Építőipari digitalizáció a hatékony tűzvédelemért

forrás: Prím Online, 2024. március 30. 10:33

A közelmúltban bekövetkezett tragikus kimenetelű spanyolországi, valamint a komoly anyagi kárt okozó hazai, visegrádi és etyeki tűzesetek felerősítették az épületek biztonságával kapcsolatos aggodalmakat. 

A digitális építőipari, ingatlan- és létesítménygazdálkodási platformját Magyarországon is forgalmazó, bécsi székhelyű PlanRadar szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a megfelelő jogszabályi környezet kialakítása és a tűzbiztos anyagok használata mellett a tervezési, kivitelezési és üzemeltetési folyamatok digitalizációja hatékony támogatást nyújthat a tűzesetek megelőzésére, a tragédiák elkerülésére.

 

Idén februárban a spanyolországi Valenciában kigyulladt egy 138 lakásos, 14 emeletes társasház. Az előzetes vizsgálati eredmények szerint a nem megfelelő anyagú, gyúlékony burkolat is segítette a lángok terjedését. Magyarországon márciusban a visegrádi Hotel Silvanusban ütött ki tűz, személyi sérülés nem történt, de a súlyos károk miatt a szállodát újjá kell építeni. Egy hétre rá Etyeken, egy kereskedelmi szálláshelyen pusztított a tűz, a kültéri dézsafürdő gyulladt ki, majd a lángok a több melléképülettel összeépített főépület tetőszerkezetére is átterjedtek. Az Egyesült Királyságban a londoni Grenfell Tower-ben 2017-ben következett be tűzvész nyomán a brit hatóságok komoly lépéseket tettek a magas épületek tűzbiztonságának megerősítésére, átfogó ellenőrzéseket rendeltek el a toronyházaknál és kötelezővé tették a nem éghető anyagok használatát ezeknél az építményeknél.

 

A jogszabályok szigorítása fontos eszköz, de a PlanRadar szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a tűzvédelem kialakítását már az épületek tervezésénél el kell kezdeni, a kivitelezésnél pedig olyan megoldásokat érdemes alkalmazni, amelyek biztosítják a kockázatok kiszűrését, a megfelelő alapanyagok és biztonsági rendszerek beépítését, azok működtetését és karbantartását, valamint a hatósági ellenőrzéseket megkönnyítő dokumentáció összeállítását, kezelését. Ebben nyújt nélkülözhetetlen segítséget a digitalizáció.

 

„Az építőipari szoftverek azzal segítik az eligazodást az összetett tűzvédelmi szabályrendszerben, hogy könnyen áttekinthető, átfogó és pontos képet adnak a még csak tervezőasztalon létező, a kivitelezés alatt álló vagy már elkészült és akár hosszabb ideje üzemelő épületek, az azokban működő berendezések állapotáról. A korszerű technológia alkalmazása gyorsabbá, nyomon követhetőbbé és hatékonyabbá teszi az ellenőrzési folyamatokat, támogatja a sok esetben komoly anyagi kárral járó tűzesetek, a tragédiák megelőzését” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar magyarországi csapatának képviselője.

 

Ha az óvintézkedések ellenére mégis beüt a baj, a digitális platformok a károk felmérésében, a helyreállítási, újjáépítési munkálatok költséghatékony elvégzésében is komoly segítséget nyújtanak, alkalmazásukkal a felhasználók időt és pénzt takarítanak meg.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Terjednek az alacsony kódú technológiák

Az elmúlt években állandó slágertéma volt a globális informatikushiány, majd elkezdtek záporozni a hírek a techszektorban zajló tömeges elbocsátásokról és a szakértők máris a vészharangokat kongatták. A fordulatot a legtöbben a mesterséges intelligencia számlájára írják, ugyanakkor egyre nagyobb szeletet hasítanak a piacból a low-code platformok is. Ezekkel minimális kézi kódolással fejleszthetünk gyorsan és hatékonyan, miközben rugalmasan alkalmazkodhatunk a változó igényekhez és egyszerűen hangolhatjuk össze az üzleti és technológiai szempontokat. 

2024. április 17. 10:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09