Az ABB brazíliai üzeme az okosépületekhez szükséges berendezések energiahatékony gyártására áll át

forrás: Prím Online, 2024. július 29. 11:49

Az ABB éves szinten 530 MWh energiamegtakarítást és 160 tonna CO2e-kibocsátás-csökkenést ért el a délkelet-brazíliai Contagemben található belói gyártóüzemben. A megtakarítás azoknak a bevezetett fenntarthatósági intézkedéseknek köszönhető, amelyek keretében napelemeket, napkollektoros vízmelegítőket, LED-lámpákat, tetőablakokat, valamint frekvenciaváltókat építettek be. A létesítmény az ABB Ability Energy Manager rendszert is telepítette az energiafogyasztás mérésére, szabályozására és optimalizálására. 

 

• Az ABB Belóban lévő gyárában megtett intézkedések a működésben évi 530 MWh energiamegtakarítást és 162 tonna CO2e-kibocsátás-csökkenést eredményeznek az első évben. 

• Új frekvenciaváltók, napelemek, LED lámpák és tetőablakok, valamint az ABB Ability intelligens energiagazdálkodási rendszerének alkalmazása növeli az energiahatékonyságot. 

• A lakossági felhasználásra szánt kismegszakítókat gyártó, az amerikai piacokra szállító üzem napjainkban a fenntartható módon előállított termékek iránti növekvő piaci keresletet elégíti ki. 

 

Az ABB belói üzeme 1975-ben kezdte meg működését, és naponta 42 000 pólust gyárt a NEMA lakossági kismeg-zakítókhoz. Ezek a kismegszakítók megvédik az otthonokat a túláram vagy rövidzárlat okozta lehetséges károktól. A telephely részt vesz az ABB Mission to Zero programjában, amely támogatja azt a kötelezettségvállalását, hogy 2050-ig 100%-kal csökkentse a Scope 1 és Scope 2 üvegházhatású gázok kibocsátását.  A helyi szakemberek intézkedései nyomán a telephelyek az ABB innovatív technológiáira és a külső felek integrálására támaszkodva az energiatermelés, -kezelés és -tárolás révén a hatékonyság javítására összpontosítanak.    

 

 

Az új kezdeményezések a 2023-ban elért kiváló eredményekre támaszkodnak, amikor is zöldenergia vásárlásának köszönhetően több mint 128 tonnával csökkentették a CO2e-kibocsátást. További 34 tonnás csökkenést értek el a napelemek telepítésével, a fűtési, szellőzési és légkondicionáló (HVAC) berendezések korszerűsítésével, valamint korszerű frekvenciaváltók alkalmazásával a formázó és sajtoló üzem gépeinél. Az energiafogyasztást évente mintegy 420 MWh-val csökkentették azáltal, hogy két nagy energiaigényű fő termelési területen frekvenciaváltókat építettek be. A napelemek telepítése a becslések szerint évente mintegy 220 MWh helyben termelt megújuló energiával járult hozzá a kiváló eredményekhez. Az ABB Ability Energy Manager átfogó, elemzett adatokat szolgáltat az energiafogyasztás további lehetséges csökkentésének meghatározásához, és optimalizálja a folyamatok energiahatékonyságát, figyelembe véve a különböző helyeken és időpontokban jelentkező igényeket. Az ISO 50001 szabvány szerinti energiagazdálkodási irányítási rendszer folyamatban lévő bevezetése tovább fogja erősíteni az energiahatékonysági intézkedések bevezetését a gyárban. 

 

„Az ABB Mission to Zero programja keretében, a gyárban bevezetett intézkedések is azt példázzák, hogy célunk az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású társadalom megteremtése, jelzik elkötelezettségünket a fenntarthatóbb gyártásra való átállás felgyorsítása mellett, miközben lehetővé tesszük ügyfeleink számára, hogy optimalizálják, villamosítsák és dekarbonizálják működésüket” – mondta Mike Mustapha, az ABB Energetika üzletághoz tartozó Smart Buildings divízió vezetője. „Az energiafogyasztás és a CO2e-kibocsátás jelentős csökkenését sikerült elérni a változtatások bevezetését követő egy éven belül. A gyár rendkívül motivált csapata a hatékony energiagazdálkodáson túlmenően a hulladékgazdálkodás terén is lépéseket tesz; intézkedéseiknek köszönhetően az üzem az év végén már egyáltalán ne szállít gyártási hulladékot a hulladéklerakókba.”

 

 

A belói csapat további energiamegtakarítást is tervez 2024-ben. Újabb napelemek telepítésével az energiaigény 30%-át kívánják fedezni, invertereket telepítenek a kompresszor- és szivattyúgépekhez, és a meglévő targoncákat villamos meghajtásúakra cserélik.

 

Az ABB Mission to Zero programjáról az alábbi weboldal közöl további információkat: https://new.abb.com/mission-to-zero

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Eurowag elhozza a digitalizációt a teherfuvarozásba

Az Eurowag, a kereskedelmi közúti fuvarozási (CRT) iparág vezető európai technológiai szolgáltatója a hannoveri IAA Transportation 2024 kiállításon jelentette be az ágazatban elsőként megvalósuló digitális platformjának ütemezett  bevezetését. Az Eurowag Office arra törekszik, hogy egy olyan digitális platformot biztosítson a teherfuvarozó vállalatok számára, amely a flottaüzemeltetéssel kapcsolatos feladatok teljes részét lefedi, ezáltal enyhíti a rájuk nehezedő nyomást és hozzájárul a hatékonysági hiányosságok csökkentéséhez. A platform alap funkciói ingyenesen elérhetők lesznek az Eurowag új és meglévő ügyfelei számára.

2024. szeptember 19. 10:07

Mától Magyarországon is Ayvens néven működik a legnagyobb hazai flottakezelő

Ayvens márkanév alatt folytatja tevékenységét hazánk legnagyobb flottakezelője és mobilitási szolgáltatója, az ALD Automotive | LeasePlan. Az új márka létrejöttének előzménye, hogy 2023 májusában a Societe Generale csoporthoz tartozó ALD Automotive felvásárolta a LeasePlant, az integráció egyik fontos lépéseként pedig immáron Magyarországon is Ayvens néven folytatja működését a vállalat. Az Ayvens világszerte 42 országban 3,4 milliós flottát üzemeltet, melyből több mint 550 000 elektromos meghajtású. Magyarországon az Ayvens közel 3000 ügyfele részére nyújt mobilitási megoldásokat, és összesen mintegy 33000 járműből álló flottát kezel.

2024. szeptember 18. 18:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34