A magyar lányok Európában a 6. legjobbként végeztek a matematikai olimpián

forrás: Prím Online, 2018. április 24. 09:59

Egyéniben ezüst és bronzérmekkel tértek haza a fiatalok a megmérettetésről, csapatban pedig az európai országok között a hatodik legjobb eredmény lett a magyaroké.

Az Európai Lányok Matematikai Olimpiája, vagyis az EGMO csupán nevében „európai”, ugyanis számos Európán kívüli ország is részt vett a versenyen. A legjobbak egyéni eredményeik alapján arany-, ezüst- vagy bronzérmet nyerhetnek, míg az összesített pontszám alapján az országok is versengenek egymással.  A verseny helyszínét minden évben más ország biztosítja, idén április 9-én Firenzébe utaztak a lányok, hogy 2 versenynapon 3-3 feladatot oldjanak meg. Az 52 résztvevő ország bővebb mezőnyében az előkelő 7. helyet szerezte meg a Kocsis Anett, Vankó Miléna, Kerekes Anna és Janzer Orsolya Lili gimnazisták által alkotott magyar csapat, amely az európai országok összesített pontversenyében hatodik lett. Kocsis Anett és Vankó Miléna egyéniben bronzérmesek lettek, míg Kerekes Anna és Janzer Orsolya Lili ezüstérmet nyertek - minden versenyző csupán egy vagy két ponttal maradva le a fényesebb (ezüst- ill. arany-) éremről. A lányok a Morgan Stanley budapesti irodájának és a Bolyai Matematikai Társulat támogatásával készülhettek és vehettek részt a versenyen.  (Részletes eredmények itt.)

 

 

„Az EGMO az egyik legnevesebb középiskolai matematikai verseny, melynek célja, hogy megerősítse a matematikában tehetséges lányokat képességeik kibontakoztatásában. Nagy büszkeség számunkra, hogy ilyen kiválóan szerepeltek a lányok az olimpián. A gratuláció és az elismerés jár a diákoknak és az őket felkészítő tanároknak is. Fontos számunkra, hogy támogassuk a tehetséges fiatalokat és ösztönözzük őket arra, hogy egyre többen mélyüljenek el a matematika, az informatika és a társ-tudományágakban.” – mondta Molnár-Sáska Gábor, a Morgan Stanley kockázatelemzési osztályának kvantitatív részlegének vezetője. A szakember hozzátette, hogy a vállalat elkötelezett a tehetséggondozás mellett, ennek jegyében az idén indulhatott el „Smartiz” program, melyben a matematika iránt érdeklődő középiskolás lányok délutáni foglalkozásokon ismerkedhetnek meg az informatika alapjaival. A Morgan Stanley jelenleg öt gimnáziummal együttműködve szervez délutáni tudásbővítő szakköröket immár hatodik éve. A foglalkozások keretében a Morgan Stanley által felkért egyetemisták tanítják programozni játékos keretek között a diákokat. A vállalat büszke rá, hogy az elmúlt több mint 10 éves hazai története során, az ezekben a programokban résztvevő diákok közül vannak, akik ma már a cégnél dolgoznak. „A Morgan Stanley budapesti irodájában dolgozó kollégáink közel fele informatikával - főként a bank működéséhez szükséges infrastruktúra- és alkalmazásfejlesztéssel - foglalkozik, de jelentős a pénzügyi-, kockázatelemző, matematikai modellező elemző csapat létszáma is. Ezen területeken pedig számos pozícióban a matematika az egyik legfontosabb alapkészség.” – összegezte.

 

A felkészítésben is résztvevő csapatvezetők, Fekete Panna és Nagy Zoltán Lóránt elmondták: „A versenyzők több éves lelkiismeretes, elkötelezett munkája és tehetsége hozta meg a sikert; amiben osztoznak szüleik, iskolai felkészítőik és az őket támogató tehetséggondozó táboroztatók is. Reméljük, hogy verseny fő üzenete minél többekhez elér: a kapott talentumaidat azok kiteljesítéséért kaptad, és messzire juthatsz vele, ha hiszel benne – túllépve elvárásokon és sztereotípiákon. Fantasztikus élménye volt a verseny, miközben megtapasztalhatták, azt is, hogy milyen csapatban dolgozni. Mindez alkalmat adott rá, hogy a lányok megértsék azt, milyen erőt jelent a társak támogatása mind szakmai, mind személyes szinten.”

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09