Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

forrás: Prím Online, 2024. április 25. 09:56

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

“Hogyan készítsük fel a társadalmat a robotokkal teli jövőre?” címmel tartotta meg népszerű előadását Hajós István, a Bastion Group vezetője, aki a kérdést koránt sem költőinek szánja. 

 

“Az, hogy fel kell készülnünk a robotokkal együtt élni, az nem kérdés, hogy hogyan, az már kérdés. Mi magyarok egy kicsit lassabban engedjük be a társadalmunkba a robotikát, ódzkodunk tőlük, idegenkedünk. Holott a világ számos pontján már jóval előrébb haladtak a robotok tényleges használatában, itthon még csak ismerkedünk velük. Az állásbörzén azt láttam az emberek többségén, hogy nem tudott úgy elmenni a standunk mellett, hogy ne állt volna meg, kíváncsiskodott volna egy kicsit. Ebből látni, hogy érdekli a többséget a digitalizált világ, de csak lassan lehet áttörni bizonyos falakat.”  – kezdte beszámolóját István, aki maga eltökélt munkájában: szeretné, ha jobban elterjednének azok a robotok, akik a segítségnyújtásra specializálódtak.

 

 

Valós a félelem a munkahely elvesztése miatt? 

 

Kettős érzésünk lehet ha a munkánkat megkönnyítő, vagy teljes egészében átvevő robotokról hallunk egy előadást az állásbörzén, ahol rengeteg az álláskereső. 

 

“Kicsit disszonáns, valóban, van egyfajta ellentmondás benne, de mindenképp mégis vonzó az embereknek. Sokan követik nyomon a robotika területén látható innovációkat, hiszen évről évre döbbenetes iramban változik ez az iparág, ez nem kérdés. Ez a hajtóerő, reméljük, még több fiatalt vonz majd a területre, hiszen szükség van rájuk. Hogy a robotok elvennék az állásainkat? A való életben a robotok bizonyos feladatok kiváltására tényleg alkalmasak lehetnek, főleg az egyszerű, betanított munkák, ám például az ipari gyártásban már most sokkal több a robot, mint az ember például a gyártó szalagok mellett. De már régóta dolgozunk rajta, hogy a tűzoltásban és a rendőrségnél is alkalmazzanak gépeket, robotkutyákat. Most is egy különleges robotflottával készültünk, ahol jelen voltak a járőröző, a fertőtlenítő, és persze a humanoid robotok is és természetesen az elmaradhatatlan robotkutyák is, akik mindenki kedvencei voltak.” – fűzte hozzá a robotika-szakértő, Hajós István, aki elmesélte azt is, hogy a két kutya, azaz volt egy igazi, Némó, és a robot milyen jól együtt tudtak dolgozni a bemutatón.

 

 

“Némó nagyon jól viseli a robotkutyát maga mellett, hiszen nincs szaga, így játékszernek, és sokszor láthatóan már munkatársnak fogadja el a robotkutyát Jól el tudnak végezni különböző munkákat együtt. Régóta nagy törekvésem hogy rendőrségi akcióknál alkalmazzunk itthon is a robotokat, és úgy tűnik, ebben a rendőrség is partner szeretne lenni.” – zárta végezetül a jövőbemutató terveivel a beszélgetést Hajós István, a Bastion Group ügvezetője.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

10 éves a Craft Conference: Budapestre érkezik a Google, a Spotify és az OpenAI is

Ami a technológiai innovációnak a CES, az a szoftverfejlesztésnek a Craft – idén ünnepli tizedik születésnapját Közép-Európa legnagyobb IT szakmai konferenciája, amely évről évre többezer szakembert szólít Budapestre. A kétnapos Craft Conference igazi sztárparádéval várja az érdeklődőket május végén a Vasúttörténeti Park látványos díszletei között: érkeznek a Google, a Tesla, a Spotify, a Microsoft, az OpenAI és az Ebay szakértői, de a keynote előadók között szerepel majd a világ egyik legolvasottabb tech hírlevelét író Orosz Gergely is. A szakmai fesztiválon kiderül, hogyan lehet MI-eszközökkel vagy digitális csapattagokkal növelni a produktivitást, hogy tényleg a jövő sikerszakmája lesz-e az AI Engineer és hogy miért „ült le” kicsit az IT-piaci az utóbbi hónapokban.

2024. május 25. 12:30

Szintet léphet a mikrohálózatok fejlesztése, megérkezett BESS

Költséghatékony energiabeszerzés és -tárolás egyetlen megoldásban – ezt kínálja BESS, a Schneider Electric legújabb fejlesztése. A különleges berendezés újabb lökést adhat a mikrohálózatok kialakításának és támogatja az energiabiztonság megteremtését. 

2024. május 25. 10:43

Az ABB tovább bővíti energetikai portfólióját

Az ABB bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Siemens Kínában működő szerelvény részlegének felvásárlásáról. Az akvizíció bővíti az ABB piaci jelenlétét, és kiegészíti regionális ügyfélkínálatát az okosépületek piaci szegmensében. 

2024. május 24. 19:29

A Lufthansa Systems Hungária második alkalommal nyerte el a „Megbízható Munkaadó” díjat

A Lufthansa Systems Hungária sorozatban második alkalommal nyerte el a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által, pályázat útján odaítélt „Megbízható Munkaadó” díjat. A kitüntető címmel azokat a cégeket ismerik el, amelyek kiemelkedő vállalati kultúrájuknak köszönhetően példamutató módon gondoskodnak kollégáik munka- és életkörülményeiről. A „Megbízható Munkaadó” díjat a szakmai zsűri az idei évtől 3 évre ítéli oda a sikeres pályázók részére.

2024. május 24. 14:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17