Hivatalosan is vége az XP-korszaknak

Megszűnik a Windows XP támogatottsága

Czipperer Dia, 2014. április 8. 15:04

Eljött ez a nap is: nem jönnek többet biztonsági frissítések Windows XP-re. Az évekig legnépszerűbb operációs rendszerként számon tartott XP ma képletesen nyugdíjba vonul.

A Windows XP 2001 óta van a piacon, azaz közel 14 éve. A Microsoft azonban úgy döntött, nem fecsérel több energiát a régi rendszerbe, inkább az új verziókra koncentrálja figyelmét. Április 8-ától a rendszer támogatottsága hivatalosan is megszűnt, tehát nem érkeznek frissítések XP-re.
 


A Microsoft honlapján is próbálja ösztönözni felhasználóit, hogy váltsanak például Windows 7 rendszerre. Itt le is írja a fontos lépéseket, mit tennie a usereknek. Bár a Windows 7 rendszerkövetelménye nem olyan borzasztó, összehasonlítva az XP rendszerigényével világossá válik, hogy több régi típusú gépnek megterhelő lehet az új rendszer, miközben az XP szinte minden gépen elfut.

 

Persze, felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért nem vesznek új gépet az emberek, miért ragaszkodnak az elavult masinákhoz? Többen is akadnak, akik számára teljesen megfelelő egy régebbi számítógép is XP-vel a fedélzetén, illetve az idősek nagy részének az új felhasználói felület új ismeretek elsajátítását is igényelné, amit nem szívesen vállanak be, hiszen örülnek, hogy ezt is meg tudták tanulni. Komplex kérdés ez a maga nemében, de nem csak az otthoni felhasználók esetében lesz zavaró az XP hiánya: gondoljunk csak az ATM automatákra, melyek frissítése még jó darabig eltart majd.

 

Az XP vége a konkurencia malmára hajtja a vizet?

 

Könnyen megeshet, hogy ezzel a lépéssel több felhasználó dönt majd úgy, hogy inkább más gyártónál próbál szerencsét, hiszen mindez úgy is tudatosulhat sok ember számára, hogy a Microsoft cserbenhagyta őket.

 

A már említettet ATM-ek esetén például felmerült annak a lehetősége is, hogy nem egy újabb Windows rendszerre váltanak, hanem a konkurens Linuxot választják majd, hiszen a Windows 7 update hardverfrissítéssel is járna.

 

Még mindig népszerű

 

Az XP még mindig elterjedt ahhoz képest, hogy azóta már több új verzió is piacra került. A Vistánál – amely a vállalat egyik nagy tévedéseként aposztrofált rendszer – sokkal sikeresebb, sőt, még a Windows 8-nál – amely szintén ballépés volt részükről – is keresettebb rendszerről van szó.

 

A The Next Web által március elején közzétett diagramon jól látszik, hogy a Windows 7 után a második legnépszerűbb verzió, de úgy tűnik, ez mégsem fontos. Pedig csak az közintézményeket, iskolákat tekintve sem elhanyagolható az XP elterjedtsége, vagy különféle vállalatoknál, ahol az XP kiszolgálja az igényeket, és egy új rendszer licensze viszont további költségekkel, esetleges hardverfrissítésekkel járna.

 

 

A Microsoft hivatalos közleményében úgy fogalmazott, hogy eljött az idő számukra a hardver és szoftverpartnerekkel karöltve, hogy erőforrásaikat az újabb technológiák felé fordítsák, annak érdekében, hogy továbbra is nagyszerű élményeket nyújthassanak.

 

Az Office 2003 is megy a kukába

 

A Windows XP az Office programcsomag 2003-as verzióját is magával rántja. A Microsoft elmondta, hogy ez a verzió szintén nem kap biztonsági frissítéseket a jövőben, pedig ezt is sokan használják még ma is. A 2007-es verzió már jóval átszabottabb, másfajta kezelőfelülettel rendelkezik, – hogy a későbbi kiadásokról ne is beszéljek –, és sokak számára, akik ebben a verzióban tanulták meg használni a csomag egyes programjait, bizony nehéz lesz a váltás. Eddig többen meg sem tették, hiszen egy kompatibilitási csomag letöltésével a későbbi verzióban készült dokumentumokat is kezelhették.

 

Microsoft: vagy frissítesz, vagy újat veszel

 

A Microsoft hivatalos oldalán figyelmezteti a felhasználókat, hogy akik továbbra is az XP-nek szavaznak bizalmat, és a jövőben is ezt használják majd, veszélynek teszik ki gépüket: sebezhetővé válnak mind a biztonsági kockázatokat, mind pedig a vírusokat illetően.

