Kvantumtechnológia: a Bosch célja, hogy a szenzorok segítségével vezető pozíciót töltsön be

forrás: Prím Online, 2023. október 14. 14:03

A kvantumtechnológiában hatalmas lehetőségek rejlenek, de ennek a potenciálnak a nagy része jelenleg még távoli álom. Az ezen a területen végzett tízéves kutatást követően a Bosch most azt tervezi, hogy a következő két évben az első kísérleti ügyfeleivel konkrét alkalmazásokon dolgozik együtt az orvosi és a mobilitási iparágakban. 

 

Orvostudomány: a Bosch kvantumszenzorai a jövőben életeket menthetnek.

Mobilitás: rendkívül pontos navigáció a levegőben, a földön és a vízen.

Miniatürizálás: a Bosch jelenleg a kvantumszenzorok chipekbe történő integrálásán dolgozik.

 

A 2022 elején alapított Bosch Quantum Sensing startupnál jelenleg mintegy 30 munkatárs foglalkozik ezzel. A Bosch becslése szerint az orvosi és mobilitási alkalmazások éves globális piaci potenciálja a következő évtized közepére mintegy 5 milliárdos nagyságrendet ér majd el. A technológia jövőbeli felhasználásának egyik példája az idegi impulzusokat rögzítő szenzorok a mesterséges végtagok szabályozásához, a betegek életminőségének javításához. „Az orvosi technológiában létrehozott kvantumszenzorok tökéletesen illeszkednek az »Életre tervezve« szlogenünkhöz. Célunk, hogy az évtized végére vezető szerepet töltsünk be technológiánkkal” – mondta el Dr. Stefan Hartung, a Bosch igazgatóságának elnöke.

 

 

Kicsi a bors, de erős: a Bosch élen jár a miniatürizálásban

 

Ami a méretet illeti, a technológiai vállalat máris dobogós: mérési pontosságát tekintve a Bosch kvantumszenzor prototípusa a jelenleg elérhető legkisebb. Kompakt kialakítása jelentős előnyöket kínál mindenhol, ahol szűkös a hely – például ipari alkalmazásokban, járművekben, repülőgépekben vagy akár kórházi sürgősségi osztályokon. Minél kisebb a szenzor, annál nagyobbak az előnyei: a kisebb szenzorok hordozhatóak, olcsóbb az előállításuk, így méretezhetőbbek. „Célunk a kvantumszenzorok miniatürizálása addig a pontig, ahol egy chipbe integrálhatók” – mondta Dr. Katrin Kobe, a Bosch Quantum Sensing szenzorainak kereskedelmi forgalomba hozataláért felelős munkatársa. Mindez további szenzoralkalmazásokhoz vezethet.

 

 

Kvantumszenzorok mint potenciális életmentők

 

Az orvostudomány terén a Bosch kvantumszenzorok életeket menthetnek a jövőben. A szív természetes mágneses terének mérésével és az egyszerű, hosszabb idejű mérések lehetővé tételével sokkal több adatot tudnak szolgáltatni, mint a mai elektrokardiográfia (EKG). Az EKG készüléket elektródákkal közvetlenül a bőrre helyezik, így ha elcsúsznak, a mérések pontatlanok lesznek. Ezenkívül vészhelyzetben az EKG-készülék felhelyezése értékes időt vesz el. A kvantumszenzorok ezzel szemben a ruhába vagy a matracba is beépíthetők. Ez nemcsak a sürgősségi osztályon gyorsítja fel a diagnózist, hanem az otthoni felügyeletet is egyszerűvé és pontossá teszi. A pitvarfibrilláció – az életveszélyes stroke, a szívelégtelenség és a demencia egyik oka – érintés nélküli korai felismerésének lehetősége most először válik lehetővé. A Bosch megoldásával a kvantumszenzorok segítségével történő korai diagnózis a legjobb esetben akár halálos kimenetelű stroke megelőzéséhez is vezethet.

 

 

Rendkívül pontos navigáció a levegőben, a földön és a vízen

 

Az orvosi technológia mellett a kvantumszenzorok a mobilitás területén is használhatók. Ennek egyik példája a navigáció. A globális helymeghatározó rendszer (GPS) érzékeny az interferenciára, míg a kvantumszenzorok ellenállnak a külső hatásoknak, mivel a Föld változatlan mágneses terének mérésével működnek. Ez rendkívül pontos navigációt tesz lehetővé a levegőben, a földön és a vízen. A technológia az elektromobilitás terén is további jelentős előnyöket rejt. A jövőben a kvantumszenzorok az elektromos áram mágneses mezőjének precíz mérésére, így az akkumulátor pontos töltöttségi szintjének meghatározására is használhatók lesznek. Az eredmény a hátralévő megtehető távolság megbízhatóbb meghatározása lenne, ami lehetővé teszi az utazások jobb tervezését.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59