NASA-látogatást nyert egy magyar informatikus hallgató

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 29. 09:41

A NASA-hoz utazik az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Informatikai Karának hallgatója, Pais Gergely. A másodéves programtervező informatikus hallgató tagja annak a hét tagú nemzetközi diákcsapatnak, amely kategóriájának legjobbja lett a Space Apps Challenge ötletversenyen.

Magyar csapat lett a kategóriájának a legjobbja a Space Apps Challenge ötletversenyen. A megmérettetéstt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) írta ki. A csapatoknak 48 óra alatt kellett innovatív megoldásokat kidolgozniuk. Az idei témák között az űrtechnológia, az aszterodiák és a robotika is szerepeltek. Idén több mint 8 ezer versenyző csaknem 700 projektet indított a különböző kategóriákban.
    

Pais Gergely és csapattársai saját kategóriájukban 25 csapat közül bizonyultak a legjobbnak. Az intelligens űrhajós sisak (E.C.A.S.A. Interactive Astronaut Helmet) tervével győzték meg a NASA szakértőiből álló bíráló bizottságot.
   

A sisak szemkövetéses és hangvezérléssel is irányítható, a kiterjesztett valóság technológiája révén többek között 360 fokos tájékozódással, vezeték nélküli videóközvetítés lehetőségével, a környezet objektumairól lehívható információkkal és összehangolt szenzoros adatokkal biztosítja a sisakot viselő űrhajós számára a munkavégzés optimális feltételeit űrséta közben.

 

John F. Kennedy Space Center

 

A nyertes csapat tagjai finnországi Erasmus-ösztöndíjuk ideje alatt ismerték meg egymást: a sisakot Pais Gergely indiai, mexikói, francia, olasz és finn fiatalokkal közösen tervezte. A hallgatók december 4-én a NASA John F. Kennedy Space Centerbe látogatnak, ahol jelen lehetnek az Orion űrhajó tesztrepülésénél. Az űrhajó a NASA tervei szerint a jövőben embereket juttat majd a Marsra.

 

Kép: tripadvisor.co.uk

Kulcsszavak: magyar NASA verseny ELTE

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jár neked a legjobb! - Nézzük, mi újdonság van a napelem piacán!

Rengeteg újdonságot láthatsz, hiszen a megújuló energia fejlődése nem egyszerűen csak biznisz, hanem egy lehetőség arra, hogy elkerüljük a klímaválságot és megőrizzük a fenntartható, élhető bolygónkat a jövő generációk számára.

2021. május 13. 11:09

A Facebook új fejlesztése: karszalag az AR eszközök vezérléséhez

Amikor egy olyan technológiában, mint a kibővített valóság ilyen mértékű növekedés tapasztalható, akkor egyértelművé válik, hogy óriási változást hoz majd életünkben és mindennapjaink részévé válik. 

2021. május 10. 11:38

Szabadszájú, őszinte könyvet írt az ország vadállatbefogója, Both Zoltán

Könyvet írt Both Zoltán, az ország egyetlen hivatásos vadállatbefogója. Több mint 20 éve ezzel a titulussal ismeri őt mindenki. Az egykori szegény kisfiú most ’A Vadállatbefogó - Cenzúra nélkül’ című könyvében felfedi, hogy milyen is az „igazi bothzoli”, aki küzdött az alkohollal, a drogokkal és, aki minden pénzét egzotikus hüllőkre költötte.

2021. február 18. 20:22

Vb 2022: volt magyar válogatott labdarúgó vizsgája az I. csoportot, két favoritot lát

Többek között Anglia és Magyaroszág lesz a lengyel csapat ellenfele a 2022-es vébé selejtezőin. Volt magyar válogatott labdarúgó szerint Lengyelországnak és Angliának van legtöbb esélye kijutásra.

2021. február 15. 10:02

22 Bet – széleskörű sportfogadási kínálat egy helyen

Magyarul is elérhető a Bet-Fogadás oldala, mely a legjobb fogadóirodákat gyűjti egybe. Minden sportágban nagy kínálattal rendelkezik.

2021. február 11. 20:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15