Az egyedülállók negyede még igazán hisz a nagy Ő-ben!

forrás: Prím Online, 2021. május 17. 13:27

Napjainkra nem csak a párkeresési szokásaink változtak meg, de a leendő partnerrel szembeni elvárásaink is jelentősen átalakultak. Az egyedülállók néha reményvesztett próbálkozásnak élhetik meg, ha a lehetőségek tárházában nem találják meg a saját elvárásaik teljesülését. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy vajon a társkeresők mennyire vannak tisztában a vágyaik realitásával? A Randivonal társkereső oldal Rövid Irén szociológussal végzett kutatást, 1200 résztvevő segítségével, hogy kiderüljön: vajon milyen az ideális társ, létezik-e az igazi, avagy a bizonyos nagy Ő? 

 

A koronavírus járvány felértékelte az online ismerkedést

A jelenlegi járványügyi helyzet több egyedülállót is motivált, hogy belevágjon az online társkeresésbe, ám mégsem ez a legfőbb oka, hogy a kutatásban résztvevők a Randivonalon keresik párjukat. 10-ből 4 társkereső szerint nincsenek számára érdekes, potenciális jelöltek a közvetlen környezetében, és csak az ötöde gondolja úgy, hogy a koronavírus járvány megfékezése érdekében hozott óvintézkedések miatt nem tud máshol ismerkedni. Míg a nők közül a lehetséges partnerek hiánya és a koronavírus-járvány miatt arányaiban többen döntöttek az online párkeresés mellett, addig a férfiak körében különösen magas volt azoknak az aránya, akik szerint a sok regisztrált tagnak köszönhetően közelebb kerülhetnek a hőn áhított boldog párkapcsolathoz.

 

 

A szerelem jelentősége az ideális társ kiválasztásában

A kutatás során megkértük a résztvevőket, hogy osztályozzák a leendő partnerrel szembeni legfontosabb elvárásaikat 1-5-ig skálán. 

 

Szinte mindenki egy megbízható, nyitott, intelligens társról álmodozik, akivel megélheti az igazi szerelmet, de ez különösen a 45 év alattiaknak fontos – hangsúlyozza Simon Bernadett, a Randivonal marketingigazgatója. A fiatalabb korosztálynak a felsőfokú végzettséggel rendelkezés, míg az idősebbeknek - érthetően - a közös gyermekvállalás lehetősége került a legkevésbé fontos elvárások közé. Ez utóbbi korcsoportba tartozó párkeresők többsége korábban már élt házasságban, és most talán a következő nagy Ő-t keresi – magyarázza Rövid Irén. Érdekesség, hogy a szerelmet tényleg nem lehet pénzben mérni, hiszen mindkét korosztály számára jelentéktelen, hogy leendő társa többet keressen nála.

 

Bár mindkét nem tagjai a megbízhatóságot helyezték az első helyre, mégis valamelyest mást jelent az ideális társ a férfiak és a nők számára, főleg, ha az életkort is figyelembe vesszük. Meglepő fordulat, hogy a fiatalabb korosztálynál a szerelem iránti vágy a férfiaknál a második helyen végzett, de a nőknél csak a negyedik legfontosabb szempont. Összességében még megállapítható, hogy az iménti elvárásokon kívül a nyitottság az új közös élményekre és a kompromisszum készség az ideális kapcsolat fontosabb jellemzője.

 

Az érzelmi alapokon kiválasztott nagy Ő misztikuma

Úgy látszik a 19. században gyökerező romantikus nézetek a 21. században is hatással vannak társkeresési szokásainkra, ugyanis a kutatásban résztvevők több mint harmada a szívére és az érzéseire hallgat párválasztás során, és mindössze 10-ből 1 társkereső dönt logikus észérvek alapján. Ha közelebbről megnézzük a konkrét elképzeléseket, az egyedülállók ötöde ragaszkodik a berögzött elvárásaihoz, és csaknem ennyien hajlamosak is eltérni a meghatározott szempontoktól az ismerkedés során. 

