Magyarok szervezik a régió legfontosabb szoftverfejlesztői- és tech fesztiválját

forrás: Prím Online, 2021. május 4. 12:56

Többek között az Amazon, az eBay, a Google, a Microsoft és az Oracle vezető nemzetközi szakemberei világítanak rá a legfrissebb tech- és szoftverfejlesztési trendekre, illetve kihívásokra Közép-Európa legjelentősebb technológiai- és IT programozói fesztiválján. A Craft Conference rendezvényt idén először rendezik meg online, a szervezők hazánk és a régió mellett, egész Európából és az Egyesült Államokból is számítanak résztvevőkre. A konferenciához kapcsolódóan CraftHack néven innovációs versenyt is rendeznek, főként a fiatalabb korosztályt megszólítva. 

2014-es első megrendezése óta a régió legjelentősebb szoftverfejlesztési- és technológiai trendekkel foglalkozó szakmai rendezvényévé nőtte ki magát a Craft Conference. A konferenciát és egyéb kapcsolódó rendezvényeket a Prezi és az IBM Budapest Lab spinoff-ja, a CraftHub csapata szervezi. A korábbi években fizikailag is Budapesten megrendezett szakmai eseményen mintegy 2.000-2.200 magyar és nemzetközi IT szakember, főként szoftverfejlesztő szokott részt venni. 

 

A 2021. május 27. és június 4. között, a járványhelyzet miatt idén első alkalommal online megrendezett Craft Conference sikerét annak köszönheti, hogy az elsők között kínál olyan komplex szemléletű, a szoftverfejlesztés globális nagyágyúit felvonultató szakmai fórumot, mely versenyképes kihívója az öt-tízszeres áron elérhető nyugat-európai rendezvényeknek. „A Craft Conference elsőszámú célkitűzése az, hogy a fejlesztők naprakész tudást kapjanak arról, hol tart ma a szakma, mindezt olyan elismert előadóktól, akik valóban a „terepen” dolgoznak nap mint nap. Óriási utat tettünk meg az elmúlt 7 éveben: 2014-ben 900 résztvevővel, 3 színpaddal indítottunk, aztán már nem volt megállás. A COVID előtti utolsó „élő” eseményünkön közel 2.200 szakmabelivel találkozhattunk, míg legutóbbi online eseményünket a világ 31 országából követték figyelemmel” – mondja Baccifava Médea, a szervező CraftHub egyik alapítója. 

 

 

Csúcsvezetők, stratégák, fejlesztők – ropogós trendek az IT-piacról

Adrian Cockroft (Amazon), Angie Jones (Applitools), Randy Shoup (eBay), Jessica Kerr (Jessitron LLC), Scott Hanselman (Microsoft) – csak néhány elismert név a Craft konferencia sokszínű előadói gárdájából. A globális nagyvállalatok stratégiai szemléletű szakmai vezetői mellett olyan szakemberek is megosztják tudásukat, akik ma is feltűrt ingújjal gyúrják a kódokat az íróasztal mögött. Az előadások főként három témakörre épülnek: azonnal hasznosítható, kézzelfogható támpontot adnak ahhoz, hogyan tud valaki még jobb programozóvá válni; bemutatják a legfrissebb nemzetközi trendeket, technológiákat, fejlesztői eszközöket (pl. blockchain, serverless computing); illetve a hatékony vezetés és csapatépítés fogásaiba is beavatják a résztvevőket. Hogyan lehet kiemelkedően teljesítő fejlesztői csapatot irányítani a Harvard Egyetem oktatója szerint? Milyen szoftvertesztelési stratégiákat javasol egy sikeres torontói tanácsadó cég vezetője? A témák iránt mélyebben érdeklődő fejlesztők a változatos tematikájú workshopokra is megválthatják a jegyüket.

 

A Craft konferenciára a korábbi évek tapasztalatai alapján elsősorban a már néhány éves gyakorlattal rendelkező szoftverfejlesztőket várják, akik jellemzően 100-500 fős vállalkozásoktól érkeznek, de képviseltetik magukat a több mint 10 000 fős multik és a kisebb cégektől érkező szakemberek is. Az iparági sajátosságokból adódóan többnyire férfiak látogatják az eseményt, de a CraftHub a diverzitás növelését is célul tűzte ki: ingyenes részvételi lehetőséget sorsoltak ki a női jelentkezők között, az ún. “equality” belépő pedig egy férfi és női kolléga számára biztosít jelentős kedvezményt. Azért is érdemes csatlakozni a Craft közösséghez, mert az előadások anyaga a résztvevők számára az esemény után is elérhető lesz.

 

CraftHack ötletverseny: többezer eurót zsebelhetnek be a legjobbak

A konferenciához kapcsolódóan idén először egy nagyszabású hackathon-t is szerveznek: a CraftHack-re több száz fejlesztő jelentkezését várják a szervezők szerte Európából és a világ minden tájáról, a jövőben pedig a tervek szerint egyfajta hibrid, online-offline eseményként lesz állandó kísérője a Craft konferenciának. A hackathon kihívásai a CraftHub rendezvényeinek tematikájához kapcsolódik majd, a kész projekteket bemutató 2 perces videó, valamint a forráskód leadására pedig két napjuk lesz a fejlesztőknek. Az egyes kihívások bajnokai 500 eurót vihetnek haza, a hackathon nagydíjának győztese pedig 2500 euróval gazdagodik, de a közönség is kiválaszthatja az általa legjobbnak ítélt csapatot az esemény online felületén. A résztvevők tehát bemutatkozhatnak a nagyvállalati szakemberekből álló zsűrinek, illetve megmutathatják tehetségüket olyan együttműködő partnereknek is, akik az általuk érdekesnek vélt, kiválasztott projekteknek saját inkubációs programjaikon belül nyújtanak majd támogatást és mentorálást.

A Craft Conference gyémánt fokozatú szponzora az Evosoft, amely nem csak anyagilag és szakmailag támogatja az eseményt, de a rendezvényre épített stúdiónak is helyet ad újonnan megnyitott székházában. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05