A fellendülés éve volt 2023 a kriptopiacon

forrás: Prím Online, 2024. január 26. 10:26

Erős konjunktúra jellemezte a kriptopiacot 2023-ban. A teljes piaci kapitalizáció több mint a duplájára emelkedett tavaly, és amint a világgazdaság lassan kilábal az infláció okozta válságból, a kockázatvállalási kedv is visszatér a piacokra, a befektetők pedig újra a digitális pénzeszközök felé fordulnak. Számos innováció jelent meg a tavalyi évben, ami még több felhasználó, illetve intézményi befektető számára tette vonzóvá a krriptovalutákat, mert még nagyobb kontrollt, kényelmet és biztonságot nyújtanak számukra. A Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje átfogó, részletes jelentést állított össze az elmúlt év fejleményeiről, megnevezve azokat a trendeket és témákat is, amelyekre 2024-ben érdemes lesz a befektetőknek odafigyelni.

 

Nagyot fordult a kriptopiac 2023-ban: a teljes piaci kapitalizáció 109%-kal nőtt ebben az évben, ami javarészt az első és az utolsó félévben lezajlott tőkebeáramlásnak tudható be. Az év végi fellendülés hátterében a Bitcoin ETF-ek jóváhagyása, a Bitcoin közelgő felezése, és az ezt övező piaci várakozás állt. De fontos szerepe volt a szélesebb makrogazdasági környezetnek is: a globális GDP mérséklődő infláció mellett növekedésnek indult, így a befektetők nagyobb bátorsággal fordultak a kockázatosabb, de nagyobb hozamot ígérő eszközök, így például a kriptovaluták felé. 

 

Az első rétegű hálózatok, ahol a Bitcoin megőrizte egyeduralmát, erős évet tudhatnak maguk mögött, ami mind a piaci kapitalizáció mértékében, mind a kereskedelmi aktivitásban megnyilvánult. Ebben az évben az azonnali ETF-bevezetésekre, a Bitcoin-felezésre, a BCR-20 fejlemények alakulására, a skálázási megoldásokra lesz érdemes a befektetőknek odafigyelni. A Binance évértékelő jelentése kitér a legfontosabb altcoinokra az első rétegű hálózatokon belül, ahogy az Ethereum, a BNB-lánc, a Solana, az Avalanche, a Cosmos és még néhány más érme pozíciójára is.

 

A második rétegű hálózatok (L2) is igen eseménydús évet zártak 2023-ban. A TVL-jük (teljes zárolt érték) egy éven belül 321,3%-kal nőtt, vagyis a második réteg részesedése a teljes blokklánc-hálózat TVL-jén belül 77,2%-kal emelkedett. Az úgynevezett optimista rollupok (egy tranzakció-kötegelésen alapuló skálázási megoldás) 80%-os piaci részesedésre tettek szert, miközben a teljes L2 szektor hatalmasat fejlődött, ideértve többek között a szoftveres megoldások (programnyelvek és keretrendszerek, amelyek az L2-t működtetik) fejlesztéseit és a különböző új partnerségeket. Az olyan új fejlesztések, mint a hamarosan érkező EIP-4844, azt vetítik előre, hogy az L2 fejlődése nem áll meg idén sem. 

 

pexels.com

 

A decentralizált pénzügyek (DeFi) piaca is erőteljesen bővült 2023-ban: a TVL éves szinten 38,9%-kal nőtt. A stakelt likvid tokenek (LST-k) és az LSTfi (a liquid staking tokenek és a DeFi összevonása) emelkedése, a reáleszközök egyre nagyobb számú jelenléte, a felhasználói szándékot priorizáló termékfejlesztési irány olyan változások, amelyek mind-mind hozzájárultak a szektor bővüléséhez.

