Fujitsu: A digitális átalakulás egyértelmű értéket teremt a pénzügyi piacon

forrás: Prím Online, 2021. április 15. 11:10

A pénzügyi szektorban nem csupán divatos kifejezés a digitális átalakulás – gyakorlati megvalósítása már jelenleg is komoly bevételnövekedést, hatékonyabb internetbiztonságot és ügyfélkapcsolatokat, valamint célirányos, fenntartható üzleti kezdeményezéseket eredményez számos pénzügyi szolgáltató számára. Ezek a Fujitsu ma közzétett új kutatásának fő megállapításai. 

A banki és biztosítási ágazat felsővezetőinek körében végzett globális felmérésben* a Fujitsu egyértelmű bizonyítékot talált a digitális átalakulás értékteremtő szerepére. Az átalakulási kezdeményezések a válaszadók 85%-a szerint növelték az árbevételt, 84% szerint pedig a kockázatok és a biztonság terén is javulást hoztak. A túlnyomó többség szerint a digitális átalakulás az ügyfélkapcsolatok megerősödéséhez (83%) és a bizalomépítéshez (83%) is hozzájárult, támogatta az új ökoszisztémák működését (82%) és célirányos, fenntartható üzleti szemléletet eredményezett (82%).

 

Figyelembe véve, hogy a pénzügyi szolgáltatószervezeteknek nagyobb tapasztalatuk van a változási programok lebonyolításában, mint más szektorok szereplőinek, a digitális átalakulás erős támogatottsága még meggyőzőbb. A bankok és a biztosítótársaságok átalakulása már tíz éve zajlik: az üzleti transzformációs és támogató technológiáknak köszönhetően új digitális megoldások jelentek meg, elterjedt a többcsatornás működés, és radikálisan megújult a dolgozói és ügyfélélmény. A felmérésből kiderült, hogy a vállalatok többsége érett IT-stratégiával és megvalósított projektekkel rendelkezik a főbb területeken. A válaszadók több mint 80%-a fejlett megoldásokat használ az internetbiztonság (86%), az általános digitális átalakulási kezdeményezések (84%), a privát felhő (83%) és a munkahelyi innováció (83%) területén.

 

 

A komplexitás a legnagyobb kihívás 

A nyilvánvaló érettség ellenére az iparág most új kihívásokkal szembesül nem csupán a világjárvány, hanem az új technológiák, a „digitális bennszülötteknek” számító új réspiaci szereplők és a technológiailag fejlett hagyományos versenytársak által generált rendkívüli verseny miatt is. Ugyanakkor az erősödő biztonsági fenyegetések, az állandóan változó hatósági megfelelési követelmények tovább fokozzák a komplexitást és növelik a kihívások számát. A kutatás szerint összességében véve a megvalósítás komplexitása jelenti a legnagyobb nehézséget a digitális átalakulás során – a válaszadók több mint háromnegyede (76%) mérsékelt vagy extrém kihívásként határozta meg.

 

„A bankok és biztosítótársaságok számára kritikus időszakban születtek meg a fenti felismerések, hiszen ezek a cégek épp jelenleg vizsgálják felül szükségleteiket és prioritásaikat a következő átalakulási hullám fényében – elsősorban a rendkívül éles versenyben való helytálláshoz szükséges munkahelyi átalakulási igényekre reagálva. A kutatásban részt vevő vezetők tisztában vannak vele, hogy a megvalósítás komplexitása az elsődleges kihívás, és emiatt feltétlenül jól kell partnert választaniuk a jövőre nézve. A siker szempontjából minden eddiginél fontosabb, hogy a partner képes legyen kezelni a műszaki komplexitást és a kulturális jellegzetességeket a kibővített ökoszisztémában végrehajtott változtatások során” – nyilatkozta Wilhelm Petersmann, a Fujitsu pénzügyi szolgáltatási szektorért felelős közép-európai vezetője, a Fujitsu Switzerland és a Fujitsu Austria ügyvezető igazgatója.

 

_______________

*  A DataDriven független tanácsadó és piackutató cég több mint 550 IKT-felsővezetőt kérdezett ki a világ különböző országaiban – köztük 158-at a pénzügyi szolgáltatási, banki és biztosítási szektorból – a digitális átalakulással és általában véve az IT-vel kapcsolatos attitűdjéről, terveiről, szándékairól, valamint a tapasztalt kihívásokról és kockázatokról. 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezek a legnépszerűbb autómárkák

A Picodi.com kutatócsoportja megvizsgálta mely autómárkák iránt érdeklődnek a legjobban az internet-felhasználók Európában.

2021. május 16. 16:11

A digitalizáció hozza helyzetbe a hazai vállalkozásokat

A Vodafone Group megbízásából átfogó tanulmány készült az EU tagországok gazdaságának és társadalmának digitális fejlettségéről. Az eredmények rámutattak: a digitális fejlettség jelentős nemzetgazdasági befolyással bír. A hazai szolgáltatóknak is köszönhetően Magyarország digitális infrastruktúrája Európa élmezőnyéhez tartozik, a vállalkozásoknak azonban csak egy kis része használja ki a digitalizáció nyújtotta előnyöket. Ennek apropóján a Vodafone összegyűjtötte, mely területeken javulhat a hazai vállalkozások hatékonysága és versenyképessége, valamint hol válhatnak eredményesebbé az online tér adta lehetőségek kiaknázásában.

2021. május 16. 13:28

Jól vizsgáztak eddig a pandémia alatt a magyar IT vezetők

A koronavírus-járvány szélsőséges terhelés alá helyezte a hazai vállalatok informatikai részlegeit, hiszen a home office, a digitális munkavégzés és kapcsolattartás, a szolgáltatások és az ügyfélmenedzsment online térbe költözése miatt az IT-t kiemelten érintette ez az időszak. Szárnyra kapott a digitális transzformáció: a cégek sokkal nagyobb figyelmet fordítottak a felhő alapú technológiákra, az adatmenedzsmentre, az agilis szemlélet pedig a szervezetek egészét áthatotta - az informatika a túlélés és a siker kulcsa lett egyben. Hogyan készülnek a jövőre és milyen tanulságokat vontak le a pandémiából a hazai IT-vezetők? A Stylers Group erre a kérdésre kereste a választ.

2021. május 16. 10:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35