Ismét tévesen klasszifikált több médiaszolgáltató

forrás: Prím Online, 2024. szeptember 13. 10:22

Újabb két médiatartalom ügyében fordult a joghatósággal rendelkező külföldi társhatóságokhoz az NMHH. A Médiatanács e heti ülésén műsorkvóta-kötelezettséggel kapcsolatban fennálló adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítését is vizsgálta.

Megsértette a médiatörvény kiskorúakra vonatkozó rendelkezéseit a Házasság első látásra című műsorsorozat videós tartalmainak a TV2 Play megnevezésű lekérhető médiaszolgáltatáson történő közzétételével a TV2 Zrt., mivel elmulasztotta feltüntetni a videós tartalmak klasszifikációs besorolását a műsorszám műsorkínálatban megjelenítésekor, illetve a felhasználók általi megtekintés előtt – állapította meg szeptember 10-i ülésén a Médiatanács. A testület emiatt a médiaszolgáltatót 100 ezer forint bírsággal sújtotta, míg amiatt, hogy az elmulasztotta feltüntetni a videós tartalmak korhatári kategóriáját a TV2 Play műsorkínálatát tartalmazó felületein is, 200 ezer forint bírságot rótt ki a TV2 Zrt.-re. Az utóbbi jogsértés ismételtségére tekintettel a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjét 50 ezer forint bírsággal sújtotta a Médiatanács.

 

Eljárást indított a testület a VOLT Produkció Kft.-vel szemben az internetes Open Air Radio június 19-én 15 óra 1 perctől műsorra tűzött Art TÉR című műsorszámában közreadott burkolt kereskedelmi közlemény közzététele miatt. A műsorban ugyanis a kereskedelmi jelleget a médiaszolgáltató a közönség számára azonosítható módon nem jelölte, tehát a hallgatók megtévesztő módon és nem kereskedelmi közlemény útján találkozhattak a kereskedelmi tartalommal.

 

Az NMHH két ügyben is külföldi társhatósághoz fordult. A Disney Channel korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető jelzéssel tette közzé a Katicabogár és Fekete Macska kalandjai sorozat Szövetkezés című részét május 20-án 13 óra 19 perctől, azonban a hatósági vizsgálat szerint a műsorszám a III. korhatár-kategóriába (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) tartozik a témaválasztásra és annak feldolgozási módjára tekintettel. Ezért az NMHH értesítette a joghatósággal rendelkező spanyol társhatóságot a vélelmezett jogsértésről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

 

Az Üres ember című horrorfilmet június 21-én 22 órakor sugározta a Super TV2 tizenöt éven aluliak számára nem megfelelő tartalombesorolással, a hatósági ellenőrzés azonban azt állapította meg, hogy a műsorszám az V. korhatár-kategóriába tartozónak minősülne (tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott) az erőszakos jelenetek és a trágár nyelvezet miatt. Erre tekintettel az NMHH értesítette a román társhatóságot a vélelmezett jogsértésről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

 

A műsorkvóta-kötelezett médiaszolgáltatást végző médiaszolgáltatók a műsorkvótákra vonatkozó előírások betartásának ellenőrzéséhez havi rendszerességgel kötelesek adatokat szolgáltatni a Médiatanács számára.

 

A 2024. január 1. és május 31. közötti időszakban összesen 115 lineáris audiovizuális és 88 lineáris rádiós médiaszolgáltatás után voltak kötelesek havonta adatokat szolgáltatni a műsorkvóta-kötelezett médiaszolgáltatók.

 

Az adatszolgáltatások ellenőrzése alapján összesen két audiovizuális médiaszolgáltató nem teljesítette a kötelezettségét, ezért a velük szemben indított eljárásokban a testület bírságot szabott ki a megállapított jogsértések miatt.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így válhatnak tökéletessé az adatközpontok!

A „Power of Six” hat alapelvet takar, amely az Eaton intelligens energiagazdálkodási vállalat adatközpontok tervezése során alkalmazott szisztematikus megközelítése. Holisztikus szemlélete úgy teremt hozzáadott értéket, hogy összehangolja a vállalat megoldásait a felhasználók energiainfrastruktúra-igényeivel, miközben támogatja őket a tökéletes, öntudatos és önmagát optimalizáló adatközpont megvalósítása felé vezető úton. Az Eaton szakértői azt a kérdést járták körül, hogy miként csökkenthető a tervezési kockázat és a rendszer komplexitása, illetve hogyan optimalizálható az adatközpont teljesítménye az alábbi rendszertechnikai elvek alkalmazásával.

2024. szeptember 19. 11:41

Már több mint 150 helyen kellett kikapcsolnia az áramot az E.ON-nak

Csütörtök reggelig több mint 150, a Duna áradása miatt veszélyeztetett helyen kapcsolta ki biztonsági okokból az áramot az E.ON Hungária Csoport. Az óvintézkedéseket az ügyfelek élet- és vagyonbiztonságának megóvása indokolja.

2024. szeptember 19. 11:00

Az Eurowag elhozza a digitalizációt a teherfuvarozásba

Az Eurowag, a kereskedelmi közúti fuvarozási (CRT) iparág vezető európai technológiai szolgáltatója a hannoveri IAA Transportation 2024 kiállításon jelentette be az ágazatban elsőként megvalósuló digitális platformjának ütemezett  bevezetését. Az Eurowag Office arra törekszik, hogy egy olyan digitális platformot biztosítson a teherfuvarozó vállalatok számára, amely a flottaüzemeltetéssel kapcsolatos feladatok teljes részét lefedi, ezáltal enyhíti a rájuk nehezedő nyomást és hozzájárul a hatékonysági hiányosságok csökkentéséhez. A platform alap funkciói ingyenesen elérhetők lesznek az Eurowag új és meglévő ügyfelei számára.

2024. szeptember 19. 10:07

Az autósportok szerelmeseit szólítják meg a legújabb Edifice karórák

A japán óramárka együttműködése már messzire nyúlik a TOM versenycsapattal. A Casio különleges módon, egy limitált szériás változattal kíván tisztelegni a TOM félévszázados fennállása előtt. „Ez a különleges kiadású karóra ötvözi a nagy teljesítményt, az elegáns dizájnt és a motorsport iránti szenvedélyt” – emelte ki Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere. 

2024. szeptember 18. 20:16

Mától Magyarországon is Ayvens néven működik a legnagyobb hazai flottakezelő

Ayvens márkanév alatt folytatja tevékenységét hazánk legnagyobb flottakezelője és mobilitási szolgáltatója, az ALD Automotive | LeasePlan. Az új márka létrejöttének előzménye, hogy 2023 májusában a Societe Generale csoporthoz tartozó ALD Automotive felvásárolta a LeasePlant, az integráció egyik fontos lépéseként pedig immáron Magyarországon is Ayvens néven folytatja működését a vállalat. Az Ayvens világszerte 42 országban 3,4 milliós flottát üzemeltet, melyből több mint 550 000 elektromos meghajtású. Magyarországon az Ayvens közel 3000 ügyfele részére nyújt mobilitási megoldásokat, és összesen mintegy 33000 járműből álló flottát kezel.

2024. szeptember 18. 18:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34