 

Annak ellenére, hogy tavaly októberben az erősödés jeleit mutatta, a stabilcoinok piaca – erőteljes kilengések mellett – az egész évet tekintve, 5,2%-kal visszaesett. A centralizált stabilcoinok a piacnak továbbra is a 92%-át teszik ki. Ezeken belül a Tether USDT-je növelte előnyét a többiekkel szemben – 70,6%-os piaci résszel rendelkezik –, miközben kihívói is akadtak, mint amilyen például a Collateralized Debt Position (“CDP”) és az LST által megtámogatott stabilcoinok.

 

A nem helyettesíthető tokenenek, vagyis az NFT-k a negyedik negyedévben tértek csak igazán magukhoz. A decemberi kereskedési volumen volt a legkiemelkedőbb 2023-ban: 1,7 milliárd dollárt tett ki. A legerőteljesebb növekedést a Bitcoin NFT-k mutatták. Az NFT-piacon belül kiélezett verseny várható: hamarosan érkeznek a Blur platformra tervezett L2 NFT-k, például a Blast, ami izgalmas fejleményeket ígér. Indokolt lesz odafigyelni arra is, hogy az OpenSea hogyan reagál majd a zsugorodó piaci részesedésére.

 

A nyilvánosan elérhető adatok szerint az online játékokkal kapcsolatos kereskedelmi aktivitás az év végén felélénkült. 12,6 millió egyedi aktív tárcát lehetett azonosítani az év utolsó hetében, ami több mint a duplája az év elején regisztrált 5,8 milliónak. 2024 is igen eseménydús évnek ígérkezik, hiszen a nagy játékfejlesztők számos új játék megjelentetését tervezik a közeljövőben.

 

A friend.tech tavaly augusztusban történt elindításával vette kezdetét a SocialFi felemelkedése. A friend.tech sikere bizonyította, milyen potenciál rejlik a szektorban, és milyen vonzerőt gyakorol a kreatív tartalomkészítőkre, akik ennek segítségével pénzzé tehetik a tartalmaikat. Ennek ellentmondani látszik, hogy a SocialFi platformokon az aktivitás visszaesett tavaly, és még bizonytalan, hogy vajon újjáéled-e ebben az évben.

 

2023-ban a Web3-projektek összességében 1173 befektetést vonzottak, 9 milliárd dollár összértékben. Az invesztíciók jelentős hányada, 36,5%-a az infrastruktúra-projektekbe áramlott, majd ezt követték a CeFi- és a DeFi-befektetések 13,3, illetve 8,6 %-os részaránnyal. Annak ellenére, hogy a befektetések száma és értéke érzékelhetően csökkent tavaly, reményt keltő látni a piac helyreállását, és az infrastruktúrafejlesztésre fordított összegek nagyságát. 

 

2024-ben nyolc kiemelt terület fejleményeit lesz érdemes nyomon követni. A Binance ezeken a területeken jelentős előrelépésekre számít az év folyamán. A kitüntetett figyelem részint a Bitcon ökoszisztémára, részint a felhasználók által közvetlenül tulajdonolt és működtetett applikációkra vonatkozik, illetve egyre jelentősebb szerephez jut a mesterséges intelligencia, fontos fejlemények várhatók a reáleszközök piacán, a rendelkezésre álló kriptovaluták mennyisége tekintetében, az intézményi elfogadás területén és még sok más témában. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új területen erősít az OTP Mobil

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 14:31

A napenergia-innovátor TSS4U az ABB technológiáját használja

A hollandiai TSS4U innovatív, szigetüzemű napenergia-rendszereket szállít világszerte kritikus alkalmazásokhoz, így segítve a vállalatokat abban, hogy a dízelgenerátorokat fenntartható energiával váltsák ki. Távközlési tornyok, olaj- és gázipari létesítmények, valamint víztisztító telepek energiaellátása támaszkodik a TSS4U napelemes rendszereire, amelyek a legmagasabb követelményeket támasztó környezetben is megbízható energiatermelést biztosítanak.

2024. április 22. 13:02

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50