A Check Point kutatói felfedték a ’cerber’ komplex Cyber zsaroló rendszerét

forrás: Prím Online, 2016. augusztus 29. 10:18

A világ egyik legnagyobb, működő zsaroló kampányát vizsgáló kutatás eredményei lehetővé tették olyan dekódoló kulcsok létrehozását, melyekkel az áldozatok visszaszerezhetik fertőzött számítógépeik felett a kontrollt anélkül, hogy váltságdíjat kellene fizetniük a cyber bűnözőknek.

A Check Point Software Technologies Ltd. a világ egyik legnagyobb aktív zsaroló programjával (ransomware-as-a-service), a Cerberrel kapcsolatos, új kutatási eredményeket mutatott be. A jelentés elsőként nyújt betekintést a komplex cyber kampány színfalai mögé, és nem csupán felhívja a figyelmet az egyre növekvő ransomware-as-a-service iparágra, hanem megmutatja azon módszert, mellyel a kutatók segítséget nyújtanak a magánszemélyeknek és az üzleti szférának a titkosított file-jaikhoz való hozzáférésben, anélkül, hogy fizetniük kellene a cyber bűnözők egyre növekvő zsarolásaiért.

 

A Check Point fenyegetésekkel kapcsolatos információszerzésre és kutatásokra specializálódott csapata, az IntSights Cyber Intelligence-szel mint kutatópartnerrel együttműködésben állította össze azt a 60 oldalas dokumentumot, mely új részleteket és elemzést ad a Cerber technikai és üzleti működése kapcsán:

  • A Cerber jóval nagyobb arányban fertőz és jelentősebb profitot termel, mint a többi zsaroló program. Jelenleg több, mint 160 aktív kampányt futtat világszerte, melyből az éves bevétel előreláthatólag mintegy 2,3 millió amerikai dollár lesz. Minden egyes nap átlagosan nyolc új kampány indul; csak júliusban a kutatás körülbelül 150.000 fertőzött áldozatot talált 201 különböző országban és területen.
  • A Cerber jutalékos alapon működő rendszerének tagjai sikeres pénzmosókká váltak. A Cerber úgy nevezett Bitcoin valutát használ a nyomon követés elkerülése végett, és egyedi pénztárcát hoz létre, ahova az áldozataitól beérkezik a váltságdíj. A zsarolásra való reakciót és fizetést (általában egy Bitcoin, ami jelenleg 590 amerikai dollárt ér) követően az áldozat megkapja a dekódoló kulcsot. A Bitcoint a rosszindulatú program fejlesztője egy erre kialakított szolgáltatáson keresztül kapja meg, amely több tízezernyi Bitcoin pénztárcát tartalmaz, így majdhogynem lehetetlen egyenként nyomon követni őket. A folyamat végén a fejlesztő megkapja a pénzt, a szolgáltatás pedig a jutalékát.
  • A Cerber kitárja az ajtót a jövő hackerei számára. A Cerber lehetőséget ad technikai háttérrel nem rendelkező személyeknek és csoportoknak, hogy részesedjenek a jelentős profitot termelő üzletből, és független kampányokat futtassanak az erre a célra kialakított vezérlőszerverek, valamint egy könnyen kezelhető, 12 nyelven elérhető webes felület használatával.

 

A Check Point és az IntSight 2016 júniusa óta dolgozik a Cerber által fejlesztett komplex rendszer és a globális disztribúciós infrastruktúra átfogó térképén. A kutatóknak sikerült újragenerálniuk korábban valóban létező pénztárcákat, így a csapat meg tudta figyelni a tranzakciókat, lehetővé téve mind a rosszindulatú programok bevételeinek, mind magának a pénzmozgásnak a nyomon követését. Mi több, ezen információk adták az alapját egy dekódoló kulcs létrehozásának, mellyel helyrehozhatóak a fertőzött rendszerek a cyber bűnőzök követeléseinek teljesítése nélkül.

 

 

„Ezen kutatás ritka lehetőséget adott a növekvő zsaroló iparág természetének és globális célpontjainak vizsgálatára,” mondta Maya Horowitz, a Check Point kutatásért és fejlesztésért felelős csoportvezetője. „A cyber támadások világa többé már nem a nemzetállami szinten működő szereplők és a saját eszközeiket létrehozni képes, műszaki szaktudással bírók felségterülete; napjainkban bárki elérheti ezen eszközöket és könnyedén működtetheti őket. Ennek eredményeként, rendkívüli mértékben nő ez az iparág: mindannyiunknak meg kellene tennie a szükséges óvintézkedéseket, és telepíteni a megfelelő védelmi rendszereket.”

 

A kutatás további eredményei, a teljes ‘CerberRing: An In-Depth Exposé on Cerber Ransomware-as-a-Service’ anyag megtekinthető: http://www.checkpoint.com/resources/cerberring/

A Cerber-alapú, rosszindulatú programmal fertőzött file-okhoz a dekódoló kulcs is elérhető: http://cerberdecrypt.com.

A Check Point fenyegetésekkel kapcsolatos információszerzésre és kutatásokra specializálódott csapata rendszeresen nyomoz támadásokkal, sérülékenységekkel és adatszivárgásokkal kapcsolatban, illetve fejleszt védelmi megoldásokat a Check Point ügyfeleinek védelme érdekében. A Check Point további kutatási eredményeivel kapcsolatos információkat ezen a linken talál: http://www.checkpoint.com/threatcloud-central/.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09