Az ABB robotjai növelik az automatizálás részarányát a napenergia-iparban

forrás: Prím Online, 2021. június 10. 09:55

Az ABB robotjai segítségével a fenntartható szolártechnológia fejlesztésével foglalkozó svéd Absolicon 6 percenként tud legyártani egy napkollektort, így technológiája költséghatékony alternatívát nyújt a hagyományos fűtéstechnológiával szemben. 

A fenntartható társadalomra való áttérés és az erőforrások megőrzése érdekében a napkollektorok gyártásának precíznek, nagy hatékonyságúnak és költséghatékonynak kell lennie. Ennek elérésére az Absolicon és az ABB kifejlesztette a világ egyetlen, teljes körű megoldását a koncentrált napkollektorok tömeggyártására az Absolicon svédországi Härnösandban lévő gyárában.   

 

Az automatizálás mértékének emelése jelentősen növelte a termelékenységet. Az Absolicon robotizált gyártósorán jelenleg az ABB két robotját alkalmazzák. Szemben a korábban alkalmazott kézi gyártási módszerekkel, amelyekkel naponta három napkollektort tudtak készíteni, a robotizált gyártósoron hat percenként készül el egy napkollektor.   

 

„Az automatizált gyártási folyamat kidolgozása nagy lökést ad a globális üzleti tevékenységünknek, mivel radikálisan csökkenti a napkollektorok árát, miközben azokat folyamatosan magas minőségi követelmények szerint tudjuk gyártani.  Az ABB robotjaival elérhető termelékenység eredményeként a napenergiát most először tudjuk árban versenyképessé tenni a hagyományos ipari fűtéssel,” – nyilatkozta Joakim Byström, az Absolicon vezérigazgatója. „Az új, automatizált gyártósorunkon hat perc szükséges egy komplett napkollektor előállításához, így a továbbra is a munkaigényes kézi gyártási folyamatra építő versenytársainkhoz képest kedvezőbb helyzetben vagyunk, mivel a gyártási folyamathoz már csak öt dolgozót és két robotot alkalmazunk, a szükséges alkatrészek számát pedig a töredékére csökkentettük.”    

 

 

Az Absolicon 20 éve foglalkozik fenntartható szolártechnológia fejlesztésével. A vállalat a kategóriájában a legjobb hatásfokot kínáló parabolikus napkollektorokat gyártja, amelyekkel hőt és maximum 160 fokra hevített gőzt lehet előállítani az ipari vállalatok és távfűtőhálózatok számára.       

 

 „Örülünk, hogy az ABB robotikai megoldásaival az Absolicon javítani tudja a gyártósorának a termelékenységét, a költséghatékonyságát és a termék minőségét, ami lehetővé teszi számukra, hogy versenyképes áron hozzanak forgalomba megújuló energetikai terméket,” – mondta Sami Atiya az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágának vezetője. „A robotikai megoldásaink, amelyek segítségével az Absoliconnál a gyártás sebességét a napi három kollektorról a hat percenként egy napkollektorra sikerült növelni, kulcsszerepet játszanak a fenntartható technológia globális elterjedésének felgyorsításában, biztosítva, hogy az Absolicon gyártási partnerei képesek legyenek magas minőségi követelményeknek megfelelő napkollektorokat gyártani világszerte.”    

 

„A célunk az, hogy lehetővé tegyük a napkollektorok költséghatékony tömeggyártását az egész világon, és közvetlenül a napsugárzásból állítsunk elő hőenergiát,” – tette hozzá Byström. „Az ABB-vel az automatizált gyártási folyamat kidolgozására irányuló közös munkánk kulcstényezőnek számít a távoli célkitűzésünk elérésében, egyben az ABB globális szervizhálózata nagyon értékes erőforrást jelent majd az új ügyfeleink számára, ahogy világszerte bevezetjük a piacra az automatizált gyártósorunkat.”   

 

A projekt következő fázisában komplett robotizált gyártósorokat szállítanak a világszerte működő gyártópartnereknek. Az ABB és az Absolicon abban is megállapodott, hogy a jövőben együttműködnek a robotizált gyártósor fejlesztése, globális értékesítése és piaci bevezetése terén is.   

     

Az első gyártósort már le is szállították az egyik kínai partner számára. A robotizált gyártósorok beszerzésére vonatkozó keretszerződést már több országban, különféle vállalatokkal sikerült megkötni. E szerződések szerint az ABB szállítja majd a robotokat a gyártósorokhoz.   

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05