Az okostelefonok vezeték nélküli töltése már iparági szabványnak számít

forrás: Prím Online, 2015. február 23. 19:11

Elsőként a méltán elismert feltaláló és jövőlátó Nikola Tesla vezette be kortársait az induktív áram rejtelmeibe 1891-ben, amikor is sikerült a vezeték nélküli áramátvitelt szemmel látható módon bemutatnia. Majdnem egy évszázad kellett azonban ahhoz, hogy ez a technológia szélesebb körben is ismert és elterjedt legyen.

A vezeték nélküli töltés fogalma az elmúlt években került a szórakoztató elektronikai piac palettájára, leginkább az okostelefonok és azok kiegészítői által kínált lehetőségként. Mára már nemcsak a legkülönbözőbb elektronikai készülékek és berendezések alkalmazzák ezt a technológiát, de közterületeken és járműveknél is találkozhatunk vele. Mostanáig a forgalomban lévő készülékeket a felhasználók a mágneses indukció módszerével tölthették, vagyis az eszközt egyfajta fizikailag is jelenlévő dokkolóhoz csatlakoztatták. Bárki, aki használt már elektronikus fogkefét vagy borotvát, jól tudja mit jelent ez a fajta induktív töltési módszer.

 

Fogyasztóknak kedvező iparági megoldások

 

A vezeték nélküli töltés olyan előnyöket kínál a fogyasztók számára, amelyek a többszöri eszközintegráció és a kényelem eddig nem ismert oldalait teszik elérhetővé. A legnyilvánvalóbb előny, hogy végre megszabadulhatunk a könnyen összekuszálódó, megtörő és elvesző kábelektől.

 

A cél egy olyan vezeték nélküli töltő dokkoló kidolgozása volt, amely a felhasználó összes meglévő és a közeljövőben vásárolt elektronikus készülékét egyaránt képes tölteni. Ennek érdekében az iparág egésze már egy ideje együttműködik olyan szervezetek megalapításában, amelyek a vezeték nélküli töltési technológiák szabványosításán dolgozik. Jelenleg három ilyen szervezet létezik: a Power Consortium (WPC) és annak Qi szabványa, a Power Matters Alliance (PMA) és az Alliance for Wireless Power (A4WP). A Samsung mindhárom szervezet tagjai között szerepel.

 

Fotó: www.highlightpress.com

 

Idén januárban jelentette be együttműködését a PMA és az A4WP. Céljuk, hogy minden eddiginél hatékonyabb vezeték nélküli töltési technológiát biztosítsanak a különböző elektronikai eszközök számára. Ez azt jelenti, hogy az integrált éttermek, repterek, közterületek, járművek és lakóterek hamarabb szabadítanak meg bennünket a töltők örökös hordozásának átkától, mint ahogyan azt gondolnánk. Nem kell majd többé aggódnunk a folytonosan lemerülő telefonok miatt, és táskánk sem lesz többé kábelekkel kitömve.

 

A Samsung elkötelezettsége a vezeték nélküli jövő iránt

 

A 2000. év vége felé a Samsung egy olyan speciális csapatot állított fel, amely kizárólag a vezeték nélküli töltés lehetőségeinek kutatására fókuszált. A kezdeményezés elsődleges célja kényelmes, felhasználóbarát és széles körben is alkalmazható vezeték nélküli technológiai szabványok kidolgozása volt. Ahogy az rövidesen kiderült, számos akadályt kellett legyőzni ahhoz, hogy ez a technológia betörjön a fogyasztói piacra. A legjelentősebb ezek közül az egyes kulcsfontosságú alkatrészek mérete és ára volt.

 

A kemény munka 2011-ben hozta meg gyümölcsét, amikor a Samsung Amerikában bemutatta a Droid Charge (SCH-i510) telefonhoz tervezett első vezeték nélküli töltőpadját. Azóta a Samsung alapvető kiegészítőként biztosít töltőállomásokat és azoknak megfelelő hátlapokat az olyan csúcskészülékei mellé, mint a 2013-as Galaxy S4, Galaxy Note 3 vagy a tavaly napvilágot látott Galaxy S5 és Galaxy Note 4.

 

Annak érdekében, hogy a vezeték nélküli töltési technológia széles körben elterjedté váljon kulcsfontosságú a stratégiai együttműködés fenntartása olyan nyersanyag beszállítókkal és alkatrész gyártókkal, amelyek biztosítani tudják a felhasznált anyagok költségeinek hatékony menedzselését.

