IHM: rádiós internet - a szabályozás nem korlátoz

forrás Prim Online, 2003. május 12. 20:18
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a frekvenciasávok felhasználási szabályainak megállapításáról szóló rendelete hatályba lépését követően számos, a rendelet félreértésén alapuló cikk jelent meg az írott és az elektronikus sajtóban, míg az internetpiac szereplői és a szolgáltatók részéről erőteljes tiltakozó kampány indult el a szerintük ésszerűtlen korlátozásokat bevezető rendelet módosítása érdekében - olvasható a rendelettel kapcsolatban az IHM rádiótávközlési főosztálya által kiadott tájékoztatóban.
A rendelet kiadására a hírközlésről szóló 2001. évi XL. törvény felhatalmazása alapján került sor. A rendelet célja az volt, hogy a Frekvenciasávok Nemzeti Felosztási Táblázatának megállapításáról szóló 284/2002. (XII. 21.) kormányrendelethez igazodóan közzétegye a polgári célra használható frekvenciák felhasználási szabályait.

A rendelettel foglalkozó cikkek zöme azt állította, hogy a 2003. április 1-je előtt a 2400-2483,5 MHz-es sávban általános használt 100 mW eirp teljesítmény helyett a rendelet mindössze 2,5 mW eirp teljesítményű RLAN berendezések kültéri használatára ad lehetőséget, mely által ellehetetlenülnek a vezeték nélküli internetszolgáltatók. A cikkek ezen megállapítása téves, a rendelet a 2003. április 1-je előtti helyzetnek megfelelően továbbra is 100 mW eirp teljesítményű kültéri RLAN berendezések használatára ad lehetőséget.

A rendelet 2400-2483,5 MHz-es sávban a beltéri használatot illetően semmiféle változtatást nem hozott, a gyártóknak és szolgáltatóknak a 2003. április 1-jét megelőző módon kell eljárniuk.

A kültéri felhasználást illetően a módosítás mindenekelőtt a gyártókra – beleértve a berendezéseket forgalomba hozókat, illetőleg az importálókat - vonatkozik. Ennek értelmében 2003. április 1-jétől a gyártóknak a rádióberendezésekről és a távközlő végberendezésekről, valamint megfelelőségük elismeréséről szóló 3/2001. (I. 31.) MeHVM-rendelet 6.§-ának (4) bekezdése alapján a kültéri használatra szánt RLAN berendezés forgalomba hozatali szándékát nyilvántartásba vétel céljából be kell jelentenie a Hírközlési Területi Hivatalnak (HTH). A HTH minden berendezést nyilvántartásba vesz, amely megfelel a Postai és Távközlési Igazgatóságok Európai Értekezlete (CEPT) Elektronikus Távközlési Bizottsága (ECC) egyébként szintén a rendeletben megnevezett határozatának és ajánlásának.
Kulcsszavak: IHM törvény távközlés

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

A csoportos beszélgetéseket összegzi a Rakuten Viber új, MI-alapú funkciója

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hívások globális piacvezetője az OpenAI technológiáját felhasználva elindított egy mesterséges intelligenciával vezérelt beszélgetés összegző funkciót. A szolgáltatás a csoportos csevegések olvasatlan üzeneteinél hasznosítható. A több millió felhasználó igényeinek megfelelően kifejlesztett funkció zökkenőmentes és gyors megoldást kínál arra, hogy a csevegésben lévő akár 100 olvasatlan üzenetből a lényeges információkat egy tömör összefoglalóba sűrítse.

2024. április 10. 21:07

Mesterséges intelligenciával beszélgetve tökéletesíthetjük a kiejtésünket

Teljesen megújult a magyar fejlesztésű nyelvtanuló alkalmazás, a Xeropan. Az app már eddig is meghódította a világot, hiszen eddig összesen több mint kétmillióan használták a földkerekség minden táján – az új, 5.0-ás verzió pedig valószínűleg tovább növeli a regisztrálók számát. Új, komoly szakmai háttérrel összeállított, lineárisan felépülő tananyaggal segíti a nyelvtanulást, miközben kiejtésünket fejleszti és mesterséges intelligenciával a beszédkészségünket is gyakoroltatja.

2024. április 8. 13:10

HONOR Magic Moments Awards: Nemzetközi zsűri, hat kategória és 59 díj

A HONOR bejelentette, hogy április 6-án indul a 2024-es HONOR Magic Moments Awards, ami immár negyedik alkalommal népszerűsíti a mobilos fényképezést. Hat kategóriában 59 díjjal várják a jelentkezőket, akik tájképekkel, portrékkal, videókkal, csoportfotókkal és egyéb témákkal nevezhetnek. A cél megragadni az emberi pillanatokat az okostelefonokkal.

2024. április 5. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09