 

A vállalat maga is bevallja, hogy nagyon kevés régi számítógépen fut el a legújabb Windows 8.1-es verzió, de mindenki ellenőrizheti, hogy az ő saját gépe mennyire felel meg a rendszerkövetelményeknek. Ha pedig ez nem vezet eredményre, a gyártó az új gép vásárlására ösztönöz.

 

Hiszen ott van a Windows 7 rendszer is – gondolhatnánk. Igen ám, csak ha nem sikerül régi gépünket Windows 8-1-re frissíteni, akkor Windows 7 esetén sem működik az update, hiszen a két rendszer azonos gépigénnyel rendelkezik (lásd a táblázatban). Tehát cseberből vederbe: tehát jobb híján marad egy konkurens, egyszerűen kezelhető alternatíva, vagy a kockázat, hogy a vírusok felzabálják gépünket.

 

Rendszerkövetelmény
  Windows XP Windows 7 Windows 8.1
Processzor Pentium 233 MHz vagy gyorsabb processzor (300 MHz javasolt) 1 GHz vagy gyorsabb 32 bites (x86) vagy 64 bites (x64) processzor 1 GHz vagy gyorsabb (PAE, NX és SSE2 támogatással)
RAM Legalább 64 MB memória (128 MB javasolt) 1 GB RAM (32 bites) vagy 2 GB RAM (64 bites) 1 GB (32 bit), 2 GB (64 bit)
Szabad merevlemezhely Legalább 1,5 GB rendelkezésre álló merevlemez-terület 16 GB (32 bites) vagy 20 GB (64 bites) szabad lemezterület 16 GB (32 bit), 20 GB (64 bit)
Grafikus kártya   DirectX 9 grafikus eszköz WDDM 1.0 vagy újabb illesztőprogrammal DirectX 9 grafikus eszköz WDDM 1.0 vagy újabb illesztőprogrammal

 

Kép: mirazon.com

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Április végéig lehet jelentkezni a MOL frissdiplomás programjára

Elindult a jelentkezési időszak a MOL-csoport frissdiplomás programjára, a Growww-ra. A sokszínű, 12 hónapos program ideális lehetőség azoknak a pályakezdő fiataloknak, akik elvégezték az egyetemi alap vagy mester képzést, és szeretnék a karrierjüket a régió egyik legnagyobb vállalatánál beindítani.

2021. március 17. 11:05

Mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

A hazai szolgáltatók közül elsőként, Budapest lakott területének nagy részén elérhetővé vált a kültéri 5G hálózat a Vodafone ügyfelei számára: Budapesten és környékén több mint 200 bázisállomáson kapcsolták fel az 5G-t. A Vodafone emellett bejelentette, hogy a tervek szerint az első negyedév végéig országosan közel 300 bázisállomáson fogják felkapcsolni az 5G-t, ezzel további nagyvárosokban és kisebb településeken is elérhetővé téve az újgenerációs mobilhálózatot.

2021. március 4. 16:27

Idén 20 éves az Adverticum

Az elmúlt év mindenki számára merőben új kihívásokat és a korábbiaktól eltérő feladatokat tartogatott. Az Adverticumnál is be kellett vezetni tavasszal az otthoni munkavégzést, bár a járvány enyhülésétől kezdve mindenki maga dönthette el, hogy hol tud hatékonyabban dolgozni. A napi online értekezleteken, beszámolókon keresztül kézben tartott „home office” meghozta az eredményét: év végére egy igen jelentős fejlesztés készült el: az EasyBID szolgáltatás mely maximalizálja a programmatic megoldásokat használó tartalomszolgáltatók bevételeit. A cég pedig idén már a 20. születésnapját ünnepli.

2021. február 8. 14:49

Kinőtte a határokat a Codecool

Online, angol nyelvű képzésekkel folytatja nemzetközi terjeszkedését a Codecool programozóiskola. Legújabb, tisztán online mentorálással futó, junior front end fejlesztői kurzusuk és a hétvégi full stack tanfolyamuk már kizárólag angol nyelven is elérhető, így minden akadály elhárul az elől, hogy a világ bármely pontjáról csatlakozzanak hozzá diákok. A magyar állampolgárok számára ráadásul áfamentesen vehető igénybe az akkreditált nemzetközi front end kurzus.

2021. február 1. 14:47

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

A Magyar Marketing Szövetség 2020-ban is kihirdette az Év Applikációja díjat, melyet a DokiApp vihetett haza. A telemedicina alkalmazás segítségével a nap bármely időszakában, mindössze pár perc várakozás után konzultálhatunk egy orvossal vagy pszichológussal. Az online orvoslás Uber-e nem először kap rangos díjat, tavaly ősszel ugyanis a Vodafone Digitális Díj egyik fődíját vihették haza az ötletgazdák.

2021. január 18. 14:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35