KPMG-elemzés a globális kockázatitőke-piacról

forrás: Prím Online, 2022. február 21. 18:59

Az ügyletek számát és értékét tekintve is a rekordok éve volt 2021. a kockázatitőke-befektetések terén. Az egyre változatosabb piacon egyebek mellett a fintech, a zöld technológia, a kiberbiztonság és a kiszállítás területén működő vállalkozások iránt volt nagy az érdeklődés. A kockázatitőke-befektetők láthatóan előnyben részesítik a jó referenciákkal rendelkező, korábban már befektetésben részesült cégeket: globálisan az összes ügyleten belül 80 százalék közelébe emelkedett a visszatérő befektetések aránya – állapította meg a KPMG VenturePulse Q42021.

Rekordok dőltek meg az ügyletek számát és értékét tekintve 2021-ben a kockázatitőke-befektetések terén a KPMG VenturePulse riportja szerint. A kockázatitőke-befektetések éves szinten világszerte 38.644 ügylet keretében elérték a 671 milliárd dollárt, ebből Európa 9.710 ügylet során 123 milliárd dollárral részesedett. Utóbbi több mint kétszerese a megelőző év 54 milliárd dolláros értékének. Az életciklus másik végén, a kiszállítások során szintén új csúcsok születtek. 

 

2021 utolsó három hónapjában globálisan 8710 ügylet során világszerte 171,4 milliárd dollárt gyűjtöttek a kockázati tőkebefektetésekből működő vállalatok. A negyedik negyedév kockázatitőke-befektetései a gazdasági szektorok széles körébe irányultak. A fintech, az egészség- és biotechnológia, a B2B szolgáltatások, a zöld technológia, a mobilitás, a járműtechnológia, a kiberbiztonság és a kiszállítás specialistái iránt is hatalmas volt az érdeklődés.

 

 

Unikornisok a növekedés középpontjában

Az unikornis cégek, azaz az egymilliárd dollárt meghaladó értékű magántulajdonú vállalatok továbbra is jelentős részt hasítottak ki a kockázatitőke-befektetésekből. Az utolsó negyedév kiemelkedő tőkebevonásai között szerepelt a J&T Express (2,5 milliárd dollár), a Lacework (1,3 milliárd dollár), a Thrasio (1 milliárd dollár) vagy az N26 (900 millió dollár) is. A negyedik negyedévben az unikornisok száma igencsak megugrott, világszerte 126 új cég került ebbe a kategóriába. Az ilyen vállalatok születésének tanúja volt a kevésbé fejlett piacok széles köre, például Vietnam (Sky Mavis, Momo), Brazília (CargoX, Olist), Mexikó (Clara, Merama), Indonézia (Kopi Kenangan, Ajaib), illetve a Fülöp-szigetek (Mynt) is. Ez nemcsak azt mutatja, hogy a piac egyre változatosabbá válik, hanem azt is, milyen mértékben nő a startupok tőkevonzó képessége a világ minden szegletében.

 

Európában az újonnan született dollármilliárdos cégek száma a szektor érettségét jelzi. 2021 utolsó negyedévében különböző szektorokban, köztük a fintech, az egészségügyi technológia, az utazás és a HR területén 17 új unikornis jött létre a régió hat térségében, illetve Izraelben.

 

Egyre inkább hívó szó a fenntarthatóság

2021 egészére is jellemző – a negyedik negyedévre pedig különösen –, hogy a kockázati tőkések és a nagyvállalatok még inkább felismerték a zéró kibocsátás és a fenntarthatóság megoldásainak jelentőségét, és ennek megfelelően fokozódott a befektetői érdeklődés az ezekhez kapcsolódó megoldások iránt. Ez részben az ENSZ éghajlatváltozási konferenciájának (COP26) is köszönhető, az utolsó negyedévben Európában lezajlott klímacsúcs ugyanis még több figyelmet irányított a területre. „A fenntarthatósági célok egyre mélyebben beépülnek a közgondolkodásba, és a terület várhatóan még élénkebb befektetői érdeklődést kelt majd 2022-ben” – vélekedik Simonyi Tamás, a KPMG szenior igazgatója  „Ugyanakkor a befektetők abban a tekintetben óvatosabbak, hogy a hangzatos világmegmentő ígéretek helyett a piacképes, valódi eredményekkel kecsegtető, például energiahatékonyságot, nyersanyag-megtakarítást, káros- vagy ritka anyagok kiváltását ígérő, illetve a társadalmi előnyöket számszerűsíthetően felmutatni képes vállalkozásokat keresik.”