 

A nagy Ő utáni eszeveszett hajsza számos romantikus film, sorozat és regény megkerülhetetlen része. Minden negyedik társkereső teljes mértékig hisz abban, hogy létezik az igazi, és meg is fogja találni. Ugyanakkor minden ötödik válaszadó pedig megvan győződve arról, hogy az igazi nem létezik, hanem azzá kell válni. A férfiak és a nők között e tekintetben nincs jelentős különbség. 

 

Talán ezekből az adatokból is jól látszódik, hogy manapság mintha nehezebb lenne megtalálni a párunkat a korábbi évtizedekhez képest. A kérdőívünket kitöltők fele már több éve keresi a párját, ami adhatna okot egy pesszimistább végkicsengésre, de a kutatás alapján úgy látjuk, hogy a szerelem és az igazi társ iránti vágy kitartóan motiválja az egyedülállókat, hogy megtalálják életük párját, aki viszonozza érzéseiket.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Google ellenes GVH-eljárás: szakértői vélemény

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a Google-lel szemben, hogy megvizsgálják a keresőben dalcímekre keresés esetén megjelenő ún. dalszövegkártya alkalmazás versenyjogi legitimitását, hiszen az alkalmas arra, hogy kitakarja a keresőmotor további találatait, valamint a megváltozott keresési találati lista a Google saját szolgáltatását, a YouTube-ot is népszerűsíti.

2021. június 14. 18:50

Közzétette 2020-as fenntarthatósági jelentését a Raben Group

„Drive to Sustainability” címmel jelentette meg legújabb jelentését a Raben. Ez az eddigi legátfogóbb és legrészletesebb, a teljes cégcsoportot reprezentáló összefoglaló, amely számos mérőszám mellett több mint ezer érdekelt fél véleményét is tükrözi. A 2020-as jelentés a vállalatirányítási, környezeti, társadalmi és gazdasági hatásokra összpontosítva azt is bemutatja, hogy a cég miként járul hozzá az ENSZ globális céljaihoz.

2021. június 14. 16:55

Apák napja: négy extra hét az újdonsült apukáknak, ingyen beszélgetés és adat az ügyfeleknek

A törvényileg biztosított öt napon felül, további négy hét fizetett szabadságot biztosít a Telenor július 1-től azoknak a munkavállalóknak, akiknek partnere gyermekvállalás miatt szülési szabadságra megy. A bejelentés a vállalat azon családbarát intézkedéseinek következő állomása, amelyek a dolgozók jól-létét, a munka és a magánélet egyensúlyának megtartását célozzák. A Telenor az ügyfeleknek apák napja alkalmából ingyen beszélgetést, a magyar-francia EB-meccs idejére pedig korlátlan adatforgalmat kínál. – Videó üzenet a Telenor vezérigazgatójától.

2021. június 14. 15:20

A hamburgi Digital S-Bahn elnyerte a Német Mobilitási Díjat

Idén a hamburgi Digital S-Bahn a Német Mobilitási Díj nyertese.  A Deutsche Bahn és a Siemens Mobility Németország első teljesen automatizált vasútját helyezi üzembe. Hamburg városával együttműködve négy hamburgi S-Bahn vonat digitális vezérléssel fog utasforgalomban üzemelni az októberi ITS Kongresszus alatt. A 2018 óta fejlesztés alatt álló új technológia előnye: Több vonat közlekedhet a meglévő vasútvonalakon nagyobb megbízhatósággal és alacsonyabb energiafogyasztással.

2021. június 14. 13:41

VDE minősítést kaptak a Samsung Neo QLED televíziói

A Samsung 2021-es Neo QLED televíziói* az elsők között kapták meg az elismert minősítő intézet, a Német Elektrotechnikusok Szövetségének (VDE) Optimalizált Térhangzás tanúsítványát. 

2021. június 14. 12:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53

Rekord összeget költenek a cégek IT-ra

2021. június 7. 17:38

Kihirdették az Év Gyára verseny nyerteseit

2021. május 31. 09:54

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40