Egy IBM szuperszámítógép komplex gyógyászati szimulációval szolgálja a rákkutatást

forrás Prim Online, 2003. július 18. 20:35
[smallimage 1 left] IBM szuperszámítógépet használnak a heidelbergi Német Rákkutatási Központ adatközpontjában komplex bio-számítástechnikai célokra: a nemzetközi „emberi genom projekt" keretében az emberi géntérkép felépítését és a fehérjék szerkezetét elemzik ennek segítségével. A közelmúltban bővítették a szuperszámítógépes rendszert, amely IBM szuperszámítógépekből, köztük IBM eServer p690 rendszerekből áll, összesen 96 POWER4 processzort foglal magában.
A Német Rákkutatási Központ (Deutsches Krebsforschungszentrum, DKFZ) a rák kialakulásának folyamatát vizsgálja, és a rosszindulatú folyamatokat beindító kockázati tényezőket keresi. A központban dolgozó tudósok tudományosan megalapozott új koncepciókat alakítanak ki a diagnosztika és a kezelés területén. Az IBM szuperszámítógép a DKFZ nagykapacitású adatközpontjában működik, különböző bio-számítástechnikai célokra használják. A részben belső fejlesztésű alkalmazásokkal például az emberi géntérképet elemzik, és szimulációkkal vizsgálják, hogy a különböző gyógyszerek mennyire hatásosak a rák ellen. Az IBM rendszer immár két eServer pSeries 690 szervert foglal magában, amelyek 64 POWER 4 processzort és további IBM POWER 3 processzorokat tartalmaznak, összteljesítménye 330 GFLOPS. Ez másodpercenként 330 milliárd műveletet jelent.

A DKFZ első IBM szuperszámítógépét már 1994-ben üzembe helyezték, négy éves lízingszerződések keretében pedig folyamatosan bővítették. A DKFZ kutatói nem nélkülözhetik a számítógépes kapacitás folyamatos növelését, mert egyre komplexebb szimulációkat végeznek, amelyek még ezeken a nagy teljesítményű rendszereken is több hétig eltarthatnak. A kutatók például a Gaussian, a TurboMol, a Molpro és az Amber nevű programot használják. Ezek többek között a molekulák szerkezetét és mozgását szimulálják. Az emberi genom és fehérjék szerkezeti elemzésének eredményeit különböző, a DNS- és fehérjeszekvenciákat tároló adatbázisokban rögzítik, illetve nemzetközi együttműködés keretében rendszeresen kicserélik más kutatóintézetekkel.

A rákkutatási intézetben a szükséges teljesítmény megvalósításának előfeltétele, hogy 64 bites számítógépeket, és az ezzel járó nagy címteret használják. Az alkalmas rendszer kiválasztásakor a DKFZ fő szempontjai között az ár/teljesítmény arány és a kis hőleadásés áramfelvétel szerepelt.

  • A Német Rákkutatási Központot (DKFZ) 1964-ben, Heidelbergben hozták létre, Baden-Württenberg tartomány közcélú alapítványaként. A DKFZ országos kutatóintézet, 1977 óta tagja a német kutatóintézetek Hermann von Helmhotzról elnevezett társaságának (Hermann von Helmholtz-Gemeinschaft deutscher Forschungszentren, HGF), valamint a Német Tudományos Társulatnak (DFG) (Deutschen Forschungsgemeinschaft). A DKFZ működésének anyagi feltételeit főképpen a szövetségi oktatási és kutatási minisztérium (90%-ban) és a baden-württembergi tudományos, kutatási és művészeti minisztérium (10%-ban) fedezi. Az alapítvány célja, hogy hozzájáruljon a rák kialakulási mechanizmusának és kockázati tényezőinek alaposabb megértéséhez. Alapkutatásainak eredményei várhatóan új eredményekre vezetnek a rák megelőzése, diagnózisa és kezelése terén.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Csökken a magyar vállalkozások száma, a MI pedig alig várja, hogy ezen lendítsen

Csökken a magyar vállalkozások száma, azaz a megszűnések és felszámolások meghaladják az újonnan alapított cégek számát, amelyek hátterében a nem elég körültekintő üzleti tervezés, vagy akár a nem hatékony munkafolyamatok állhatnak – derül ki a Billingo, az egyik leggyakrabban használt, online számlázóprogramot fejlesztő hazai cég összefoglalójából. 

2024. június 23. 13:54

Különleges naperőmű kezdte el működését Környén

Egyre több magyarországi iparvállalat tesz komoly lépéseket, hogy zöldebbé tegye energiafogyasztását. Számukra azonban kihívást okozhat, hogy az időjárásfüggő naperőműveket hogyan integrálják költséghatékonyan rendszereikbe. 

2024. június 23. 10:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02