EHT: módosító indítványok az Informatikai bizottság előtt

Kovács Attila, 2003. október 28. 18:59

Az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottságának október 28-án
tartott ülésének első két napirendi pontjában meghallgatták a
szolgáltatók és az érdekképviseleti szervek véleményét az elektronikus
hírközlésről szóló törvényjavaslatról, majd a törvényjavaslatra
(T/5680. szám) érkezett módosító javaslatokat vitatták meg a képviselők.
Az első napirendi pontban 12 hozzászólást hangzott el. A Távközlési Érdekegyeztető Fórum képviselője kiemelte, fontos lenne megismerni a törvény hatástanulmányát. A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács többek között fontosnak tartja a következő célok megvalósulását: mielőbbi szabad szolgáltatóválasztás, életképes szolgáltatási modell a jelentős piaci erejű távbeszélő szolgáltatóra, internetelérésre, a piacfelügyeleti díj megállapítása a hatóság valós, ésszerű költségigénye alapján, készüljön el idejében az azonosítók felosztási tervét liberalizáló szabályozás, a törvény írja elő a fogyasztói és civil érdekvédelem társadalmasítását, továbbá pontosítani és egyértelműsíteni kell az EHT fogalom és meghatározás gyűjteményét.

Az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének a képviselője a törvényjavaslatban szereplő internetmodellek, árprés, számhordozhatóság további kimunkálását szorgalmazta.

A Matáv kritikái a következők: az internetezést illetően a törvényjavaslat az EU előírásaihoz képest túlzott szabályokat ír elő, a hozzáférési szolgáltatásoknál a LRIC költségmodell alkalmazása szintén túlzás, a leendő új intézményrendszer erős, ám beláthatatlan piaci szabályozás forrása is lehet, az előírt adatszolgáltatások néhány szabályát szinte lehetetlen lesz megtartani, a fogyasztóvédelmi rendelkezések nem veszik figyelembe, hogy a szolgáltatóknak a betartásuk érdekében befektetéseket kell tenniük. További hozzászólások hangzottak el a következő cégek képviseletében megjelent szakemberektől: PanTel, Invitel, Westel, Vodafone, kábeltelevíziós szövetségek, UPC, IVSZ, illetve Elender.

A következő napirendi pontban, több mint két és fél órában az EHT-hez érkezett 216, illetve kilenc visszavonása után 207 módosító indítvány támogatásáról, illetve elvetéséről vitázott és döntött a bizottság. Végül annak ellenére, hogy a kormány mindössze az indítványok 14%-át (szám szerint 29-et) támogatta, a bizottság 87 indítványt támogatott (43%), míg 120-at nem (57%).
Kulcsszavak: EHT jog távközlés

A nyaralás információbiztonsági és adatvédelmi veszélyei – Social média megosztások

Sokan szeretnek nyaralásuk során képeket és élményeket megosztani a közösségi médiában. Ez azonban nemcsak barátaink és családunk számára látható, hanem esetlegesen rosszindulatú személyek számára is, akik kihasználhatják a távollétünket.

2024. június 13. 12:18

Idén is sikerrel zárult a Startup Safari Budapest

Június 10-én vette kezdetét a 2024. évi Startup Safari Budapest, amely másfél napos rendezvényként június 11-én is érdekes programokkal várta az érdeklődőket. Az esemény célja, mint minden évben, idén is az volt, hogy összekapcsolja a startup közösség tagjait, ösztönözze az új innovációkat és támogassa a tudásmegosztást. A rendezvény különleges lehetőséget kínált a résztvevők számára, hogy megismerjék a legfrissebb technológiai fejlesztéseket és üzleti trendeket.

2024. június 13. 10:46

Philips Evnia 34M2C6500 QD OLED gaming monitor: Immerzió WQHD felbontással és élénk színekkel

Kiváló képminőséget és kiemelkedő játékélményt biztosít a nagyteljesítményű vizuális specifikációkkal büszkélkedő Philips Evnia 34M2C6500, amely 2024 június közepétől megvásárolható.

2024. június 13. 10:07

Stúdió kaliberű portréfotózási képességekkel érkezik a HONOR 200 termékcsalád

A HONOR, Európa leggyorsabban növekvő okostelefon-márkája ma a párizsi Hipódromo de París-Longchamp helyszínén egy látványos rendezvényen mutatta be a HONOR 200 termékcsaládot. Az eseményen – amelyen több mint 800 európai újságíró és partner vett részt – a vállalat megerősítette, hogy a HONOR 200-as széria Magyarországra is érkezik. Ezzel együtt most először lesz kapható a régióban és az országban a HONOR 200 és a HONOR 200 Pro. 

2024. június 13. 09:10

Professzionális és magával ragadó gaming környezet

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bemutatta a GR500 versenyszimulátor-pilótafülkét és a Triple Racing monitorállványt, melyek már megvásárolhatóak. A hagyományos PC gaming setupokon túlmutatva a versenyszimulátorok újradefiniálják a gaming környezetet, így könnyen úgy érezheted, mintha egy igazi versenyautót vezetnél egy igazi versenypályán, miközben egy zárt, szórakozásra alkalmas helyen vagy. Hozd létre szimulátoraidat a Thermaltake verseny-ökoszisztémával vagy menj még messzebbre, és párosítsd őket egy VR-headsettel, mint a Meta Quest 3, teljesen elmerülve a gyors és ádáz versenyzés izgalmában!

2024. június 12. 20:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30