Binance: a kriptoiparág egészségesen fejlődött az elmúlt fél évben

forrás: Prím Online, 2023. július 24. 15:54

A hagyományos pénzügyi szektort és gazdaságot jellemző turbulenciák ellenére a kriptoszektor a várakozásokat felülmúlóan növekedett 2023 első félévében: az iparág teljes piaci kapitalizációja 30%-kal emelkedett ebben az időszakban. A Binance szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy a bővülés 2023 második felében és 2024-ben is folytatódjon.

A világ legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje, a Binance közzétette legújabb, 2023 első félévét összegző kriptopiaci jelentését. A 120 oldalas tanulmány szerint a szektor a vártnál sokkal jobban teljesített az elmúlt időszakban, jó alapot teremtve a következő félévben és 2024-ben a további növekedés számára. 

 

A teljes piaci kapitalizáció éves szinten 30%-kal emelkedett, és június 30-án elérte az 1,17 billió dollárt. A továbbra is domináns szerepű Bitcoin 2021 áprilisa óta nem volt ennyire értékes, miközben három éve nem látott mértékben szakadt el a hagyományos pénzügyi piacok folyamataitól. Annak ellenére, hogy a stablecoin-ok (egy másik eszközhöz, például fiat valutához vagy nemesfémhez kötött kriptoeszközök) globális piaca 7%-ot veszített értékéből, a Tether (USDT), az egyik legnépszerűbb stablecoin éves szinten 26%-kal növelte piaci részesedését. Mindeközben a Liquid staking lett a legnagyobb DeFi szegmens. Ez utóbbi egy olyan szoftvermegoldás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül az adott befektetés igazolására szolgáló hálózaton, például az Ethereumban jussanak hozzá a lekötött érméik vagy tokenjeik után fizetett jutalmakhoz – egy adott protokoll által programozott likvid befektetési token (LST) segítségével. 

 

A jelentés részletesen áttekinti az iparág legfontosabb termékeit és szegmenseit, továbbá a gaming, a metaverse, a befektetések és az intézmények kriptovaluta-állományának aktuális helyzetét, illetve az új kriptopiaci innovációkat minden lényeges termékkategóriában. 

 

A jelentés olyan adatokat is megad, amelyek nem válnak azonnal láthatóvá a napi szinten kereskedők előtt, ugyanakkor az ezekben tettenérhető növekedés pozitív üzenettel bírhat a számukra. Például, a Bitcoin kereskedelmi volumene éves szinten 185%-kal nőtt, a hálózaton belüli tranzakciók száma 58%-os, a TX díjaké pedig 143%-os emelkedést mutatott. A hálózat egyre intenzívebb használatát sok elemző az idén januárban elindított Ordinals protokollnak tulajdonítja, amely a Bitcoin hálózatán belül is lehetővé teszi NFT-k létrehozását és az azokkal történő kereskedést.

 

 

Fontos adatnak tekinthető az is, hogy a hashelés – amely korábban a Bitcoin blokklánc alapját képezte – ugyancsak 40%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához képest. Ezzel egyidőben a bányászás erőforrásigénye is jelentősen megnőtt: a hálózat hashrátája 43%-kal nőtt.  

 

A Binance féléves jelentése erősen támaszkodik a blokkláncon belül végrehajtott tranzakciók elemzésére, ugyanakkor más forrásokat, például az általános piaci hangulatot leíró adatokat is felhasznál. Így például a Bitcoin Fear & Greed Indexét is közli, amely január óta megkétszereződött, vagyis a kereskedők egyre magabiztosabbak. 

 

A jelentésben elemzett legfontosabb blokkláncok (layer 1s) közül a Solana könyvelhette el a piacon a legnagyobb bővülést az év első felében. A BNB Chain az eddigi legjobb éven belüli teljesítményét tudhatja maga mögött: a napi tranzakciók száma 113%-kal emelkedett, szemben az Ethereummal, amelynél ez az érték 48% volt. Az aktív címek estében is ugyanez a helyzet: az egyik oldalon (BNB) 118, a másikon (Ethereum) 63%-os a bővülés. Az Avalanche előrehaladása az aktív alhálózatokon, és a Cosmos új, megosztott biztonságot kínáló modellje szintén figyelemre méltó fejlemény. 

