Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

forrás: Prím Online, 2024. március 27. 15:08

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

Közel 80 csapat jelentkezett a Vodafone Magyarország Alapítvány Zöld Kód – Kódolj a holnapért! elnevezésű ötletpályázatára. Míg a 4-7. évfolyamos diákoknak Scratch programnyelv segítségével kellett a fenntartható jövőt támogató ötletüket leprogramozniuk, a 8-12. osztályos tanulóknak videóban kellett bemutatniuk elképzelésüket, majd ennek alapján a döntőn megépíteniük saját robotjukat. Ők azt mutatták be, hogy miként támogathatják a robotok a fenntartható jövőt. A szervezők öt, a fenntarthatósággal kapcsolatos témában várták a jelentkezéseket: minőségi oktatás; egészség és jóllét; fellépés az éghajlatváltozás ellen; fenntartható városok és közösségek, közlekedés; valamint tiszta víz, alapvető köztisztaság.

 

 

Az idősebb korosztály igazán aktuális társadalmi és környezeti problémákat határozott meg és reagált ezekre ötleteivel. 9-ből 4 pályázat a minőségi oktatás területén keresett innovációkat, például, hogy miként segíthetnék azt, hogy a hiányzók, tartós betegek is lépést tudjanak tartani a tananyaggal. Az első helyezett pedig Poultry Masterbot nevű ötletével forradalmasítaná a baromfitenyésztést.

A fiatalabbak gondolkodását a helyi problémák, szituációk inspirálták, ezeket igyekeztek orvosolni globális megoldásokkal, így számos ötlet érkezett a hulladék fenntartható kezelésére, az élelmiszerpazarlás csökkentésére vagy az új ismeretek okoseszközökkel történő, hatékony terjesztésére.

 

 

„A Vodafone Alapítvány meggyőződése, hogy a következő generáció szociális érzékenysége, kreativitása és a jövővel szembeni felelősségvállalása olyan értékes ötletekhez és javaslatokhoz vezet, amelyek a társadalom egészének javát szolgálhatják. A verseny is egy újabb bizonyítéka annak, hogy a fenntarthatósági kérdésekre a diákoknak fontos és hasznos megoldásaik vannak, amik meg is valósulhatnak, ha ehhez biztosítjuk a megfelelő ismereteket és a támogató közeget. Ezért is hoztuk létre a Zöld Kód pályázatot, hogy ösztönözzük a diákok érdeklődését a programozás és a kódolás iránt azzal, hogy megmutatjuk nekik, már egészen fiatalon is érhetnek el valódi, kézzel fogható változásokat” – mondta el Váczi Dorka, a Vodafone Magyarország Alapítvány oktatási projektjeinek vezetője.

 

 

A digitális kompetenciák fejlesztéséhez a diákok, szülők és tanárok további hasznos online tananyagokat találhatnak a Vodafone Magyarország Alapítvány erre a célra létrehozott E-skola nevű oldalán.

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Érkezik: mesterséges intelligencia és virtuális valóság az oktatásban

Tanítás és tanulás az MI vagy XR technológiák segítségével, mentális egyensúly a mesterséges intelligencia korában. Idén is meghirdeti pedagógusoknak szóló pályázatát a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli. A pályázat célja, hogy a tanárok a szakterületükhöz szorosan kapcsolódó digitális tananyagokat hozzanak létre, különös tekintettel a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek területére. Az elkészült tananyagok valamennyi hazai pedagógus számára hozzáférhetők lesznek. A 25 legjobb pályázó egész nyárra elegendő mobilinternetben részesül, 10 nyertes pedig 120 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal gazdagodhat.

2024. május 14. 19:26

Európai akciók a kibocsátásmentességért

Az Európai éghajlati paktum 2020-ban jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. Fontos eszköze annak a célkitűzésnek, hogy 2050-re Európa kibocsátásmentessé váljon, megalakulása óta már több mint tízmillió kilogramm szén-dioxid csökkenéshez járult hozzá.  A Paktum évről-évre különböző akciókat szervez, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésének fontosságára. Ebben az évben többek között fotópályázatot indít a környezettudatos cselekvések bemutatására.

2024. május 10. 09:55

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára. A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

2024. május 6. 19:53

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59