10 éves a Craft Conference: Budapestre érkezik a Google, a Spotify és az OpenAI is

forrás: Prím Online, 2024. május 25. 12:30

Ami a technológiai innovációnak a CES, az a szoftverfejlesztésnek a Craft – idén ünnepli tizedik születésnapját Közép-Európa legnagyobb IT szakmai konferenciája, amely évről évre többezer szakembert szólít Budapestre. A kétnapos Craft Conference igazi sztárparádéval várja az érdeklődőket május végén a Vasúttörténeti Park látványos díszletei között: érkeznek a Google, a Tesla, a Spotify, a Microsoft, az OpenAI és az Ebay szakértői, de a keynote előadók között szerepel majd a világ egyik legolvasottabb tech hírlevelét író Orosz Gergely is. A szakmai fesztiválon kiderül, hogyan lehet MI-eszközökkel vagy digitális csapattagokkal növelni a produktivitást, hogy tényleg a jövő sikerszakmája lesz-e az AI Engineer és hogy miért „ült le” kicsit az IT-piaci az utóbbi hónapokban.

Május 30-31-én ismét Budapestre szegeződik a szoftverfejlesztők figyelme, a régió legnagyobb szakmai fesztiválja, a Craft Conference, idén tizedik alkalommal nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. 2014 óta összesen 15 000 résztvevő sétált be a Craft üdvözlő molinója alatt, csak a tavalyi eseményen több mint 2000 szakember gyűlt össze. A rendezvény sikerét abban látják a szervezők, hogy a laza és inspiráló hangulat mellett a pályájuk elején járó vagy tapasztaltabb fejlesztők, sőt, üzleti vezetők és menedzserek is nélkülözhetetlen szakmai útravalóhoz juthatnak. “A régió megkerülhetetlen fejlesztői eseményévé nőttük ki magunkat” – mondja Baccifava Médea, az egyik alapító. „A Craftot a közönsége – vagy mostanra inkább közössége – azért szereti, mert nagyon sokszínűen mutatja meg, hogy milyen különböző irányokba tart a szakma: az azonnal bevethető gyakorlati tippek mellett szemléletformáló gondolatokat is magukkal vihetnek, ráadásul páratlan lehetőség a kapcsolatépítésre is.”

 

A megkerülhetetlen AI mellett a fejlesztés alapjaihoz is visszanyúlik a Craft

 

A Craft tehát messze túlmutat az átlagos konferenciák száraz előadótermein, szinte már igazi fesztivál, ahol a technológia, a tudás, a networking és a szórakozás találkozik. A különleges helyszín, a Vasúttörténeti Park, már önmagában is egy utazás a múltba: a résztvevők régi vonatszerelvények között barangolhatnak az előadások között, de akár egy valódi kisvonatot is kipróbálhatnak a rendezvény területén. A látványos programokon túl persze ezúttal is a szakmáé lesz a főszerep, a szoftverfejlesztést leginkább befolyásoló trendek között pedig kiemelt szerep jut a mesterséges intelligenciának. Az előadók többek között arra keresik majd a választ a közönséggel együtt, hogy miként alakulnak át a fejlesztői feladatok, valóban a jövő sztárszakmája lesz-e az AI Engineer, és hogyan lehet a digitális munkaerővel drasztikusan növelni a hatékonyságot egyéni- és csapatszinten. Ez utóbbi azért is hangsúlyos kérdés, mert egyre több cégnél apadnak el a fejlesztésekre szánt források, így a produktivitás szinte mindenhol kulcstényező.

 

Az előadások emellett az alapokhoz is visszatérnek, hogy a kezdő és junior szakembereket segítsék szakmai készségeik továbbfejlesztésében. Mostanra felnőtt egy új fejlesztői generáció és gyakran tapasztalni, hogy olyan ismeretek hiányoznak náluk, melyeket a 10-20 éve pályakezdők már  karrierjük kezdete előtt elsajátítottak. Természetesen számos szakmai újdonsággal is foglalkozik majd a Craft, illetve azzal, hogy ezeket hogyan lehet hatékonyan beépíteni a már meglévő technológiai eszköztárba. Ma már szinte közhely, de soft skillek nélkül a kódolók sem boldogulhatnak: egyre komplexebb problémákat kell megoldaniuk nap mint nap, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy magas fokú együttműködési készséggel rendelkezzenek és nyitottak legyen az újdonságokra, valamint jól feltalálják magukat ismeretlen terepen is. A Craft ahhoz is útravalót kínál, hogy hogyan érdemes elindulni az önfejlesztés útján, ha új dimenzióba repítenénk karrierünket.

