Az online gyógyszertáraké a jövő? Trendek, kilátások a virtuális gyógyszerpiacon

forrás: Prím Online, 2020. május 15. 08:16

Ahogyan a világon egyre növekvő számú ember jut okostelefonhoz, táblagéphez és internet kapcsolathoz, úgy növekszik évről évre a globális e-kereskedelem mérete is. 

A hagyományos bolti bevásárlást egyre inkább felváltja az „online-shopping”, melynek lényege, hogy a kényelmes karosszékből vagy éppen a kanapénkon fekve tudjuk nézegetni egy online üzlet kínálatát, összehasonlító oldalak segítségével versenyeztetni tudjuk az árakat, és néhány gombnyomással házhoz tudjuk rendelni a pizzát, a cipőt vagy éppen a takarítónő szolgáltatását. Mindezek után ne csodálkozzunk azon, hogy ahogyan házhoz jön az élelmiszer, az elektronikai cikk vagy épp a ruházat, ma már a gyógyszertárba sem kell feltétlenül elmennünk ahhoz, hogy kiváltsuk a gyógyszereinket, megvegyük a vitaminokat és egyéb egészségügyi étrend kiegészítőket. Ma már a gyógyszertárak is on-line hódítanak!

 

A globális online kereskedelem növekedése

 

Ábra: A globális e-kereskedelem növekedése (adatok Mrd USD, forrás: statista.com)

 

Ahogyan az a statista.com grafikai adatsorán is látható folyamatos és egyenletes növekedés jellemzi a globális internetes kereskedelmet, amelynek ha egy 10 éves (2014-2023 előrejelzés) időszakát vizsgáljuk, akkor nagyságrendileg megötszöröződik (1336 milliárd dollárról 6542 milliárd dollárra) az a forgalom, melyet online költünk el. Ha mindehhez az előrejelzéshez hozzávesszük még azt is, hogy a koronavírus miatt kialakult különleges helyzetben nagyon sokan a világon otthonról dolgoznak és nem hagyják el lakásukat, akkor viszonylag nagy biztonsággal jelenthetjük ki, hogy ennek következményeképpen 2020-ban az online vásárlások - a korábbi várakozásokhoz képest is - jelentősebb növekményt fognak felmutatni. 

 

Elég ha rápillantunk a tőzsdei árfolyamokra, melyek kellően tükrözik vissza a világ gazdaságában zajló folyamatokat, láthatjuk, hogy pl. a piacvezető Amazon internetes áruház tőzsdei árfolyama - ellenére a vírus okozta tőzsdepániknak - csak idén eddig 24%-ot erősödött, míg az amerikai tőzsdeindex, az S&P500 14%-ot veszített értékéből. Az internetes áruházak egyelőre nyerteseinek látszanak a kialakult vírushelyzetnek, nagyobb forgalmat bonyolítanak le és vélhetően nagyobb nyereséget is fognak ezzel elérni.

 

forrás: Yahoo Finace

 

Gyógyszertárak online - a piac globális mérete

 

A Grand View Research adatai szerint a globális e-gyógyszerpiac mérete 2016-ban átlépte a 33 milliárd USD-t, és a várakozások szerint 15% körüli éves növekedést feltételezve 2027-re megközelítheti a 200 milliárd USD-t. A növekedés motorjai elsősorban a növekvő technológiai lefedettség (okostelefonok és internet penetráció növekedése), a társadalmak elöregedése valamint az a tény, hogy az e-kereskedelemmel kapcsolatos társadalmi tudatosság és bizalom is növekszik.

 

Olcsóbb árak - fontos hajtóerő

 

És ne feledkezzünk meg az egyik talán legfontosabb előnyéről az internetes vásárlásoknak: mivel számos weboldal kifejezetten az árak összehasonlítására jött létre, így könnyen összevethetjük az egyik internetes gyógyszertár árát egy másik versenytársáéval és eldönthetjük azt, hogy melyik webshopból rendeljük meg a kívánt egészségügyi terméket. Érdemes a megrendelés előtt tájékozódni a kiszállítási árakról is, mert gyakran előfordul, hogy bár az egyik kereskedőnél lévő drágább terméket mégis érdemesebb megrendelni, mert alacsonyabb szállítási költséggel dolgoznak, vagy ingyenesen is kiküldik címünkre a megrendelt árut. Számoljunk mielőtt rendelünk! 

