A műanyaghulladékot a felére csökkentették az ABB finnországi gyárában

forrás: Prím Online, 2024. május 21. 09:54

A hulladékok újrahasznosítására irányuló innovatív eljárások bevezetésével az ABB finnországi Porvoóban találha-tó gyártóüzeme 50 százalékkal csökkentette a vegyes műanyaghulladék mennyiségét, és 2023-ban közel 20 száza-lékkal javította az újrahasznosítás arányát. Az újrahasznosítási erőfeszítések fontos lépést jelentenek a Föld erőfor-rásainak megőrzése és az ügyfelek fenntarthatósági kötelezettségvállalásainak támogatása felé; ezen erőfeszítések 2024-ben 16 égerfa átlagos súlyának megfelelő mennyiségű polipropilént takarítanak meg.

 

• Az elektromos installációs termékeket gyártó üzem újrahasznosítja a gyártási melléktermékekből származó műanyagot.  

• Az új technológiák és a kapcsolódó gyártási folyamatok tavaly 50 százalékkal csökkentették a műanyaghulladék mennyiségét, és közel 20 százalékkal javították az újrahasznosítási arányt. 

• A munkavállalók képzése és a partneri együttműködés előmozdítja a létesítmény körforgásos szemléletű működését. 

 

Az ABB Energetika üzletág Smart Buildings divíziójához tartozó, elektromos installációs termékeket és tartozékokat gyártó üzem kialakította azt a módszert, amellyel a fröccsöntési eljárások során keletkező műanyaghulladékokat újra felhasználhatja. Az új technológiák és eljárások bevezetésével a 6600 négyzetméteres üzem közelebb került a nyersanyagok újrahasznosítását célzó körforgásos gazdálkodás kialakításához.

 

 

Az OECD műanyagról szóló jelentése szerint a világ éves műanyaggyártásának mindössze hat százaléka készül újrahasznosított anyagokból. A műanyaggyártás fő nyersanyaga még mindig a fosszilis energiahordozók feldolgozásának mellékterméke, a nafta. A dolgozók és az ipari partnerek elkötelezettségének köszönhetően a Porvoóban keletkező oldaláramú műanyaghulladék ma már olajtermék formájában kerül vissza a műanyagipari üzemekbe, ahol az ismét felhasználásra kerül. Erről a telephely partnere, a WasteWise Group gondoskodik, amely az olajterméket pirolízist alkalmazó, vegyi újrahasznosítási folyamat végén visszaadja az iparnak további felhasználásra. Az ABB helyi szinten a Verdis hulladékgazdálkodási vállalattal is együttműködik a hulladék elszállításában, kezelésében, lejelentésében és nyilvántartásában.  

 

„A fosszilis energiahordozókról való leválással párhuzamosan a műanyagiparnak jelentős zöld átállásra van szüksége, ami csak akkor lehetséges, ha a műanyaghulladék szelektív gyűjtése hatékonyabbá válik, és a mechanikai újrahasznosítás mellett új technológiák, például a vegyi újrahasznosítási megoldások is teret nyernek a műanyaghulladék újrahasznosítás területén” – mondta Kaisa Suvilampi, a WasteWise Group Oy vezérigazgatója.

 

 

 

„Porvoói üzemünk a beruházásaival azt a célját kívánja elérni, hogy nettó zéró kibocsátású gyárként tudjon működni, elsősorban geotermikus és hővisszanyerő megoldások alkalmazásával. A teljes életciklust vesszük figyelembe az erőforrások felhasználásakor – ez vonatkozik a keletkező hulladékok kezelésére is a teljes értékláncban.  Ez magában foglalja a tervezést, a beszerzést, a gyártást és a felhasználást, és kicsúcsosodik az életciklus végi szolgáltatásokban. Célunk, hogy 2030-ra az ABB termékeinek és rendszereinek legalább 80 százalékát lefedje a körforgásos megközelítésünk" – mondta Lucy Han, az ABB Energetika üzletág Smart Buildings divíziójához tartozó épület- és lakásautomatizálási megoldások részlegének vezetője.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30