Jön a céges e-aláírások kora?

forrás: Prím Online, 2018. május 28. 17:43

A szakemberek szerint részint az új uniós rendeletek – GDPR, eIDAS, PSD2 –, részint a technológia fejlődése és a szolgáltatás egyre egyszerűbb, kényelmesebb használata hozhatják el az e-aláírások terén az igazi áttörést. 

Az új és egyre szigorúbb jogszabályoknak lényegesen nehezebb megfelelni a papíralapon kezelt dokumentumokkal, így várhatóan egyre több vállalat ismeri fel, érdemes digitalizálni a folyamatokat. Ebben pedig kulcsszerepe lesz annak, hogy egy vállalat vezetője, dolgozói és akár ügyfelei is képesek legyenek kényelmesen és egyszerűen elektronikusan aláírni dokumentumokat egy laptop, okostelefon vagy tablet segítségével.

 

E-mail-fiók, bankszámla, jogosítvány, e-aláírás

„Szinte mindegy, hogy egy panzióról, ügyvédi irodáról, közepes vagy nagyvállalatról, esetleg pénzintézetről beszélünk, a céges adatok ma már döntően a digitális térben, informatikai rendszerekben keletkeznek, ahol a hitelességet és a joghatást legkönnyebb elektronikus aláírással biztosítani. A legtöbb dokumentum kinyomtatására pusztán azért van szükség, hogy a cégvezető tollal, papíron aláírja, hitelesítse azt, miközben az elektronikus aláírásra épülő üzleti folyamatok mindezt feleslegessé teszik.” – mondta el Somkuti András a Docler Csoport elnöke, az e-aláírás-specialista NETLOCK Kft. ügyvezetője. „A technológia rohamosan fejlődik. Ma már bármelyik vállalat vezetője igényelhet e-aláíró tanúsítványt akár az interneten keresztül is, személyes megjelenés nélkül. A szolgáltatás segítségével bárhol, bármikor, egy okostelefonnal is aláírhatóak digitális dokumentumok. Mi úgy látjuk, az, hogy egy cégvezető vagy akár egy magánszemély rendelkezik e-aláíró tanúsítvánnyal a következő években olyan természetes lehet, mint az, hogy van e-mail-fiókunk, bankszámlánk vagy jogosítványunk. Mindez nem luxus, sokkal inkább döntés kérdése.” – tette hozzá a szakember, rámutatva, hogy már havi néhány ezer forintos előfizetési díjért igényelhető okostelefonos üzleti e-aláírás alapcsomag.

 

Globálisan évi 30-50%-os piacbővülést jósolnak

Nemzetközi kutatások szerint az e-aláírások globális piaca 2022-ig évente 30-50%-kal is bővülhet. Az olyan tényezők, mint a csalások kiküszöbölése, a technológiai fejlődés által kínált rugalmasság, kényelem és hatékonyságnövelés, valamint a fokozott adatintegritás és az átláthatóság iránti egyre növekvő igény generálják a piac növekedését. Az e-aláírás használatában Észak-Amerika jár az élen, de az Unióban is egyre nagyobb szerephez jut a technológia, miközben Kínában és Indiában is gyorsan terjed a megoldás.

 

Magyarország: lemaradunk vagy lépést tartunk?

“Sokakat eddig éppen az tartott vissza attól, hogy az e-aláírás felé forduljanak, hogy a technológia használata viszonylag körülményes volt. A számítógéphez csatlakoztatott chipkártyaolvasóra, tanúsítványhordozó kártyára és speciális szoftverre volt szükség ahhoz, hogy elektronikusan aláírjunk egy dokumentumot. Az új generációs, platformfüggetlen megoldás, mint a NETLOCK SIGN, éppen ezen a téren hozza legnagyobb változást. A szolgáltatás webes felületen bárhol, bármikor elérhető, és lehetővé teszi, hogy a felhasználó akár tömegesen aláírjon dokumentumokat a felhőben működő, biztonságos és kényelmesen használható rendszerben.” – mondta el Somkuti András.

 

E-számlák, e-szerződések, HR e-nyomtatványok, e-megrendelések

Magyarországon az e-aláírások terjedésének elindulásában komoly szerepe volt, hogy 2008 óta a cégbírósági eljárásokat kizárólag elektronikus aláírással ellátott dokumentumokkal lehet intézni. Az elmúlt 10 évben nem csak a jogi, de számos egyéb üzleti területen is teret nyert a technológia. E-számlázás, bizonylatok és dokumentumok tömeges hiteles archiválásához, szerződések, megrendelések hitelesítéséhez használják a megoldást, de munkaügyi folyamatok dokumentumainak – például az M30-as jövedelemigazoló nyomtatványok – aláírása is sok esetben már elektronikusan történik. “Számos vállalat a vezetői aláírást igénylő belső adminisztratív folyamatokban használja a technológiát, de egyre több az olyan terület – például a pénzintézeteknél –, ahol már az ügyfelekkel való kommunikációban is az e-aláírásra építenek, lehetővé téve, hogy a banki ügyfélnek ne kelljen bemennie a fiókba, vagy az aláírandó dokumentumokat ne kelljen kinyomtatni. “ – összegezte a szakember, aki úgy látja, az e-aláírás terjedésében rejlő lehetőségek radikálisan alakíthatják át a vállalaton belüli, valamint a vállalat és ügyfelei, partnerei között zajló információcserét, üzleti folyamatokat.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05