Tízéves az Acrobat és a PDF

forrás Prim Online, 2003. június 27. 12:41
[smallimage 1 left] Az Adobe ezen a héten ünnepelte az Adobe Acrobat program és az Adobe Portable Document formátum (PDF) 10 éves évfordulóját.
Az először 1993 júniusában bemutatott Acrobat és PDF eredetileg a nyomtatók univerzális oldalleíró nyelvéből, az Adobe PostScriptből és az Adobe első szoftvertermékéből nőtt ki. Nem sokkal utána, hogy a PostScript szabvány lett a számítógépek képernyőjén megjelenő képek nyomtatott dokumentummá alakításában, az Adobe társalapítója, John Warnock felismerte azt az igényt, hogy jó lenne a formázott szövegeket és grafikákat tartalmazó dokumentumokat a heterogén számítógépes platformok között valamilyen módon megosztani és terjeszteni. Warnock meglátása az Acrobat és a PDF kifejlesztéséhez vezetett.

„Az Acrobat és a PDF meglátása a webes publikáció koncepcióját már akkor előrevetítette, amikor az internet robbanása még meg sem indult. Tíz év elteltével - ami a tömegkommunikáció történetében példátlan idő - a dokumentumok egyszerű hálózati elérhetősége természetesnek vehető" - mondja Bruce Chizen, az Adobe elnök-vezérigazgatója. „Ahogy az Acrobat és a PDF következő 10 évét elnézzük, az Adobe továbbra is a meghatározó üzleti folyamatokat fogja támogatni intelligens dokumentumokkal."

Az Adobe Reader programból bemutatkozása óta félmilliárd példány terjedt el a világon, amivel az üzleti dokumentumoktól és az interaktív űrlapoktól a grafikákon, fényképeken át az elektronikus könyvekig, és a beágyazott multimédiáig a legjobb alkalmazássá vált Adobe PDF tartalom megtekintéséhez, manipulálásához és kinyomtatásához.

A kormányzatok és nagyvállalatok által nemzetközileg elfogadott PDF a működést meghatározó és grafikailag gazdag információcsere megbízható, és biztonságos eszközeként ismert. A bíróságok az Egyesült Államokban mindenhol előírják, hogy az anyagokat PDF-ben kell benyújtani; a formátum használata egyre inkább kötelező az új gyógyszerkérelmek feldolgozásánál. A nagy pénzügyi szolgáltató cégek és egészségügyi szervezetek a PDF-re támaszkodnak a munkaigényes papír folyamatok korszerűsítésénél és a dokumentumszolgáltatás automatizálásánál.

Az idő során az Adobe továbbfejlesztette a PDF lehetőségeit, hogy kezelje az adatokkal kapcsolatos új igényeket, beleértve adatbázisokból elektronikus űrlapok kitöltése és továbbküldése céljából az információk automatikus kigyűjtését, illetve az Adobe Photoshop Albumhoz hasonló termékekkel előállított dinamikus média, így például videó és hang kezelését. Az Adobe nemrég bejelentette új PDF/XML architektúráját is, amelynek célja az, hogy a nagyvállalati dokumentumok még intelligensebbek, és interaktívabbak legyenek.
Kulcsszavak: Adobe szabvány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53