Az ABB bemutatja „Kőbe zárt zene” sorozatának legújabb részét

forrás: Prím Online, 2024. május 27. 11:27

Az észak-európai faházakról elsőre egy fjord partján álló színes halászkunyhó vagy egy tóra néző erdei faház juthat az ember eszébe. A svédországi Skellefteå-ban épült Sara Kulturális Központ egy hipermodern technológiával felszerelt, 20 emeletes felhőkarcoló, amely új fenntarthatósági szinteket megcélzó, innovatív megoldásokra épít, ugyanakkor alapjaiban egy faszerkezetes toronyház.

 

• Az ABB „Kőbe zárt zene” (Frozen Music) című építészeti videósorozatának útja ezúttal a svédországi Sara Kulturális Központba vezet. 

• A 75 méteres felhőkarcoló jelenleg a világ egyik legmagasabb faszerkezetű építménye, amely a fenntarthatóság új szintjeit megcélzó, innovatív megoldásokra épít.

• Az ABB és a helyi áramszolgáltató cég, a Skellefteå Kraft csúcstechnológiás megoldása kezeli és vezérli a központ 100%-ban megújuló forrásokra épülő energiarendszerét.

 

Az északi sarkkörtől nem messze fekvő Skellefteå és nagyjából 40 000 lakosa életvidám közösséget alkot, ahol ma is erősen élnek a faszerkezetű építkezés helyi hagyományai. Ennek kiváló példája a Sara Kulturális Központ, amely a városi könyvtárnak, a művészeti galériának, a múzeumnak, a regionális színháznak és egy sokemeletes hotelnek ad otthont.

 

 

A 75 méteres felhőkarcoló jelenleg a világ egyik legmagasabb faszerkezetű építménye. A tervezést a skandináv építésziroda, a White Arkitekter felügyelte. Projektjeik – a Szilvia királynő gyermekkórházától kezdve Kiruna város központjának áthelyezéséig – azt a célt szolgálják, hogy az építészet segítségével hozzájáruljanak egy fenntarthatóbb életformához. 

 

Az iroda építészei, Robert Schmitz és Oskar Norelius így fogalmazták meg a céljukat: „Épületek és egyenlő társadalmak megalkotása, amelyekben – bolygónk tűrőképességének határain belül – az ember áll a középpontban.” Megbízásuk egy "formabontó épület" létrehozására szólt, ezért az alapanyagoktól kezdve mindent újragondoltak. Az innovatív, két építési rendszert ötvöző komplexum többrétegű, ragasztott faoszlopokat, keresztirányban rétegelt faidomokból álló gerendákat, merevítőfalakat és előregyártott elemekből épített hotelszobákat egyesít magában. 

 

 

Mivel a teherhordó szerkezet nem tartalmaz betont, ezért jelentősen lecsökkent az építés ideje. Épp úgy, mint az épület teljes életciklusára számított CO2-kibocsátása: az épületnek több mint 50 éven át jelentős, negatív környezeti lábnyoma lesz. A White Arkitekter nem rejtette el a faszerkezetet: szépségét üveghomlokzattal és burkolatlan falakkal emeli ki, és teremt rusztikus erdő-hangulatot, a komplexum összhatásában kellemes, nyugodt, sőt vidám.

 

Robert Schmitz az építészetben szereti az “egyszerűnek tűnő komplexitást”, ahol minden tér gondosan megtervezett, hogy megfeleljen a különböző technikai igényeknek, legyen szó akár csendes könyvtárszobáról vagy briliáns színházi előadásokról. 

 

A színfalak mögött egy másik csoda is rejlik: az ABB és a helyi áramszolgáltató cég, a Skellefteå Kraft csúcstechnológiás megoldása, ami kezeli és vezérli a központ 100%-ban megújuló forrásokra épülő energiarendszerét. Minden össze van kapcsolva: a PV-panelek, az akkumulátoros tároló, a hőszivattyú, az elosztó berendezések és a kritikus rendszerek. 

 

 

Az ABB eStorage OS rendszere autonóm MI-vel felügyeli és szabályozza az áramellátást. A rendszer kommunikál a környezetével, és a felesleges energiát átirányítja más épületek felé. Úgy tervezték meg, hogy ne csak az anyagi megtakarítás alapján hozzon döntéseket, hanem azt is mérlegelje, mi a legjobb a környezetnek, a városnak és az embereknek. Mesterien kezeli mind az anyag-, mind az energiafelhasználást, melynek eredményeképpen megváltoztatja az épületekről való gondolkodásunkat, új mintát ad – olyat, amely az emberek, az üzlet és a környezet figyelembevételével mindháromnak egyszerre kedvez.

 

A Sara Kulturális Központ elnyerte a Global Vision Awards, a CTBUH Awards és az Electrical Review Excellence Awards díjakat.

 

A „Kőbe zárt zene” sorozat további részei magyar felirattal ide kattintva tekinthetők meg, az angol eredeti nyelvűek pedig itt találhatók.

 

Képek: Patrick Degerman

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stabilizálódást mutat a pénzügyi vezetők előrejelzése: a legtöbben nem terveznek átszervezést

A pénzügyi vezetők (CFO-k) 70%-a nem tervezi átszervezni pénzügyi osztályát a következő két évben – állapítja meg a Deloitte 2024-es közép-európai CFO-felmérésének kiegészítő tanulmánya, amelyben a szakértők a pénzügyi osztályok belső működését és változó szerepeit vizsgálták.

2024. július 22. 13:27

A mesterséges intelligenciával tuningolt névjegykártyák piaci robbanás előtt állnak

A vállalkozások közel 30 százaléka már most is a mesterséges intelligencia technológiáját használják a névjegykártyák készítéséhez, amelyben további 10 százalék növekedésre számítanak a 2032-ig – derül ki a Card in Move, hazai alapítású digitális névjegykártya gyártó cég összefoglalójából.  Az AI forradalmasítja a névjegykártyák világát, új szintre emelve a személyes és üzleti kapcsolatok ápolásának módját. Az AI-alapú tervezési megoldások a környezetkímélő szerepükön túl automatizálják a kapcsolatteremtés mögötti adminisztrációt, hiszen képesek egyből CRM rendszerbe importálni az újonnan megszerzett kontaktokat.

2024. július 22. 11:50

Az Optimus Solutions az első viszonteladói partner az ABB Value Provider programjában

Az isztanbuli székhelyű Optimus Solutions Teknoloji lett az első kiemelt viszonteladói partner („csatornapartner”), amely tanúsítványt szerzett az ABB Value Provider programjában, mind a KNX-, mind a fűtést, szellőzést és légkondicionálást átfogó épületgépészeti (HVAC) rendszerekre kiterjedő épületautomatizálás terén. A török rendszerintegrátor az intelligens épületek megoldásainak tervezésére, fejlesztésére és gyártására specializálódott.

2024. július 22. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59