 

Megkapaszkodott a HR technológia is

A pandémia Európa-szerte is alapjaiban változtatta meg a munkavégzést az elmúlt két évben. Egyre növekvő érdeklődés övezi azokat a megoldásokat, amelyekkel a cégek hatékonyabban tudják felvenni és kezelni munkavállalóikat. A HR technológia iránti befektetői érdeklődés kilőtt az egész régióban. A negyedik negyedévben a kis- és középvállalatokra fókuszáló német Personio 270 millió dollárhoz jutott a szektor legnagyobb befektetéseként. „A cégek operációját érintő gyors változásoknak, például az egyre elterjedtebb hibrid- és távmunkának köszönhetően, illetve a tehetségekért folyó küzdelem miatt is a HR technológiákba való befektetések mértéke várhatóan 2022 során is kiemelkedő marad” – véli Simonyi Tamás.

 

 

A fintech fűti a piacot a digitális bankok nagyösszegű tőkebevonásai nyomán

Az utolsó negyedévben több európai digitális bank hajtott végre jelentős tőkebevonásokat, köztük a német N26 900 millió, illetve a brit Zopa 300 millió dollárral. Számos további fintech cég is méretes befektetéseket vonzott, ezeken belül a B2B volt különösen jelentős, az üzleti célú fizetési szolgáltatást nyújtó német Billie 298 millió dollárhoz jutott.

 

Hova megy a pénz?

A KPMG VenturePulse szerint a tavalyi utolsó negyedévben Európában 2041 ügylet során 28 milliárd dollár tőkebevonást gyűjtöttek a kockázati tőkebefektetésekből működő vállalatok. A kockázati tőkebefektetők világszerte fokozódó mértékben preferálják korábbi befektetéseiket: ez biztonságosabbnak tűnik számukra – az összes befektetésen belül 80 százalék közelébe emelkedett a visszatérő befektetések aránya. Európában ugyanakkor még valamivel alacsonyabb ez az arány: az elmúlt évek kisebb ingadozásai után 2021-ben 70 százalék körül alakult. Az is látható, hogy a befektetők előnyben részesítik a nagyobb piaci múlttal rendelkező országokat. „Noha az európai kockázati tőkések tisztában vannak azzal, hogy a globális versenyben csak új ötletek felkarolásával tartható meg a kontinens pozíciója, mégis elsősorban az Egyesült Királyságra, Németországra vagy a skandináv térségre koncentrálnak – így a kelet-európai cégek gyakran üvegplafonba ütköznek, amikor megpróbálnak forrást szerezni, hogy elérjék a világelitet” – teszi hozzá Simonyi Tamás.

 

____________________________________________________________________ 

Egyesült Királyság: csaknem megkétszereződtek a kockázatitőke-befektetések

A brit kockázatitőke-piac hihetetlenül erős évet zárt 2021-ben, szinte megduplázva az előző évi rekordot is. A tőzsdei bevezetési aktivitás is jelentősen növekedett az előző évhez viszonyítva. A fintech területén kívül az egészségügyi technológia teljesített kiemelkedően, megelőzve a régió számos országát. A várakozások szerint 2022-ben a halasztott fizetések piaca érdemel majd fokozott figyelmet, mivel a brit pénzügyi felügyelet szabályozni kívánja ezeket a cégeket, ezért megindulhat a konszolidáció.

