Már lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem közös ösztöndíjprogramjára

forrás: Prím Online, 2024. május 22. 17:48

Május 22-től lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem IT és mérnöki területen tanuló nők számára meghirdetett ösztöndíjprogramjára. Az ösztöndíj a diákok tudományos terveinek megvalósításához járul hozzá; a program keretösszege egy évre összesen 5 millió forint és szemeszterenként 4 diák nyerheti el.

Több tanulmány is bizonyítja, hogy a természettudomány, a technológia és a mérnöki tudomány területein, azaz a STEM szakmákban kifejezetten alacsony a nők száma, s már a pályaválasztáskor is kevesen jelentkeznek az ezekhez kapcsolódó szakokra. Az Eurostat felmérése szerint az uniós országok között a női tudósok és mérnökök aránya 2022-ben széles skálán mozgott: míg Dániában, Litvániában vagy Bulgáriában 50% felett, addig Finnországban, Németországban és Magyarországon csupán 30% körül volt. Habár összességében érzékelhető némi javulás, a nők még mindig nagymértékben alulreprezentáltak ezeken a területeken.

 

Indul a ’Girls in tech’

 

Erre válaszként a Yettel az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karával közösen ösztöndíjprogramot hirdet ’Girls in tech’ néven, melyre május 22-től lehet jelentkezni. A program célja a mobiltechnológia, valamint a műszaki területek vonzóbbá tétele a fiatal nők számára. Az ösztöndíj keretösszege egy évre összesen 5 millió forint, amelyet szemeszterenként 4 diák nyerhet el. A pályázók közül a mobilszolgáltató és az egyetem által delegált szakmai zsűri választja ki a nyerteseket.

 

 

„Vállalatunknál mindig is stratégiai területként kezeltük az oktatás kérdését, legyen szó a gyermekek és szülők digitális edukációjáról, vagy éppen a női munkatársak arányának növeléséről az infokommunikációs szektorban. Munkáltatóként hiszünk a sokszínű munkatársi közösség teremtette üzleti előnyben, ennek szellemiségében például a Nők a Tudományban Egyesülettel is évek óta együttműködünk, és ezzel az ösztöndíjprogrammal is arra szeretnénk bátorítani a fiatal lányokat és nőket, hogy fedezzék fel tehetségüket és a lehetőségeket a műszaki és informatikai területekhez közeli szakmákban. Célunk, hogy a jövőben egyre több nőnek legyen lehetősége ezeken a területeken is érvényesülni, mert hiszünk abban, hogy a megszerzett tudás vonzó karrier- és életúthoz segítheti őket” – mondta el Szalai Enikő, a Yettel Magyarország HR vezérigazgató-helyettese.

 

Az ösztöndíj a diákok egy már meglévő IT vagy mérnöki területhez köthető tudományos tervének megvalósulásához járul hozzá, illetve a kutatási időszak alatt, valamint a diplomázást követően a Yettel szakmai konzultációt is biztosít a diákoknak a vállalat szakembereivel. Az ösztöndíjprogramot az első évben pilot projektként indítják el, a folytatásról pedig az eredményeket kiértékelve döntenek.

 

„Az egyetemen elkötelezettek vagyunk amellett, hogy fokozzuk a nők jelenlétét és sikerét a műszaki és informatikai szakmákban. Az utóbbi években örömmel tapasztaltuk a női hallgatóink számának dinamikus növekedését, azonban ezek a számok még mindig jelentősen elmaradnak a kívánatostól. Ennek tudatában a 'Girls in tech' ösztöndíjprogram nem csupán támogatást, hanem kiemelt motivációt is nyújt a tehetséges női diákok számára, hogy bekapcsolódjanak és kiteljesedjenek az informatikai és műszaki tudományok világában és ezt a nagyszerű pályát válasszák. Az ösztöndíjazottak nemcsak anyagi támogatást kapnak, hanem aktív részesei lehetnek egy olyan közösségnek is, ahol a mentorálás és a szakmai kapcsolatok révén képesek lesznek megszilárdítani helyüket ezen a gyorsan fejlődő területen. Egyetemes felelősségünk, hogy minden lehetséges módon támogassuk a női diákokat, hogy megvalósíthassák tudományos és szakmai álmaikat. Hiszünk abban, hogy a tudás és az új perspektívák gazdagítják az oktatást és az ipart egyaránt, és ezáltal hozzájárulnak egy sokszínűbb, inkluzívabb és pezsgő társadalom kialakulásához” – vetette fel Dr. Eigner György, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának dékánja.

 

A kiírás részletei az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának oldalán olvashatók: https://nik.uni-obuda.hu/girls-at-tech-yettel-osztondij/

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mesterséges intelligencia a pénzügyeinkben: 2024-ben fordulópont következhet

Az idei év fordulópont lehet a generatív mesterséges intelligencia hatását tekintve pénzügyeinkre. A Deloitte szakértői szerint míg korábban az ismerkedés és kísérletezés fázisa volt jellemző, a befektetések mára elérték érettségi szakaszukat, és konkrét, a cégek és ügyfelek számára elérhető alkalmazásokká váltak. Idén ez a hatás tovább gyűrűzik, és a trend felível.

2024. június 14. 09:55

Közel 100 magyar KKV számára nyílt meg az út, hogy bekapcsolódjon az egészségügyi innováció nemzetközi vérkeringésébe

Több mint 90 magyar kis- és középvállalkozás kapott lehetőséget arra az elmúlt fél évben, hogy nemzetközi színpadon mutassa be egészségügyi innovációit, és megnyíljon előtte az út, hogy európai partnereket találjon projektjei validálásához és piacra viteléhez. Az EIT Health és a iLex innovációs versenyén, amelyben stratégiai partnerként részt vett a budapesti vállalkozások innovációit és nemzetközi piacralépését támogató BKIK is számos kiemelkedő projekt közül hat kategóriában 9 újítást ismert el első hellyel a nemzetközi zsűri a stroke utáni rehabilitációt segítő okos tolltól a tűmentes gyógyszerelést lehetővé tevő fejlesztésig.

2024. június 13. 18:20

Véget ért az EIT Health InnoStars – iLex Innovációs Verseny

Több mint 90 magyar kis- és középvállalkozás kapott lehetőséget arra az elmúlt fél évben, hogy nemzetközi színpadon mutassa be egészségügyi innovációit, és megnyíljon előtte az út, hogy európai partnereket találjon projektjei validálásához és piacra viteléhez. Az EIT Health és a iLex innovációs versenyén, amelyben stratégiai partnerként részt vett a budapesti vállalkozások innovációit és nemzetközi piacralépését támogató BKIK is számos kiemelkedő projekt közül hat kategóriában 9 újítást ismert el első hellyel a nemzetközi zsűri a stroke utáni rehabilitációt segítő okos tolltól a tűmentes gyógyszerelést lehetővé tevő fejlesztésig.

2024. június 13. 16:56

Idén is sikerrel zárult a Startup Safari Budapest

Június 10-én vette kezdetét a 2024. évi Startup Safari Budapest, amely másfél napos rendezvényként június 11-én is érdekes programokkal várta az érdeklődőket. Az esemény célja, mint minden évben, idén is az volt, hogy összekapcsolja a startup közösség tagjait, ösztönözze az új innovációkat és támogassa a tudásmegosztást. A rendezvény különleges lehetőséget kínált a résztvevők számára, hogy megismerjék a legfrissebb technológiai fejlesztéseket és üzleti trendeket.

2024. június 13. 10:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30