Roland Berger: A fenntartható intelligens irodáké a jövő

forrás: Prím Online, 2021. december 18. 10:07

Bár a pandémia átrajzolta az irodapiacot is, a fenntartható okos irodák iránt továbbra is van kereslet, ez pedig nagyszerű lehetőséget kínál az irodaházak számára. A fenntartható épületek alacsonyabb üzemeltetési költséget és magasabb bevételi potenciált jelentenek és vonzzák a környezettudatos munkaerőt, így mind az üzemeltetők mind a bérlők számára hasznosak lehetnek.

 

Ahhoz, hogy egy iroda fenntartható legyen, az alábbi követelményeket kell megvizsgálnunk:

  •     Karbonsemlegesség: Az iroda minden energiafogyasztója csökkentheti karbon lábnyomát és törekedhet az energiahatékonyságra.
  •     Erőforrás-hatékonyság: Az intelligens irodatechnológia lehetővé teszi az erőforrások lehető leghatékonyabb felhasználását.
  •     Energiabarát fogyasztó: A fenntartható irodahelyiségek nem csak helyben megújuló energiát használnak, hanem az intelligens energiafogyasztás révén többletet is termelhetnek, amelyet aztán a piacon el lehet adni.
  •     Smart city integráció: A fenntartható irodamodell zökkenőmentesen integrálódik az intelligens városi megoldásokba, lehetővé téve a jobb erőforrás-gazdálkodást.

 

rolandberger.com

 

Hogyan segíthetnek az intelligens irodák a fenntarthatósági célok elérésében?

„Életciklusuk során az épületek felelősek a globális energiafogyasztás nagyjából 36 százalékáért. A fenntartható irodaterületek jelentős szerepet tölthetnek be, a fenntarthatósági célok elérésében.” – állapította meg Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere. Az intelligens irodák több módon is hozzájárulhatnak a célok eléréséhez:

  •     Megbízható információk nyújtásával: az IoT-nek köszönhetően az intelligens iroda lehetővé teszi a tevékenységek, funkciók, valamint az erőforrás-felhasználás nyomon követését. Emellett külső folyamokat is integrál, korábban elképzelhetetlen hozzáférést biztosítva olyan adatokhoz, amelyek segítik a fenntarthatósági célok megvalósításának nyomon követését.
  •     Az átláthatóság megteremtésével: a szén-dioxid-semleges irodák elterjedéséhez elengedhetetlen az erőforrás-felhasználásra és a kibocsátásra vonatkozó adatok teljes átláthatósága. Ez azt is lehetővé teszi, hogy az intelligens irodák tudatosan csökkentsék a fogyasztást és ellensúlyozzák a kibocsátást.
  •     A szén-dioxid-kompenzáció révén: mivel a CO2-kibocsátás elkerülhetetlen a modern világban, egyre fontosabbá válik annak ellentételezése. Az egyéni energiafogyasztást nyomon követő innovációk révén egy intelligens iroda képes arra ösztönözni a felhasználókat, hogy kevesebb erőforrást fogyasszanak és környezettudatosabban dolgozzanak.
  •     Az energiahatékony technológiák alkalmazásával: az intelligens irodák helyben termelnek megújuló energiát, és jól bevált tárolási megoldásokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a felesleg hatékony újraelosztását egy nagyobb hálózatba.
  •     Az épületen kívüli integráció révén: Az intelligens irodahelyiségek hozzájárulnak a szektorok összekapcsolásához azáltal, hogy a termelési és fogyasztási kapacitásokat megosztják a hálózat más épületeivel. Ez lehetővé teszi a maximális erőforrás-hatékonyságot, valamint a kiegyensúlyozottabb energiaellátást.

 

A járvány arra kényszeríti az ingatlanszolgáltatókat, hogy egyre rugalmasabbak legyenek, valamint, hogy gondolják át az irodák kialakítását, így vonzóbbá tudnak válni a visszatérő munkaerő számára. Az biztos, hogy az építőiparon belül elterjedt szén-dioxid-csökkentő intézkedések – akár a lakosság, akár a politikai döntéshozók nyomása miatt érkeznek – elkerülhetetlenek. Az ingatlanfejlesztők nagyot profitálhatnak, ha olyan megvalósítható stratégiákat dolgoznak ki, amelyek új irodaépítéseket, valamint meglévő épületek korszerűsítését célozzák. Ezzel párhuzamosan a politikai döntéshozóknak olyan szabályozásokat kell bevezetniük, amelyek felzárkóznak a már meglévő technológiai fejlődéshez. Az építőipari vívmányok és más digitális eszközök alkalmazása kulcsfontosságú tényező lesz a következő évtizedekben a szén-dioxid-semlegesség előre mozdításában.

Kulcsszavak: Roland Berger iroda

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50