Az ABB és az Imperial College meghosszabbítja korábbi együttműködését

forrás: Prím Online, 2024. február 12. 11:28

Miután az ABB és az Imperial College London aláírta a 10 éves szerződést eddigi sikeres partneri együttműködésük meghosszabbításáról, a szén-dioxid-leválasztás/megkötés céljából létrehozott kísérleti/mintaüzem folytatni fogja a nettó zéró kibocsátású technológiákhoz értő munkaerő képzését, valamint a jövő mérnökeinek és tudósainak kinevelését. Ez az üzem a maga nemében a világon az egyetlen olyan létesítmény, amely egy felsőoktatási intézményben található. 

 

• Az ABB és az Imperial College London  10 éves szerződést írt alá a szén-dioxid leválasztására/megkötésére szolgáló technológiákkal kapcsolatos  partneri viszonyának  folytatásáról.  

• Az Imperial College-en létrehozott  kísérleti/mintaüzem, melynek oktatási lehetőségeit 2012 óta már 4500hallgató vette igénybe, a nettó zéró kibocsátási célokat szolgáló technológiákra készíti fel a jövő munkaerejét és segít megbirkózni  a tudomány, a technológia, valamint a mérnöki tudomány és a matematikai területén (STEM) mutatkozó szakemberhiánnyal. 

• Ebben a maga nemében a világon egyedülálló, oktatási célra szolgáló létesítményben a valósághű üzemi körülmények mintájára  több, mint 250 műszert és érzékelőt használnak a mérésekhez és az adatoknak egy osztott vezérlőrendszerhez (DCS) történő  továbbításához.  

 

A kísérleti/mintaüzemben már több, mint 4500 hallgató tapasztalhatta meg kézzel foghatóan a gyakorlatban is az ABB technológiai megoldásait azóta, hogy az üzem 2012-ben megnyitotta kapuit az Imperial College-en, amely a világ tíz legjobb egyeteme közé tartozik, és kiváló hírnévnek örvend a természet- és a mérnöki tudományok terén. 

 

Ezzel a megállapodással az ABB célja az, hogy ellássa a ma hallgatóit a holnap ipari folyamatainak működtetéséhez, üzemeltetéséhez szükséges készségekkel, bemutatva azt, hogy valós alkalmazási területeken a legújabb technológia hogyan tud segíteni az üzemek teljesítményének optimalizálásában és a vészhelyzetek biztonságos kezelésében. Az ABB és az Imperial College közötti együttműködésnek köszönhetően az egyetem hozzáférhet néhány – bármelyik gyártónál beszerezhető – legfejlettebb irányítástechnikai berendezéshez és mérőműszerhez. 

 

 

„Az Imperial College-dzsal kötött együttműködés meghosszabbítása lehetővé teszi számunkra azt, hogy gyakorlatias, alkalmazható képzést biztosítsunk a hallgatóknak, és felkészítsük őket az ipar területén történő szakmai pályafutásra” – mondta Simon Wynne, az ABB UK & Ireland Energiaipari divíziójának vezetője. „Az EngineeringUK beszámolója szerint ahhoz, hogy az Egyesült Királyság 2050-re teljesíteni tudja a kibocsátási célokat, a tudomány, a technológia, a mérnöki tudományok és a matematika (STEM) területén megfelelő háttérismeretekkel rendelkező munkaerőre van szükség, amely készen áll arra, hogy megfeleljen az energetikai átállás kihívásainak.”  

 

A négy emeletet elfoglaló kísérleti/mintaüzemben az ABB Ability System 800xA folyamatirányító rendszerét (DCS) használják, valamint több mint 250 műszert, mérve a hőmérsékletet, a nyomást, a szén-dioxidot és az áramlást. A System 800xA automatikusan vezérli és koordinálja az üzemi technológiai folyamatok minden jellemzőjét és változását.  Ezek megjelenítése az ABB vezérlőteremben lévő kijelzőkön történik, ahol a hallgatók felügyelhetik, figyelemmel kísérhetik a folyamatokat, és szükség esetén beavatkozhatnak.  

 

A mérőeszközökhöz kifejlesztett ABB Ability Verification alkalmazás és az új Ability SmartMaster állapotfelügyeleti platform használata szintén   segíti a hallgatókat az olyan készségek elsajátításában, amelyek a mérőeszközök teljesítményének azok megelőző karbantartásán keresztül történő optimalizálásához szükségesek. 