 

Németország: drámai növekedés a kockázatitőke-piacon

A német kockázatitőke-befektetések a növekvő cégértékeléseknek, magasabb ügyletértékeknek és a széles körben szaporodó unikornis cégeknek köszönhetően jelentősen növekedtek 2021-ben. A tőzsdei kibocsátási piac is felpörgött, bár a tőzsdei érettség szükségessége helyenként átírta a menetrendet. A mesterséges intelligencia különösen aktív terület volt az utolsó negyedévben, köszönhetően a széleskörű alkalmazhatóságnak. Iparági szinten a finteché és a kiszállításé volt a vezető szerep, ahogy azt az N26 900 milliója és a Gorilla közel egymilliárdos tőkebevonása is mutatja. Az agrártechnológia és az ESG befektetések ugyancsak fontosnak bizonyultak a németországi befektetések között.

 

Izrael: negyedéves rekord 

2021 utolsó negyedévében Izraelben rekordot döntött a kockázatitőke-befektetések értéke. Ez nagyrészt a játékiparban tevékenykedő Moon Active 300 milliós tőkebevonásának volt köszönhető. A bőségesen rendelkezésre álló tőke mellett a legnagyobb kihívás az izraeli startupok számára a munkaerőhiány, illetve a tehetségek elcsábításának és megtartásának nehézségei. Izraelben is elindult a konszolidáció a kiberbiztonság terén, ahogyan a cégek méretük növelésével igyekeznek magukra irányítani a nagyobb kockázatitőke-befektetők figyelmét.

 

Skandinávia: fokozódik a nemzetközi befektetői érdeklődés

Az északi régióban az elmúlt egy évben jelentősen fejlődött a kockázatitőke-piac - egyre több cég vonz egyre nagyobb összegű befektetéseket és fontolgat tőzsdei bevezetést. A teljes befektetett összeget nézve az utolsó negyedévben ugyan visszaesést tapasztaltak, az éves teljesítmény azonban így is jócskán túllépte az előző évit. Az utolsó negyedévben Helsinkiben megrendezett Slush konferencia tovább fokozta a befektetői érdeklődést a régió iránt.

 

Írország: felpörgő mikromobilitás

Az utolsó negyedévben Írországban a kormány szabályozta az elektromos kerékpárok és rollerek közúti használatát, és ezután fokozódó figyelem irányult a mikromobilitás felé. A szaporodó közlekedési megoldások elismerését a piac pozitívan értékelte, számos e-mobilitásban érdekelt cég szerint a szabályozás javítja az elfogadottságukat és fokozza a felhasználók biztonságát. A negyedik negyedévben az ír kormány bejelentette, hogy létrehoz egy 90 millió eurós innovációs alapot induló vállalkozások számára, ez 2022-ben kezdi meg működését.

____________________________________________________________________ 

 

Figyelemreméltó trendek - mi várható 2022-ben? 

A KPMG a kutatás alapján arra számít, hogy 2022-ben a kockázatitőke-befektetések a világ legtöbb részén nagyon jelentősek maradnak, és az olyan kevésbé fejlett piacok, mint Afrika és a Közel-Kelet is különösen növekvő figyelemre számíthatnak. A fintech várhatóan továbbra is a legforróbb területek egyike marad, mellette a B2B szolgáltatások, az egészségügyi technológia, kiberbiztonság, és a mesterséges intelligencia alkalmazása is tartja majd magát. A fenntarthatóság felé irányuló kockázatitőke-befektetések is várhatóan növekednek majd. A tőzsdei megjelenések valószínűleg lassulnak, mivel a vállalatok a tőzsdei érettséget helyezik előtérbe, és csak megkérdőjelezhetetlen minőségű termékkel illetve szolgáltatással kívánnak belépni. „A felvásárlások és összeolvadások piaca továbbra is erős marad, különösen az olyan érett szektorokban, mint a fintech és az élelmiszer-kiszállítás, ahol a konszolidációs folyamatok fokozódására számítunk” – mondja a KPMG szenior igazgatója, Simonyi Tamás. 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50