 

A féléves jelentés szerint az elmúlt időszak legkiemekedőbb újdonsága a liquid staking növekedése és az LSTfi (a liquid staking tokenek és a DeFi összevonása) előtérbe kerülése voltak. Ez utóbbi teljes zárolt értéke rendkívül dinamikusan, 460%-os ütemben nőtt április óta. A dokumentum részletesen kitér a másodlagos protokollokat használó kriptoeszközökre is: zkEVM bővülésére és a Polygon küszöbön álló átalakítására Polygon 2.0-vá. A feltörekvő szektorokról is részletes elemzést közöl a tanulmány, így például az L3 rétegről is: azokról az applikáció-specifikus láncokról, amelyek összekötik a meglévő másodlagos (layer-2) protokollokat. 

 

A vezető stablecoin-ok piaci folyamatainak elemzése mellett a jelentés a piaci részesedéssel rendelkező, feltörekvő versenytársakat is górcső alá veszi. Ilyenek például az USDD, a crvUSD, a GHO és a LUSD. Ez utóbbi piaci kapitalizációja 54%-kal emelkedett éves szinten. 

 

A Binance által elemzett szinte összes szegmensben meggyőző növekedést mutatott a kriptoiparág  az elmúlt félévben. A decentralizált piacon (DeFi) az előző év azonos időszakához viszonyítva 43 százalékkal több felhasználó tevékenykedik, és az NFT-k mennyisége is nőtt 2022 második félévéhez képest, annak ellenére, hogy az alapárak jelentősen estek. A jelentés szerint a 10 legnagyobb pénzügyi alap összességében 3,6 milliárd dollárt gyűjtött össze 2023 első félévében. Ez nyilvánvaló bizonyítéka annak, hogy az intézményi befektetők körében folyamatosan növekszik a kriptoeszközök elfogadottsága. Ugyanezt jelzi a CBDC-t elindító országok számának növekedése, a vállalati blokklánc projektek és valós eszközök (pl. arany, ingatlan) tokenizálásának megjelenése a láncon.

 

A jelentés összegzésképpen megállapítja: “A piac jelentős része profitált a „Bitcoin ETF” időszakból, a piac újra lendületbe került, amit a Bitcoin új csúcsa tisztán jelez. Ezek a folyamatok növelték a befektetők bizalmát a kriptoeszközök iránt. A második félév újabb innovációkat fog hozni, a kriptoeszközök még szélesebb körben válnak elfogadottá, vagyis az iparág előtt bíztató jövő áll.”

 

Kyrylo Khomiakov, a Binance kelet-közép-európai régióért felelős vezetője a jelentés kapcsán elmondta: "A kriptokereskedelem annak ellenére virágzik, hogy a globális gazdaság jelentős átalakuláson megy keresztül. Vagyis a kriptoszektor figyelemreméltó ellenállóképességről tett tanúbizonyságot. Egyre többen használnak kriptoeszközöket, a stablecoin-ok és a blokklánc-technológiák egyre elterjedtettebbé válnak. Ezek olyan fejlemények, amelyek – az intézményi befektetők növekvő részvétele mellett – szilárd alapot nyújtanak az iparágnövekedéséhez, és ahhoz, hogy a jövőben még szélesebb kör kezdjen el kriptovalutákat használni."

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem közös ösztöndíjprogramjára

Május 22-től lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem IT és mérnöki területen tanuló nők számára meghirdetett ösztöndíjprogramjára. Az ösztöndíj a diákok tudományos terveinek megvalósításához járul hozzá; a program keretösszege egy évre összesen 5 millió forint és szemeszterenként 4 diák nyerheti el.

2024. május 22. 17:48

Globális jelentőségű mérföldkőhöz ért a mesterséges intelligencia szabályozása

Hosszas jogalkotási folyamat lezárásaként a mai napon az Európa Tanács elfogadta a mesterséges intelligenciáról szóló rendelettervezetet, az EU Hivatalos Lapjában való közzétételtől pedig megkezdődik a visszaszámlálás a rendelet alkalmazásáig. A Deloitte szakértői összegyűjtötték, mit is tartalmaz pontosan a rendelet.

2024. május 22. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17