Éremeső az Európai Junior Informatikai Diákolimpián

forrás: Prím Online, 2024. augusztus 23. 15:01

Idén augusztus 16-22. között rendezték meg Moldovában az Európai Junior Informatikai Diákolimpiát (eJOI), amelyen a világ 26 országának legtehetségesebb diákjai mérték össze tudásukat. A magyar diákolimpikonok a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében, az ELTE Informatikai Karral szoros együttműködésben, és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával készültek fel az eJOI-ra, amelyről egy ezüstéremmel, két bronzéremmel és egy dicsérettel tértek haza.

Az Európai Junior Informatikai Diákolimpiának (eJOI) Moldova fővárosa, Chișinău (Kisinyov) adott otthont, ahol hazánkat négy fiatal diákolimpikon képviselte. A fiatalabb korosztály számára rendezett eJOI a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) előversenye, mely a 16 évnél fiatalabb diákok számára ad lehetőséget a nemzetközi megmérettetésre, egyúttal motivációt nyújt a diákolimpiákon való későbbi részvételhez. A rendkívül erős mezőnyben közel száz diák mérte össze tudását.

 

A versenyen ezüstérmet szerzett Mihály Zsolt (9. osztályos tanuló, Óbudai Árpád Gimnázium), bronzéremmel tért haza Balla Ignác (8. osztályos tanuló, ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium) és Baran Júlia (8. osztályos tanuló, Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium). Ezenkívül a zsűri dicséretében részesült Czanik Dániel (8. osztályos tanuló, Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium) a második versenynapon nyújtott teljesítményéért.

 

 

A magyar csapatot Erdősné dr. Németh Ágnes, az NJSZT tehetséggondozásért felelős alelnöke, az ELTE egyetemi adjunktusa vezette, helyettese Szabó Zsanett, az ELTE Informatikai Karának oktatója, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium tanára volt. 

 

“A 16 évnél fiatalabbak számára szervezett eJOI remek lehetőséget ad a diákok következő generációjának arra, hogy megismerkedjenek az informatikai diákolimpiák világával. A juniorok számára szervezett diákolimpián részt vevő fiatalok jövőbeli versenytársaikkal tudnak megismerkedni, baráti kapcsolatokat kialakítani, rutint szerezni az olyan, még nagyobb kihívásokra, mint például a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia” – kommentálta a magyar junior diákolimpikonok idei eredményeit Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke.

 

A diákolimpikonokat a Neumann Társaság tehetséggondozási szakosztályának munkatársai készítették fel a versenyre, az ELTE Informatikai Karával szoros közreműködésben, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A teljesítmény művészete: a nagy precizitás ultraszéles panorámája

A Porsche Design és az AGON by AOC, a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő márkája bejelentik legújabb együttműködésüket: ez a Porsche Design AOC AGON PRO PD34 gaming monitor. 

2024. szeptember 19. 13:25

Így válhatnak tökéletessé az adatközpontok!

A „Power of Six” hat alapelvet takar, amely az Eaton intelligens energiagazdálkodási vállalat adatközpontok tervezése során alkalmazott szisztematikus megközelítése. Holisztikus szemlélete úgy teremt hozzáadott értéket, hogy összehangolja a vállalat megoldásait a felhasználók energiainfrastruktúra-igényeivel, miközben támogatja őket a tökéletes, öntudatos és önmagát optimalizáló adatközpont megvalósítása felé vezető úton. Az Eaton szakértői azt a kérdést járták körül, hogy miként csökkenthető a tervezési kockázat és a rendszer komplexitása, illetve hogyan optimalizálható az adatközpont teljesítménye az alábbi rendszertechnikai elvek alkalmazásával.

2024. szeptember 19. 11:41

Már több mint 150 helyen kellett kikapcsolnia az áramot az E.ON-nak

Csütörtök reggelig több mint 150, a Duna áradása miatt veszélyeztetett helyen kapcsolta ki biztonsági okokból az áramot az E.ON Hungária Csoport. Az óvintézkedéseket az ügyfelek élet- és vagyonbiztonságának megóvása indokolja.

2024. szeptember 19. 11:00

Az Eurowag elhozza a digitalizációt a teherfuvarozásba

Az Eurowag, a kereskedelmi közúti fuvarozási (CRT) iparág vezető európai technológiai szolgáltatója a hannoveri IAA Transportation 2024 kiállításon jelentette be az ágazatban elsőként megvalósuló digitális platformjának ütemezett  bevezetését. Az Eurowag Office arra törekszik, hogy egy olyan digitális platformot biztosítson a teherfuvarozó vállalatok számára, amely a flottaüzemeltetéssel kapcsolatos feladatok teljes részét lefedi, ezáltal enyhíti a rájuk nehezedő nyomást és hozzájárul a hatékonysági hiányosságok csökkentéséhez. A platform alap funkciói ingyenesen elérhetők lesznek az Eurowag új és meglévő ügyfelei számára.

2024. szeptember 19. 10:07

Az autósportok szerelmeseit szólítják meg a legújabb Edifice karórák

A japán óramárka együttműködése már messzire nyúlik a TOM versenycsapattal. A Casio különleges módon, egy limitált szériás változattal kíván tisztelegni a TOM félévszázados fennállása előtt. „Ez a különleges kiadású karóra ötvözi a nagy teljesítményt, az elegáns dizájnt és a motorsport iránti szenvedélyt” – emelte ki Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere. 

2024. szeptember 18. 20:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34