 

 

„Az ABB-vel történtő együttműködésünk kezdetén az volt a célunk, hogy több embert ösztönözzünk arra, hogy vegyészmérnöki pályára lépjen, és maradjon is ott” – nyilatkozta Dr. Colin Hale, az Imperial College London rangidős Oktatási Főmunkatársa. „Ennek egyik módja az volt, hogy létrehoztuk ezt a szén-dioxid-leválasztására/megkötésére alkalmas kísérleti/mintaüzemet, lelkesítve ezzel a diákokat a korábban tanult környezetvédelmi témák folytatására. Az ABB ugyanezt a közös jövőképet képviseli.”   

 

„A szén-dioxid-leválasztására, megkötésére szolgáló kísérleti/mintaüzemben töltött időm alatt aktívan részt vettem a folyamat működtetésében, üzemeltetésében, így mélyebb ismereteket tudtam szerezni a technológia fejleszthetőségéről és alkalmazhatóságáról” – mondta Yiheng Shao, az Imperial College London negyedéves egyetemi hallgatója. „Ez a tapasztalat megerősítette a meggyőződésemet abban, hogy a szén-dioxid-leválasztása/megkötése fontos szerepet játszik a nettó zéró kibocsátási célok elérésében.”

 

Az S&P Global beszámolója szerint a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás (Carbon Capture and Storage/CCS) segíthet az ipar dekarbonizálásában, a kibocsátás csökkentésében és a nettó zéró célkitűzés elérésében, ezalatt a Global CCS Institute szerint 2022-ben az előző évhez képest 44 százalékkal nőtt a CCS-létesítmények száma világszerte. 

 

 

A kereskedelmi CCS-piac nagyobb részarányának elérése érdekében, az ABB olyan technológiai megoldásokat alkalmaz, amelyek csökkentik a beruházási/tőke- és a működési költségeket, és kockázatmentesítik a meglevő és új folyamatokba történő integrációt. 2023 márciusában az ABB egyesítette erőit a londoni székhelyű Pace CCS-szel, hogy elérhetőbbé tegye az ipar által kibocsátott szén-dioxid-leválasztását, megkötését, szállítását és tárolását. Ennek kulcsa a digitális iker-technológia használata, amely egy valós folyamat virtuális másolatát biztosítja az egyes történések/forgatókönyvek/szcenáriók teszteléséhez és az igazolt elképzelés/koncepció előállításához.   

 

Az év elején az Egyesült Királyság kormánya felvázolta „Nagy-Britannia energizálása” elnevezésű energiapolitikai programját. A nettó zéró kibocsátásra vonatkozó vállalásokat – köztük a CCS-szel kapcsolatos magánberuházások és munkahelyek ösztönzésére szánt 20 milliárd fontnyi támogatást – tartalmazó program célja egy tisztább és megfizethetőbb energiaforrásokat tartalmazó energiarendszer létrehozása. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB tovább bővíti energetikai portfólióját

Az ABB bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Siemens Kínában működő szerelvény részlegének felvásárlásáról. Az akvizíció bővíti az ABB piaci jelenlétét, és kiegészíti regionális ügyfélkínálatát az okosépületek piaci szegmensében. 

2024. május 24. 19:29

A Lufthansa Systems Hungária második alkalommal nyerte el a „Megbízható Munkaadó” díjat

A Lufthansa Systems Hungária sorozatban második alkalommal nyerte el a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által, pályázat útján odaítélt „Megbízható Munkaadó” díjat. A kitüntető címmel azokat a cégeket ismerik el, amelyek kiemelkedő vállalati kultúrájuknak köszönhetően példamutató módon gondoskodnak kollégáik munka- és életkörülményeiről. A „Megbízható Munkaadó” díjat a szakmai zsűri az idei évtől 3 évre ítéli oda a sikeres pályázók részére.

2024. május 24. 14:37

Ipari hulladékáramból kulcsfontosságú ipari nyersanyag

A gumi-, a kerámia- , az üveg- és a kozmetikai iparban nélkülözhetetlen cink-oxid (ZnO) zöld előállításának arányát kívánja növelni az EIT InnoEnergy azzal, hogy befektet a forradalmian új technológiát kifejlesztő lettországi vállalatba, a Catalyco-ba.

2024. május 24. 11:36

A Dürer Park új irodáihoz a Siemens biztosítja az energiaelosztást

Budapest egyik legnagyobb lakóingatlan- és irodaház-fejlesztése zajlik a Városliget közvetlen szomszédságában. A Dürer Park projekt keretében a XIV. kerületi Ajtósi Dürer sor melletti 3,7 hektáros terület újul meg teljesen. 

2024. május 24. 10:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17