Az Apple megkezdte az új Mac Pro szállítását

Széll Zoltán, 2013. december 23. 11:56

Az Apple bejelentette, hogy a teljesen új Mac Pro december 19-től kapható. Az újra tervezett, teljesen új Mac Pro a legújabb Intel Xeon processzoron alapul. Jellemzője még a két munkaállomás osztályú GPU, a PCIe alapú flash tároló és az ultra-gyors ECC (hibaérzékelő és hibajavító) memória. A nagy teljesítményért fizetni kell. A teljesen új Mac Pro induló ára 2999 dollár.

 

Az új Apple munkaállomást már nagyon várták a professzionális felhasználók, akik az egész világon nagy számban használják a Mac gépeket. Az előző generációs Mac Pro a Nehalem mikroprocesszor architektúrán alapul, amelyet 2009-ben vezetett be az Intel. Ez mára már elavult és teljesítménye a professzionális felhasználóknak kevés. Az Ivy Bride architektúrán alapuló Xeon processzorokat használó új generációs Mac Pro teljesítménye ennek kétszerese.

 

 

A Mac Pro 4-, 6-, 8- vagy 12 magos Intel Xeon processzorokat tartalmaz melyek maximális sebessége a Turbo Boost használatával 3,9GHz-ig növelhető. Az új Xeon processzornak köszönhetően a masina kétszer nagyobb, kétszeres pontosságú lebegőpontos teljesítményt szállít, mint az előző generációs Mac Pro.

 

A két munkaállomás osztályú AMD FirePro D700 GPU 12GB video memória támogatásával maximum 7TFLOPS teljesítményt kínál, melynek eredménye az előző generációs Mac Pro munkaállomásénál nyolcszor nagyobb grafikus teljesítmény. Az új Mac Pro gépen optimalizált OS X Mavericks operációs rendszer fut, amely biztosítja a Mac Pro CPU és két GPU teljesítményének maximális kihasználását. Az Apple új Mac Pro gépet az OS X Mavericks operációs rendszerrel szállítja. A decembertől megvásárolható Mac Pro induló ára 2999 dollár.

 

 

A masina PCIe alapú szilárdtest tárolót (maximum 1,2GB/s szekvenciális olvasási sebesség), 12GB, (maximum 64GB) ECC DDR3-1866MHz memóriát, négycsatornás memóriavezérlőt (60GB/s memória sávszélesség) tartalmaz. Ez az érték előző Mac Pro kétszerese.

 

 

Az új Mac Pro a fentieken kívül még 6 Thunderbolt 2 kaput is magába foglal, amely maximum 20Gb/s sávszélességet biztosít eszközönként. A Thunderbolt 2 kapuk maximum hat láncba kapcsolt eszközt támogatnak. A hat kapu összesen 36 (6 x 6) nagy teljesítményű külső eszköz (külső tároló, audio- és video eszközök) kezelésére képes. A Thunderbolt 2 kompatibilis az előző generációs Thunderbolt perifériákkal és támogatja a legújabb 4K felbontású képernyőket. Az új önkonfiguráló IP és a Thunderbolt szoftvert támogató OS X Mavericks lehetővé teszi a gyors kapcsolást a Thunderbolt engedélyezett Mac gépek között.

 

Az új Mac pro teljesítménye és sávszélessége lehetővé teszi, hogy a felhasználók teljes 4K (3840 x 2160) felbontással szerkesszenek video-folyamokat és valós időben lejátsszák azokat.

 

A decembertől kapható teljesen új Mac Pro az Apple online raktáraiból és kijelölt viszonteladóitól vásárolható meg. Az alapgép 3,7GHz-es, négymagos Intel Xeon E5 processzorral (Turbo Boost: 3,9GHz), két AMD Fire Pro D300 GPU-val (egyenként 2GB VRAM memóriával), 12GB memóriával és 256GB PCIe alapú flash tárral 2999 dollárba kerül. Egy nagyobb konfiguráció 3,5GHz-es, 6 magos processzorral (Turbo Boost: 3.9GHz), két AMD Fire Pro D500 GPU-val (egyenként 3GB VRAM memóriával), 16GB memóriával és 256GB PCIe alapú flash tárolóval 3999 dollárért kapható.

 

Rendelhető még gyorsabb 8- vagy 12 magos Intel Xeon E5 processzorokkal, AMD Fire Pro D700 GPU-val (6GB VRAM), maximum 64GB SDRAM memóriával és maximum 1TB PCIe alapú flash tárolóval is.

 

Forrás: xbitlabs.com

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50