 

Online gyógyszertárak hazánkban

 

Hazánkban is fellendülőben van az online gyógyszerkereskedelem, és az elmúlt években egyre több gyógyszereket, vitaminokat, gyógyászati segédeszközöket vagy egyéb egészségügyi kiegészítőket árusító patikával, drogériával találkozhatunk az interneten. Ha a Google keresőjét használjuk, és beírjuk a keresett gyógyszer nevét, akkor leggyakoribb találatként a Házipatika.hu oldalt ajánlja a keresőmotor. A Házipatika impresszumát megnézve megtudhatjuk, hogy a legnépszerűbb magyar nyelvű internetes egészség oldal a Centrál Médiacsoport tagja, mely kiadóvállalat számos nagy hazai internetes újság (nlcafe, 24.hu, Hírstart.hu, Cafeblog.hu stb.) tulajdonjogait gyakorolja. Az oldalon leadott gyógyszerek megrendelésekor - sokan talán észre sem veszik - egy másik oldalra navigálnak el, és a BENU gyógyszertárak online áruházába adhatják le megrendelésüket. A cbcibdol.hu oldalon európai kenderből készült termékeket találunk, melyek a CBD olaj hatóanyagára épülve fejtik ki gyógyhatásukat. Egyre népszerűbbek továbbá azok az internetes oldalak is, melyek a szemünk egészségét szolgálják ki azzal, hogy szemüveget, kontaktlencsét és hozzá tartozó folyadékot és egyéb szemészeti kiegészítőket kínálnak. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

AOC GAMING G3 sorozatú monitorok 165 Hz frissítéssel és 1000R görbülettel

Az AOC az AGON by AOC ernyőmárkával újramárkázta teljes gaming szegmensét. Az AGON by AOC az AOC portfóliójának összes, játékkal kapcsolatos termékét magába foglalja, a gaming monitoroktól kezdve a gaming fejhallgatókon, mechanikus billentyűzeteken át a gaming egerekig és egéralátétekig - minden játékos számára, három különböző szinten.

2021. július 29. 11:21

Így látják a pályakezdő mérnököket a hazai nagyvállalatok

Nyitott szemlélet, határozottság, magas szintű informatikai tudás. Ezek a legjellemzőbb erősségei a most pályára lépő mérnök generációnak az Együtt a Jövő Mérnökei Szövetség (EJMSZ) és a Tech People közös, 2021. májusában készült kutatása szerint. Magyarország 75 legmeghatározóbb, száz főnél több műszaki szakembert foglalkoztató gyártó- és termelővállalat felsővezetőinek személyes megkérdezésén alapuló felmérés viszont arra is rámutat velük kapcsolatban, hogy a munkába álló fiatalok felületes műszaki tudása, a proaktivitásuk hiánya és a tapasztalatlanságuk még mindig jelentős plusz terhet, képzési kötelezettséget ró az őket alkalmazó vállalatokra.

2021. július 29. 10:04

Már játszani is lehet a Huawei legújabb okosóráján

A Huawei Watch 3 széria az első okosóra-család a piacon, amelynek számlapja képes háttérként dinamikus képeket, rövid videókat, vagy akár játékot is megjeleníteni. Az órába épített innovatív technológiának köszönhetően a felhasználók nemcsak játszhatnak az okosórájukon, hanem a különféle animációkkal csillagászati felfedezéseket tehetnek, sőt a Hold felszínét és fázisait is nyomon követhetik. 

2021. július 28. 18:11

A Sony bemutatja az új cserélhető objektíves vlog kameráját

A Sony bejelentette az Alpha-sorozat első cserélhető objektíves vlogger kameráját, az új ZV-E10-et. A kezdetektől fogva vlogolásra és vloggerek számára tervezett kamera ötvözi a Sony fejlett képalkotó technológiáját a széleskörű kezelhetőséggel és a kifejezetten videósok számára optimalizált egyedi funkciókkal.

2021. július 28. 16:29

Allianz: 9 trend a Covid–19 utáni légi közlekedésben

A Covid–19-et követő válság miatti hirtelen leállás súlyosan érintette a légi közlekedési szektort. 2020 áprilisában a világ kereskedelmi flottáinak kétharmada tétlenül a parkolt az aszfalton, miközben az utasforgalom 90 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A légi közlekedési ágazat most lassan felépül a belföldi utazásoknak köszönhetően, egyre több repülőgép tér vissza az égboltra.

2021. július 28. 14:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53