A 4iG Csoport és a Telcom Egypt partnerségben fejleszti Egyiptom optikai hálózatát

forrás: Prím Online, 2024. július 1. 14:33

A Kairóban aláírt megállapodás szerint a közös vállalat az elkövetkező tíz évben mintegy hatszázmillió dolláros beruházással fejlesztheti Egyiptom optikai hozzáférési infrastruktúráját. A szándéknyilatkozat aláírását követő hónapokban a 4iG Csoport és a Telecom Egypt megállapodnak a közös vállalkozás üzleti modelljéről, pontos tulajdonosi szerkezetéről, irányítási folyamatairól és a technológiai részletekről is. 

• A Telecom Egypt, Egyiptom piacvezető távközlési szolgáltatója és a 4iG Csoport, Magyarország és a Nyugat-Balkán vezető infokommunikációs nagyvállalata szándéknyilatkozatot írt alá egy közös vállalat létrehozásáról, amely Fiber-To-The-Home (FTTH) és Fiber-To-The-Site (FTTS) optikai hozzáférési infrastruktúra nagykereskedelmi alapú kiépítését és üzemeltetését végezheti az észak-afrikai országban. 

• A közös vállalkozás célja a legmodernebb üvegszálas hálózat kiépítése, amely a jövőben mintegy hatmillió háztartásnak biztosíthat nagy sebességű internet elérést.

• A felek a megállapodást az Egyiptom és az Európai Unió által közösen szervezett Befektetési konferencián írták alá, amelyet Egyiptom elnöke Abdel Fattah El-Sisi, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyitottak meg.

 

A felek június 30-án, az Egyiptom-Európai Unió Befektetési Konferencián írták alá az együttműködésről szóló előzetes megállapodást, amelyet Mohamed Nasr, a Telecom Egypt vezérigazgatója és Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke látott el kézjegyével. Az aláírási ceremónián részt vett Dr. Mostafa Madbouly, Egyiptom miniszterelnöke, valamint Dr. Amr Talaat, Egyiptom kommunikációs és informatikai minisztere és a két nagyvállalat vezető tisztségviselői is. A legmagasabb diplomáciai szinten szervezett Egyiptom-Európai Unió konferenciát az egyiptomi elnök, Abdel Fattah El-Sisi, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyitották meg. A konferencia első napján Jászai Gellért, a 4iG csoport elnöke, több nemzetközi és európai nagyvállalat, illetve bank felsővezetőivel közösen részt vett azon az exkluzív zártkörű kerekasztal-beszélgetésen, amelynek házigazdái Abdel Fattah El-Sisi és Ursula von der Leyen voltak. A zártkörű eseményen a vezetők jelentős vállalásokat tettek az egyiptomi gazdaság fejlődésének támogatására. Jászai Gellért a találkozón hangsúlyozta a 4iG és partnere, a Telecom Egypt elkötelezettségét az ország digitális infrastruktúrájának fejlesztése iránt. „Stratégiánkat Egyiptom digitalizációs célkitűzéseihez igazítva úgy véljük, hogy az infrastruktúra fejlesztése jelentősen növeli majd az ország versenyképességét, illetve a gazdaság teljesítőképességét. Partnerségünk révén nem csupán új munkahelyeket hozunk létre, hanem a beruházás megvalósulásával támogatjuk a helyi vállalkozásokat, és jelentősen javítjuk az egyiptomiak életminőségét." – mondta Jászai Gellért.

 Mindezeknek megfelelően két vállalat együttműködése összhangban áll az egyiptomi Hírközlési és Informatikai Minisztérium „Digitális Egyiptom" stratégiájával, melynek célkitűzése, hogy minden szolgáltatási területen FTTH optikai hálózatot alakítsanak ki. A vezetékes hálózat fejlesztése támogatja Egyiptom „2030-as stratégiai vízióját”, amely az erős digitális gazdaság és társadalom létrehozását kívánja elérni. A mobil szélessávú hálózatok vonatkozásában a mobil állomások optikai elérésével lehetővé teszi a folyamatosan növekvő sávszélesség igények kielégítését és az 5G széleskörű bevezetését.Mohamed Nasr, a Telecom Egypt vezérigazgatója elmondta: „Örömmel működünk együtt a 4iG Csoporttal. Ez a megállapodás az ICT ágazatban meglévő erősségeinkre épít, amelyekkel felgyorsíthatjuk Egyiptom digitális átalakulását, így segítve az 5G elterjedését és számos újgenerációs szolgáltatás, például az IoT-t és a vállalati magánhálózatok fejlődését. Az együttműködéssel páratlan teljesítményt és a legmodernebb hálózatot építjük ki országunkban, amely hozzájárul piacvezető pozícióink megőrzéséhez is.”„Ez az együttműködés újabb lehetőség a 4iG Csoport számára, hogy hosszútávú üzleti stratégiájával összhangban a nemzetközi piacon is értékesítse szakértelmét. A Telecom Egypt-ben a legjobb partnerre találtunk ehhez, akárcsak a már korábban elindított tenger alatti kábelberuházás esetén. A két nagyvállalat erősségeinek és szakértelmének egyesítése garanciát jelent az egyiptomi optikai hálózatfejlesztési program megvalósítására, biztosítva a legmodernebb technológiák és innovációk alkalmazását, valamint a magas színvonalú szolgáltatások kiépítését." – tette hozzá az aláírási ceremóniát követően Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke.A Telecom Egypt az elmúlt időszakban jelentős beruházásokat végzett a hálózati infrastruktúra kapacitásainak bővítése érdekében, hogy az országban tapasztalható páratlan mértékű adatforgalom-növekedést a vállalat képes legyen kiszolgálni, jelentős mértékben hozzájárulva ezzel Egyiptom digitális transzformációjához. A fejlődés legjobb mutatója, hogy az elmúlt hat évben az ország internetsebessége a tízszeresére nőtt.

 

Képek: 4ig.hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59