K&H: A vállalkozások közel kétharmada tervez fejlesztést

forrás: Prím Online, 2024. augusztus 15. 15:14

A hazai mikro-, kis- és középvállalkozás többsége, 61 százalék tervez valamilyen beruházást a következő egy év során – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Beruházási szándék szempontjából a top helyen egyértelműen az IT fejlesztések állnak, de közel minden ötödik kkv gondolkodik gépek, illetve gépjárművek beszerzésében is. Az eredményekből az is kiderül, hogy az informatikai fejlesztések nem a munkaerő kiváltása miatt várhatók, hanem éppen azoknál a cégeknél jellemző a technológiai szintlépés, ahol előre láthatóan nem csökken a dolgozók létszáma.

Nem dőlnek hátra a hazai vállalkozások, közel kétharmaduk tervez valamilyen beruházást a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő 12 hónapos várakozásait vizsgáló K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményei alapján. „Habár a 61 százalékos beruházási hajlandóság nem tekinthető kiugró eredménynek, hiszen 2022 második negyedévéig a 70 százalék körüli arány volt jellemző, az elmúlt két év ingadozó várakozásai után azonban pozitív, hogy nem mentünk le ismét 60 százalék alá. A fejlesztések célját tekintve továbbra is az informatikai beruházások állnak az élen, amivel a cégek 29 százaléka tervez. Ezt követi a gépek és a gépjárművek beszerzése, előbbivel a cégek 21, utóbbi 19 százaléka kalkulál” – számolt be Oraveczné Németh Ildikó, a K&H lakossági és kkv szegmens marketing vezetője a vállalkozások várható bővítési szándékával kapcsolatban. 

 

 

A nyugat-magyarországi és a szolgáltató cégek az élen

 

Elsősorban a nyugat-magyarországi vállalkozások aktívak a fejlesztéseket illetően, ott ugyanis a cégek 66 százaléka gondolkodik bővülésben, míg Kelet-Magyarországon 60, a közép-magyarországi régióban pedig 58 százalék ez az arány. Hasonló eltérés látható a szektorokat tekintve is. A szolgáltató cégeknél figyelhető meg kiugró fejlesztési szándék (66%), míg a többi szektor közel hasonló szinten mozog: az ipari cégeknek 58, az agrár cégeknek 55, a kereskedelmi cégeknek pedig 54 százaléka tervez valamilyen fejlesztést. 

 

Nem a munkaerő kiváltása miatt fejlesztenek a cégek 

 

Az eredmények arra a gyakran felmerülő bizonytalanságra is választ adnak, hogy vajon a technológia mennyire veszélyezteti a munkánkat. Úgy tűnik, hogy egyelőre semmiképp. A kkv-k visszajelzései alapján ugyanis éppen azoknál a cégeknél a legnagyobb az informatikai fejlesztés előtt álló vállalkozások aránya, ahol szinten marad (30%), vagy akár várhatóan még növekszik is dolgozói létszám (31%). Míg azoknak a cégeknek, ahol csökkenő munkaerő-létszámmal terveznek, csupán 8 százaléka kalkulál a következő egy év során IT beruházással.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mától Magyarországon is Ayvens néven működik a legnagyobb hazai flottakezelő

Ayvens márkanév alatt folytatja tevékenységét hazánk legnagyobb flottakezelője és mobilitási szolgáltatója, az ALD Automotive | LeasePlan. Az új márka létrejöttének előzménye, hogy 2023 májusában a Societe Generale csoporthoz tartozó ALD Automotive felvásárolta a LeasePlant, az integráció egyik fontos lépéseként pedig immáron Magyarországon is Ayvens néven folytatja működését a vállalat. Az Ayvens világszerte 42 országban 3,4 milliós flottát üzemeltet, melyből több mint 550 000 elektromos meghajtású. Magyarországon az Ayvens közel 3000 ügyfele részére nyújt mobilitási megoldásokat, és összesen mintegy 33000 járműből álló flottát kezel.

2024. szeptember 18. 18:30

Magyar biotech startup került be az AWS globális AI programjába

Az Amazon Web Services (AWS) bejelentette, hogy a mesterséges intelligenciával rákellenes megoldásokat kutató biotech céget, a Turbine-t, egyetlen magyarként beválasztották az AWS Global Generative AI Accelerator 10 hetes programjába, amelybe globálisan mindössze 80 vállalkozás került be idén.

2024. szeptember 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34