 

Fotó: www.anandtech.com

 

A Samsung az alkatrészek egyesítésének és kombinálásának olyan hatékony módját is feltalálta, amelynek köszönhetően a vezeték nélküli technológia alkalmazása kevesebb helyet igényel, ugyanakkor több energiát generál. Az induktív töltés korai szakaszában a Galaxy S4 töltőpadját 80 különböző komponens alkotta. A Galaxy S5-nél fejlesztőknek sikerült drasztikusan csökkentenie ezt a számot, így ez a töltőállomás már a csak 50 alkatrészből áll, amelyet így sokkal egyszerűbb kezelhetőség jellemez. A Samsung már előkészítette a további lépéseket afelé, hogy még tovább csökkentse az összetevők számát. Az alkatrészek kombinálásának egyedülálló módja, valamint az olyan komponensek alkalmazása, amelyek egyszerre több funkciót is betöltenek, mint például a Samsung chipjei, lehetővé tették, hogy a vezeték nélküli töltőállomások kereskedelmi forgalomban is megjelenjenek.

 

A Samsung az alkatrészek méretének csökkentésébe is rengeteg energiát fektetett. Például a Galaxy Note 4 IC chipje csak 0.8 mm vastagságú. Amióta körülbelül 10 évvel ezelőtt az első vezeték nélküli töltéshez kapcsolódó termékek megjelentek a piacon, a vezeték nélküli fogadóegység az eredeti méret tizedére, a tekercs vastagsága pedig harmadára csökkent. Ilyen módon a legfontosabb elemek tized annyiba kerülnek, mint tíz évvel ezelőtt.

 

A Samsung hosszú utat tett meg a töltési idő tekintetében is. Két-három évvel ezelőtt a hagyományos töltési módszerek hatékonyságának csupán 20-30 százalékát érte el a vezeték nélküli töltés. Azóta azonban a Samsung megkétszerezte a töltés sebességét.

 

2015 – a mérföldkő

 

Tavaly mutatták be azokat az alkatrészeket, amelyek egy chipen több szabványt is támogatnak. Figyelembe véve azt, hogy az új komponensek integrálása és bevezetése a piacra általában 6-12 hónapot vesz igénybe, előreláthatólag számos ilyen termék már idén elérhető lesz.

 

A vezeték nélküli töltési technológiák ökoszisztémája meglehetősen gyorsan fejlődik. Ehhez még az is hozzájárul, hogy az IT cégek mellett a legkülönbözőbb iparágak, mint például a szórakoztató elektronika, a félvezetőgyártás, a mobilszolgáltatók, az autóipar, a bútor- és szoftvergyártás vezető márkái is egyesítették erejüket, és szoros együttműködésben dolgoznak a további fejlesztéseken.

 

2015 minden bizonnyal mérföldkő lesz a vezeték nélküli töltési technológiák elterjedésében, hiszen egyre több nyilvános helyen találkozhatunk majd ilyen töltőállomásokkal. A Samsung minden erővel azért fog küzdeni, hogy olyan lenyűgöző okostelefonokat tegyen mindenki számára elérhetővé, amelyek vezeték nélkül is tölthetőek, így népszerűsítve az új technológiát. A soron következő Samsung Galaxy okostelefonok egy olyan vezetékektől mentes világba kalauzolják a felhasználókat, amelybe eddig még nem jártak.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Allianz: 9 trend a Covid–19 utáni légi közlekedésben

A Covid–19-et követő válság miatti hirtelen leállás súlyosan érintette a légi közlekedési szektort. 2020 áprilisában a világ kereskedelmi flottáinak kétharmada tétlenül a parkolt az aszfalton, miközben az utasforgalom 90 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A légi közlekedési ágazat most lassan felépül a belföldi utazásoknak köszönhetően, egyre több repülőgép tér vissza az égboltra.

2021. július 28. 14:17

Mobil munkapaddá váltak a robotok egy olaszországi üzemben

A DeWalt Industrial Tools perugiai üzemében (Olaszország) a márka két legnagyobb családjának termékeit gyártják: elektromos favágó szerszámokat és bontókalapácsokat.  Ez utóbbi sorozat esetében a vállalat úgy döntött, hogy két MiR200 autonóm mobil robotot (AMR-t) telepít, hogy gyártósorukat valódi összeszerelő-részleggé alakítsák, amelyeket mobil munkaállomással is kiegészítettek.

2021. július 28. 12:39

IT területen gyorsan kapnak magasabb pozíciót és fizetést a karrierváltók

Legtöbben a kiégés előtt állnak az eredeti szakmájukban, amikor az IT szektor felé fordulnak, derül ki a Green Fox Academy végzett hallgatói között folytatott felméréséből.  Az alumni kutatás azt is megerősítette, hogy a bootcampet sikeresen elvégző hallgatók nagy része az IT szakmában eltöltött második év után már középszintű pozícióban dolgozik, a senior beosztás eléréséhez pedig 3-5 év tapasztalat szükséges. Ezzel együtt a havi jövedelem is dinamikusan nő, és a harmadik évben átlépi a nettó félmillió forintos határt.

2021. július 28. 09:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53