Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

forrás: Prím Online, 2024. június 25. 19:01

Játékos módon tanít programozást gyerekeknek a 18 éves vállalkozó robotika csomagja, a Megoldások a holnapért kihívás tavalyi díjazottja a népszerű televíziós műsorban is bizonyított. A Samsung és az EdisonKids közös programja a technológia iránt érdeklődő diákoknak kínál lehetőséget arra, hogy elismert szakemberekkel együttműködve gondolkodó közösséget, alkotóműhelyt hozzanak létre, ahol közösen dolgozhatnak ki jövőformáló megoldásokat. 

A kezdeményezés eredményességét jól szemlélteti, hogy egy tavalyi dobogós ötletből idén vállalkozás születik. A 18 éves Szatmári Zalán 2023-ban második helyezést ért el csapatával a Learn-O-Bottal és a jövő mérnökeinek készült tematikus építőkészlettel, amelyhez idén támogatóra talált, Balogh Petya startupper, befektető és mentor személyében.

 

Nyár elején a magyar feltalálókat ünnepeljük. 1941 június közepén szabadalmaztatta Szent-Györgyi Albert a C-vitamin tartalmú készítmények előállításának eljárását, a találmányt, amelyért korábban Nobel-díjat kapott. A hazai innovátorok azóta is számos fejlesztéssel járultak már hozzá a társadalmi kihívások megoldásához, ahhoz azonban, hogy az ötletekből valódi megoldások születhessenek, támogató közegre és a szükséges ismeretanyag továbbadására van szükség, különösen, ha fiatal tehetségek gondozásáról van szó.

 

 

Ötletből megvalósítás, találmányból befektetés

 

Nemrég ért véget a 2024-es Megoldások a holnapért kihívás, idén a 7-12. osztályos ötletgazdáknak platformot és szakmai támogatást nyújtó programot negyedszerre rendezték meg hazánkban. A 2023-as kihívás második helyezett csapat egyik tagja továbbfejlesztette a tavalyi projektjét. Szatmári Zalán modulárisan építhető Learn-O-Bot robotja programozást, elektronikát, gépészetet tanít gyerekeknek, fiataloknak és akár idősebbeknek is, akik könnyedén és élvezetesen sajátítják el azt a tudást és képességet, amelynek birtokában később reagálhatnak jövőbeli munkahelyek változó igényeire. A Megoldások a holnapért zsűrije is nagyra értékelte a projektet, amely arra is rámutat, programozni megtanulni sosem késő, minden korosztály számára élvezetes időtöltés lehet a robotika. Samsung és az EdisonKids közös kihívásán a Learn-O-Bot alapötletét és működését csiszolta és finomította a csapat, az átfogó képzéseken Zalán olyan tapasztalatot és tudást szerezhetett, amellyel még magabiztosabban vághatott bele egy újabb megmérettetésbe. A fiatal vállalkozó ezzel az útravalóval érkezhetett meg találmányával idén egy népszerű televíziós műsorba, ahol befektetőket keresett.

 

Zalán sikeres prezentációjára és ajánlatára Balogh Petya, az ismert startupper üzletember, a Megoldások a holnapért program zsűrijének oszlopos tagja csapott le. A befektetés mellett két év szakmai mentorálással támogatja a Learn-O-Bot sikerét. 

 

„Nagyon sokat köszönhetek a Megoldások a holnapért kihívásnak, ugyanis enélkül nem jött volna létre a Learn-O-Bot – mondta el Zalán. – Sok nagyszerű embert ismerhettem meg és a kiváló mentoroknak hála tovább tudtam vinni a projektemet. A jövő versenyzői számára a legfontosabb tippem: egy jó pitch aranyat ér.”

 

 

Inspiráló támogatás, idei megoldások 

 

A Megoldások a holnapért célja, hogy teret adjon a tehetségnek és megmutassa, hogyan gondolkodnak ma a fiatalok fontos társadalmi kérdésekről, technológiai fejlődésről, tudatosságról vagy közösségi alkotásról. A magyar program alapjául a Samsung nemzetközi sikereket elért Solve for Tomorrow kezdeményezése szolgál. A diákok egy online közösségi tanulási platformon csatlakozhatnak az innovatív workshopokhoz, személyes tréningeken vehetnek részt és csapatokra szabott mentorálásban is részesülnek. Megismerkedhetnek a Design thinking módszertannal és a strukturálatlan problémák megoldási lehetőségeivel, melyeket a későbbi tanulmányaik, munkájuk során is alkalmazni tudnak. Emellett a csapatokat kísérő tanároknak lehetőségük van mentorációs és facilitációs képzéseken is részt venni a verseny ideje alatt.

 

A kihívást idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon, a versenyzők a közösség, a fenntarthatóság és a jövő oktatásának kihívásaira hoztak megoldásokat.  Az idei győztesek – az online oktatást AI támogatott virtuális mentorral személyesebbé tevő Polyp csapat, a segítségre szoruló idősebbeket és a lakhatási nehézséggel küzdő egyetemistákat összekötő LendAHand, valamint a női hormonális háztartásról átfogó edukációs anyagot készítő Én hormonom csapat – ötletei napjaink égető problémáira kínálhatnak megoldást. Inspiráló előkép lehet a fiatalok számára a tavalyi díjazott, Szatmári Zalán példája, aki már új szintre is juttathatta elképzelését, amellyel mindannyiunk jövőjére pozitív hatással lehet.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az SAP Hungary és a Gábor Dénes Egyetem

Hosszú távra szóló stratégiai együttműködési megállapodást kötött a hazai üzleti informatikai szektor vezető szereplője, az SAP Hungary, és a sokrétű IT és gazdasági képzési portfólióval rendelkező, innovációban élen járó Gábor Dénes Egyetem. Az együttműködési szerződést az egyetem tanévnyitó ünnepségén írta alá Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója és Dr. Dietz Ferenc, a Gábor Dénes Egyetem elnöke.

2024. szeptember 16. 11:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27