Naperőművel és energiatárolóval bővül a Ganz tápiószelei gyártelepe

forrás: Prím Online, 2024. május 30. 11:20

Készen állnak a bekötésre a napelemek a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei gyártelepén felépített 2 MVA névleges teljesítményű naperőműparkban. A 4040 darab szolár panel telepítését a budaörsi Forest-Vill Kft. végezte el, amely a fejlesztés következő ütemében egy, az erőműhöz tartozó energiatárolót fog a helyszínen telepíteni. A beruházás várhatóan 2024 végéig fejeződik be, melynek köszönhetően a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét megújuló energiaforrásból előállított áram szolgáltatja majd.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Ganz tápiószelei energiahatékonysági beruházása, 2024. májusában készre jelentették a vállalat legfontosabb gyártóbázisának területén létesített 2 MVA névleges teljesítményű naperőműparkot. A vállalat a Gyármentő Program keretében kezdte el transzformátorgyárának energiahatékonysági fejlesztését és modern gyártóüzemmé alakítását. A 2023-ban indított Energiafelhasználás Optimalizálási Program keretében megvalósuló naperőmű kivitelezését a budaörsi székhelyű Forest-Vill Kft. végezte 4040 darab napelem telepítésével 3,7 hektár területen.

 

A napelemes rendszer tervezett éves energiatermelése 2 830 MWh, amely a telephely 3500-3600 MWh éves villamos energia fogyasztásának jelentős részét lesz képes fedezni. A napelemes kiserőmű által megtermelt villamosenergia megközelítőleg 60 százalékát tudja jelenleg hasznosítani a gyártóvállalat, de a földgáz felhasználásával üzemelő szárítási technológiák, valamint a gyártócsarnokok fűtésének villamosításával és további villamosáramú fogyasztók beépítésével a napelempark által megtermelt energia felhasználása növelhető lesz.

 

 

Ezt segíti, hogy a két vállalat a készre jelentést követően is folytatja a közös munkát, hiszen a Forest-Vill egy hibrid rendszerű, lítium-ion és úgynevezett NAS akkumulátoros energiatároló telepítését is vállalta a helyszínen. A hibrid rendszer képes lesz arra, hogy a két technológia egymással párhuzamosan tudjon működni, vagyis kombinálja a lítium-ion akkumulátorok nagyobb teljesítményű töltési/kisütési lehetőségét és a NAS akkumulátorok hosszabb idejű kapacitását. A két rendszer együttesen 5,2 MWh kapacitással rendelkezik.

 

Ezáltal a Ganz képes lesz a napenergia hasznosításával helyben megtermelt áram egy részének tárolására is, és azt a napsütéses órákon kívüli napszakokban felhasználni. Jelenleg a tervezési munkálatokat és az előkészületek kezdte el a vállalat, az energiatárolók telepítésére az év végéig kerül sor. Az elkészült rendszerek üzembehelyezése után a következő nagy feladat a telephelyi villamosenergia-termelés, -felhasználás, -tárolás, és az üzemeltetés optimalizálása, amelyet 2025-ben valósít meg a vállalat.

 

 

„Az Energiafelhasználás Optimalizálási Program a Ganz fejlődésének fontos mérföldköve. Termékeink és a gyártás fejlesztése mellett prioritás a gyár üzemeltetésének optimalizálása és fenntarthatóvá tétele. A napelempark kialakításával jelentősen csökkentjük a fosszilis energiahordozóktól való függésünket és egy nagy lépést teszünk a zéró emissziós célkitűzésünk felé. A Forest-Vill szakmai hozzáértésével segíti a Ganz fenntarthatósági célkitűzéseit és a termékeink versenyképességének növelését a nemzetközi piacon.” – mondta Gál Gergely, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A naperőmű kiépítése mellett további fejlesztésekre is sor kerül a program keretében annak érdekében, hogy a Ganz növelje pest vármegyei transzformátor- és a forgógépgyárának energiahatékonyságát. Az új, korszerű gépészeti megoldások telepítése mellett a társaság az üzemcsarnokok és kiszolgáló épületek hőszigeteléssel kívánja tovább csökkenteni gázfelhasználását. A programnak köszönhetően a Ganz 2024 végéig közel 40%-kal tervezi csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását.

 

„Az elmúlt években a napenergia alapú áramtermelés soha nem látott rekordokat ért el Magyarországon, és ennek a folyamatnak még korán sincs vége. A korszerű energiatárolási technológiák pedig immár azt is lehetővé teszik, hogy a napelemek által termelt áramot akár éjszaka is fel lehessen használni. Büszkék vagyunk arra, hogy ezúttal Magyarország egyik nagynevű gyártóvállalatával tudtunk együtt dolgozni és támogatni a Ganz fenntarthatósági célkitűzéseit” – emelte ki Németh Csaba, a Forest-Vill Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A Forest-Vill széleskörű tapasztalattal rendelkezik villamosenergia-hálózatok fejlesztése és kivitelezése terén. A vállalat az elmúlt években dinamikus fejlődést tudhat maga mögött, és mára az alapműködést adó alállomás-építésen túl a vállalat nagy teljesítményű naperőműparkok építését is el tudja végezni a tervezéstől a komplett kivitelezésig, elsődlegesen saját szakértői gárdájára támaszkodva. Emellett a vállalat széleskörű tapasztalatra tett szert villamosenergia-tárolók kivitelezésé terén is, melyek közül kiemelkedik az ország jelenleg legnagyobb, 20 megawatt teljesítményű, 60 megawattóra kapacitású energiatárolójának tervezési és teljeskörű kivitelezése Szolnokon.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kék halál képernyőn túl: miért ne hagyjuk figyelmen kívül a szoftverfrissítéseket?

2024. július 26. 13:59

Idén a fenntartható cégek tulajdonosait is díjazza az EY

2024. július 24. 13:59

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55