulokkal és a szobahőmérsékletet szabályozó forgatógombos termosztáttal – a lakók maguk állíthatják be az apartmanokban a számukra leginkább megfelelő értékeket.

 

Az ABB i-bus KNX rendszer az egész épületben előforduló valamennyi hibát jelenti az ABB ControlTouch alkalmazásnak, így a létesítményt kezelő személyzet könnyedén gondoskodhat az épület karbantartásáról, a kazánokat és a hőszivattyúkat is beleértve.

 

 

Az energiafelhasználás felügyelete céljából a harmadik fél által már korábban leszállított elosztótáblákra az ABB InSite energiamenedzsment-rendszerét telepítették. A rendszer kábelekre rögzíthető nyitott magos érzékelői úgy teszik lehetővé az utólagos beépítést, hogy az csak minimális üzemszünetet eredményez a meglévő berendezéseknél, azaz elkerülhetők a zavaró állásidők és az épület működésének megszakítása. Az érzékelők által gyűjtött adatok távoli vizualizációját biztosító ABB Ability Energy Managerhez csatlakozó központi vezérlőegységre kerülnek. Mindezek mellett a CSG a továbbiakban országszerte bevonásra kerülő ingatlanokat is társítani tudja a testreszabható központi irányítópulttal. 

 

Fraser Campbell projektmérnök a következőket mondta: – Az InSite rendszert könnyű volt telepíteni és lehetővé teszi számunkra, hogy az épület energiafogyasztását pontosan nyomon kövessük. Ezeknek az adatoknak a birtokában a CSG képes személyre szabni épületfelügyeleti rendszerét az energiafogyasztás optimalizálása, valamint annak érdekében, hogy a kihasználtság függvényében pontos előrejelzést készíthessen a költségek várható alakulásáról.

 

 

 

A felhasznált energia és a karbantartási költség komoly mértékű csökkentése máris biztosítva van

 

Ez a felújítási projekt nagy előrelépést jelent: egy műemléki épületet Edinburgh szívében úgy volt képes 21. századi luxus életszínvonalra emelni, hogy közben megőrizte annak tradicionális karakterét. A nyílt protokollú ABB i-bus KNX rendszernek a szobahőmérséklet-szabályozásban és a világítási rendszer működésében megnyilvánuló beépített intuitív reakciókészsége energia- és költségtakarékos módon biztosítja a bent tartózkodók kellemes közérzetét és kényelmét. A CSG az InSite energiamenedzsment-rendszer és az ABB Ability segítségével látni fogja, mely berendezések és apartmanok számítanak „nagyfogyasztónak” és hogyan optimalizálhatja az energiafogyasztást, ezzel is támogatva a a pénzügyi osztály számlázási munkáját. 

 

Ahogy Fraser Campbell projektmérnök mondta: „Mióta a rendszer telepítése megtörtént az Abbey Strand ingatlanon, a CSG két újabb helyszínen is kiépítette az ABB felügyeleti megoldását és 2023-ban további ingatlanokra is ki szeretné azt terjeszteni, azok energiafogyasztásának 20%-os csökkentése céljából.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek. Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon április 20-án. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

2024. április 23. 11:35

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

A szombati kiszállítás bevezetése után aznapi csomagautomatás kiszállítással erősít az eMAG

Jelentős logisztikai fejlesztésekkel segíti az eMAG a Budapesten és Pest vármegyében élő ügyfelek kiszolgálását: az online áruház a hétköznap délig leadott megrendeléseket várhatóan még aznap több mint háromszáz, a térségben működő easyboxba szállítja ki. Az új szolgáltatás a platformon aznapi kiszállításra jelölt termékekre vonatkozik.

2024. április 22. 16:07

Új területen erősít az OTP Mobil

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 14:31

A napenergia-innovátor TSS4U az ABB technológiáját használja

A hollandiai TSS4U innovatív, szigetüzemű napenergia-rendszereket szállít világszerte kritikus alkalmazásokhoz, így segítve a vállalatokat abban, hogy a dízelgenerátorokat fenntartható energiával váltsák ki. Távközlési tornyok, olaj- és gázipari létesítmények, valamint víztisztító telepek energiaellátása támaszkodik a TSS4U napelemes rendszereire, amelyek a legmagasabb követelményeket támasztó környezetben is megbízható energiatermelést biztosítanak.

2024. április 22. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50