 

 

A szakma legnagyobb nevei Budapesten – köztük a világhírű magyar techíró

 

A jubileumi Craft hét színpadán összesen 70 előadó osztja meg tudását: érkezik például Mark Thompson a Google-től, Kelly Shortridge a Fastly-től és Randy Shoup az Ebay-től, de csatlakozik még az előadók sorához Samantha Coffman is a Spotify-tól. Az idei év egyik legnagyobb durranása azonban Orosz Gergely lesz – ő írja jelenleg a világ egyik legolvasottabb tech hírlevelét, a The Pragmatic Engineert. A magyar programozó fizetős hírlevelének több mint félmillió feliratkozója van, az egyik legnagyobb közöségi oldalon pedig 250 ezren követik. A szakember idén csak a Craft-on fog előadni, így aki személyesen szeretne vele találkozni, esetleg megvásárolni és dedikáltatni a szoftverfejlesztőknek készült könyvét, a The Software Engineer’s Guidebook-ot, annak kihagyhatatlan lehetőség a konferencia. 

 

„Ha a másik oldalról nézzük a dolgot, a Craftra azért térnek vissza szívesen az előadók, mert a közönség nagyon nyitott, kíváncsi, szeret tanulni és kérdezni, illetve a prezentációk között is aktív eszmecsere zajlik” – mondja Varga Károly, az eseményt szervező CraftHub vezetője. „Idén is igyekeztünk olyan inspiráló és globális tapasztalattal rendelkező előadókat hívni, akik átfogó képet tudnak adni arról, mi történik jelenleg az IT-iparban. Érdekes időszak ez: miközben a piacot egyfajta kivárás jellemzi, ketté is szakadt a mezőny. A kihívásokkal teli gazdasági környezetben is sok prosperáló cég van, akik kifejezetten növekedésben vannak, másoknál a mostani piaci helyzet nehezebb, így számukra tipikusan az a fő cél, hogy a mostani jól teljesítő kollégákat megtartsák és őket támogassák új technológiákkal és képzésekkel.” A Craft szervezői azt ígérik, ehhez hasznos útravalót kapnak a fejlesztői konferencia résztvevői, a 10. jubileumhoz kapcsolódva pedig számos meglepetéssel is készülnek.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közel 100 magyar KKV számára nyílt meg az út, hogy bekapcsolódjon az egészségügyi innováció nemzetközi vérkeringésébe

Több mint 90 magyar kis- és középvállalkozás kapott lehetőséget arra az elmúlt fél évben, hogy nemzetközi színpadon mutassa be egészségügyi innovációit, és megnyíljon előtte az út, hogy európai partnereket találjon projektjei validálásához és piacra viteléhez. Az EIT Health és a iLex innovációs versenyén, amelyben stratégiai partnerként részt vett a budapesti vállalkozások innovációit és nemzetközi piacralépését támogató BKIK is számos kiemelkedő projekt közül hat kategóriában 9 újítást ismert el első hellyel a nemzetközi zsűri a stroke utáni rehabilitációt segítő okos tolltól a tűmentes gyógyszerelést lehetővé tevő fejlesztésig.

2024. június 13. 18:20

Véget ért az EIT Health InnoStars – iLex Innovációs Verseny

Több mint 90 magyar kis- és középvállalkozás kapott lehetőséget arra az elmúlt fél évben, hogy nemzetközi színpadon mutassa be egészségügyi innovációit, és megnyíljon előtte az út, hogy európai partnereket találjon projektjei validálásához és piacra viteléhez. Az EIT Health és a iLex innovációs versenyén, amelyben stratégiai partnerként részt vett a budapesti vállalkozások innovációit és nemzetközi piacralépését támogató BKIK is számos kiemelkedő projekt közül hat kategóriában 9 újítást ismert el első hellyel a nemzetközi zsűri a stroke utáni rehabilitációt segítő okos tolltól a tűmentes gyógyszerelést lehetővé tevő fejlesztésig.

2024. június 13. 16:56

Idén is sikerrel zárult a Startup Safari Budapest

Június 10-én vette kezdetét a 2024. évi Startup Safari Budapest, amely másfél napos rendezvényként június 11-én is érdekes programokkal várta az érdeklődőket. Az esemény célja, mint minden évben, idén is az volt, hogy összekapcsolja a startup közösség tagjait, ösztönözze az új innovációkat és támogassa a tudásmegosztást. A rendezvény különleges lehetőséget kínált a résztvevők számára, hogy megismerjék a legfrissebb technológiai fejlesztéseket és üzleti trendeket.

2024. június 13. 10:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30